Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder at gaupa spiste 47 424 rein i fjor

Reineiere krever erstatning for en fjerdedel av hele reinbestanden.

SULTEN: Ifølge reineierne drepte gaupe og jerv en av fire rein i hele Norge i fjor. Foto: Ken Gøran Uglebakken
SULTEN: Ifølge reineierne drepte gaupe og jerv en av fire rein i hele Norge i fjor. Foto: Ken Gøran Uglebakken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): — Vi sier ikke at gaupe og jerv spiste over 47 000 dyr, men de kan ha drept så mange. Heller ikke mennesker spiser alt kjøttet som er i kjøttdiskene, sier Nils Henrik Sara, leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund til Dagbladet.

Kun 542 drepte dyr kunne dokumenteres, og Fylkesmannen i Finnmark aksepterte et tap på 10 452 dyr basert på skjønn. Forskere antyder at reineiere kan ha oppgitt dødfødsler og aborter som rovdyrtap, men Sara avviser bestemt at det svindles med rovdyrerstatningen.

— Langt ifra. I fjor forsvant det over 57 000 dyr, og spørsmålet er hvor ble de av. Naturen tar tilbake 10 prosent, men hva med resten? Vi mener drøyt 47 000 kan være tatt av rovdyr, sier Sara.

— Gratis dyrefôr I fjor ble det utbetalt 27,7 millioner kroner i rovdyrerstatning til reindriftssamer i Finnmark. Nils Henrik Sara mener at tallet skulle ha vært minst tre ganger så høyt.

— Det betyr at vi gir 58 millioner kroner tilbake til staten som gratis rovdyrfôr. Det utgjør drøyt halvparten av de tilskuddene vi tigger oss til hvert år. Resten forsvinner i skatter og avgifter. Dermed får vi ikke et rødt øre i tilskudd fra staten. Det regnestykket presenterer jeg når jeg blir virkelig sint, sier Sara over mobiltelefon fra gjeterhytta sør for Lahpoluobbal på Finnmarksvidda.

— Men det ble bare dokumentert 542 dyr som virkelig ble tatt av rovdyr?

— Selv forskere som har søkt helt konkret etter kadavre, finner bare 1,9 prosent av de dyrene som virkelig er tatt av rovdyr. Om det blir påvist lureri, skal svindleren tas. Men jeg tror heller svindleren er staten, som skaffer seg gratis mat til sine dyr, framholder Sara.

Han har nå tro på igangsatt forskning vil gi reineierne støtte.

— Det er en stor belastning å bli beskyldt for å oppgi for store tap. Over 57 000 dyr forsvant på ett år, sier Sara.

— Dør av sult Forsker Torkild Tveraa ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) i Tromsø mener rovdyrene kan frikjennes for massedrap av rein. NINA har forsket på reindriften i Finnmark i mange år.

— Det som oppgis er aborter og dødfødsler fordi reinen sulter. I den grad det er dyr som faktisk er drept av rovdyr så er det god grunn til å anta at det er dyr som i utgangspunktet var så svake og avmagrede at de ville ha dødd uansett, sier Tveraa til NRK Troms og Finnmark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!