Hevder at gaupa spiste 47 424 rein i fjor

Reineiere krever erstatning for en fjerdedel av hele reinbestanden.

SULTEN: Ifølge reineierne drepte gaupe og jerv en av fire rein i hele Norge i fjor. Foto: Ken Gøran Uglebakken
SULTEN: Ifølge reineierne drepte gaupe og jerv en av fire rein i hele Norge i fjor. Foto: Ken Gøran Uglebakken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): — Vi sier ikke at gaupe og jerv spiste over 47 000 dyr, men de kan ha drept så mange. Heller ikke mennesker spiser alt kjøttet som er i kjøttdiskene, sier Nils Henrik Sara, leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund til Dagbladet.

Kun 542 drepte dyr kunne dokumenteres, og Fylkesmannen i Finnmark aksepterte et tap på 10 452 dyr basert på skjønn. Forskere antyder at reineiere kan ha oppgitt dødfødsler og aborter som rovdyrtap, men Sara avviser bestemt at det svindles med rovdyrerstatningen.

— Langt ifra. I fjor forsvant det over 57 000 dyr, og spørsmålet er hvor ble de av. Naturen tar tilbake 10 prosent, men hva med resten? Vi mener drøyt 47 000 kan være tatt av rovdyr, sier Sara.

— Gratis dyrefôr I fjor ble det utbetalt 27,7 millioner kroner i rovdyrerstatning til reindriftssamer i Finnmark. Nils Henrik Sara mener at tallet skulle ha vært minst tre ganger så høyt.

— Det betyr at vi gir 58 millioner kroner tilbake til staten som gratis rovdyrfôr. Det utgjør drøyt halvparten av de tilskuddene vi tigger oss til hvert år. Resten forsvinner i skatter og avgifter. Dermed får vi ikke et rødt øre i tilskudd fra staten. Det regnestykket presenterer jeg når jeg blir virkelig sint, sier Sara over mobiltelefon fra gjeterhytta sør for Lahpoluobbal på Finnmarksvidda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer