OLJEUTVINNING ELLER IKKE: Striden om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen rller videre. Foto: Odd Roar Lange
OLJEUTVINNING ELLER IKKE: Striden om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen rller videre. Foto: Odd Roar LangeVis mer

Hevder at oljeutslipp ikke vil true fisk i Lofoten

Gigantisk oljeutslipp i 50 dager vil ikk true sildebestanden i de omstridte feltene ved Lofoten, ifølge en Veritas-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ikke engang et gigantisk oljeutslipp i 50 dager vil true fisk i de omstridte feltene ved Lofoten, ifølge en Veritas-rapport.

Den ferske rapporten, som VG har fått tilgang til deler av, viser at en oljeutblåsing på 4.500 tonn olje daglig i 50 døgn ikke vil få alvorlige følger for fisk i feltene Nordland VI, Nordland VII og Troms II. Et slikt utslipp er 25 ganger større enn Norges største oljekatastrofe, Bravo-utblåsingen i 1977.

VG har fått tilgang til en av hovedtabellene i rapporten, som viser tap av liv for den kanskje mest sårbare fisken - nyynglet sild - ved fire ulike oljeutslippsnivåer.

Oppsiktsvekkende

I det verste scenarioet, med utblåsing i 50 dager, er det 3 prosents sjanse for at 5-10 prosent av silden vil dø på feltet Nordland VI, mens på feltet Nordland VII er det like stor sjanse for at 10-20 prosent av fisken vil dø.

Avhandlingen omhandler også torsk, men avisen har ikke fått tilgang til detaljene om torsk fra rapporten.

- Dersom opplysningene er riktige, viser det at de skremmebildene som er forsøkt skapt av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, er langt fra sannheten, sier Gro Brækken, administrerende direktør i Oljeindustriens Landsforening.

Det mest oppsiktsvekkende ved materialet er ifølge VG at faren for fiskedød er absolutt størst i feltet som allerede er åpnet: Nordland V.

- Mangelfull
STORE NATURRESSURSER: Fiskebåt med de massive lofotfjellene i bakgrunnen. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
STORE NATURRESSURSER: Fiskebåt med de massive lofotfjellene i bakgrunnen. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer

Leder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold, er ikke imponert over det som kommer fram i VG-artikkelen.

- Slik som denne saken kommer fram i VG er den ganske mangelfull. De har fått tilgang til en liten del av en svær rapport, og har ikke tall om torsken, som er den aller viktigste fisken i Lofoten, sier Skaalvik Elvevold til NTB.

Han synes Oljeindustriens Landsforening er litt for raskt ute med å erklære seier, og mener alle parter bør vente til rapporten i sin helhet legges fram på torsdag.

Da får miljøvernminister Erik Solheim (SV) overlevert rapporten fra Faglig forum ledet av Norsk Polarinstitutt.

(NTB)

MOT OLJEUTVINNING: Even Carlsen - næringslivsmann erklærer sin eiendom på Steine i Lofoten for oljefri sone. Foto: John Stenersen
MOT OLJEUTVINNING: Even Carlsen - næringslivsmann erklærer sin eiendom på Steine i Lofoten for oljefri sone. Foto: John Stenersen Vis mer