I HARDT VÆR: Tidligere ordfører i New York, Rudy Giuliani (t.v.) er i hardt vær for uttalelser han har kommet med som advokat for USAs president, Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Don EMMERT
I HARDT VÆR: Tidligere ordfører i New York, Rudy Giuliani (t.v.) er i hardt vær for uttalelser han har kommet med som advokat for USAs president, Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / Don EMMERTVis mer

Trumps advokat møtes med latter og sjokk:

Hevder at «sannhet er ikke sannhet»: - En absolutt katastrofe

Tidligere New York-ordfører, Rudy Giuliani, er en av Donald Trumps advokater i Russland-etterforskningen. Nå er han i hardt vær etter et intervju.

NEW YORK (Dagbladet): Robert Mueller leder den såkalte Russland-etterforskningen for å komme til bunns i hvorvidt Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016, og hvorvidt Trump eller andre siden har forsøkt å hindre etterforskningen.

Lørdag ble det kjent at Donald McGahn, som jobber som Det hvite hus-advokat, har bidratt med omfattende samarbeid med spesialetterforsker Robert Mueller i Russland-etterforskningen, ifølge New York Times.

Fortsatt forhandler Trumps advokater, med Rudy Giuliani i spissen, om vilkårene for at presidenten selv skal la seg avhøre av etterforskerne. Søndag stilte den tidligere New York-ordføreren til intervju med NBC News. Det gikk ikke så bra.

- Forsøk på sammensvergelse

Han erkjente at det nå så famøse møtet i Trump Tower med topper i valgkamporganisasjonen til Trump, inkludert sønnen Donald Trump junior, og den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya i 2016 «hadde opprinnelig formålet å få informasjon om Hillary Clinton». Dette står i skarp kontrast til forklaringen Trump ga da møtet først ble kjent i 2017. Da hevdet Trump junior at møtet handlet om adopsjonslovverk. Nå er forklaringen en annen.

- Møtet hadde opprinnelig formålet å få informasjon om Clinton, sier Giuliani til TV-kanalen.

- Det er i seg selv et forsøk på sammensvergelse, sier intervjueren Chuck Todd.

- Nei, det er det ikke. Møtet viste seg å handle om andre temaer, som ikke ble fulgt opp videre. Dersom noen sier: «Jeg har informasjon om motstanderen din.» Så tar du det møtet, sier Giuliani.

Redd for mened

Han er også bekymret for at Mueller vil forsøke sette presidenten i en menedsfelle dersom Trump lar seg avhøre.

- Jeg vil ikke la meg bli presset til å la ham vitne slik at han blir fanget i en mened. Og når du sier at han burde vitne fordi han kommer til å snakke sant, så er det så latterlig fordi det er noens versjon av sannheten. Ikke sannheten, sier Giuliani.

- Sannhet er sannhet, sier Todd.

- Nei. Sannhet er ikke sannhet, begynner Giuliani.

- Sannhet er ikke sannhet? Det kommer til å bli en dårlig meme, sier Todd og ler.

- Donald Trump sier at han ikke snakket om Flynn til Comey. Comey sier at han snakket om det. Så fortell meg hva som er sannhet, forsøker Giuliani å forklare.

Tidligere har også Trump-medarbeideren Kellyanne Conway fått hard kritikk for sin påstand om at hun sitter på «alternative fakta».

- Supplerte Orwell

Nå blir Trumps advokat møtt med hoderysting, latter og sjokk.

- Sannhet eksisterer, og sannhet betyr noe. Sannhet har alltid vært grunnsteinen i vårt lands justissystem og politiske liv. Folk som lyver, blir holdt ansvarlige. Dersom vi ikke er bundet av sannhet, kan ikke justissystemet vårt fungere, og rettssamfunnet går i oppløsning, skriver den sparkede FBI-sjefen James Comey på Twitter.

- I dag supplerte Giuliani liturgien til Orwell: Krig er fred. Slaveri er frihet. Uvitenhet er styrke. Sannhet er ikke sannhet, skriver den framtredende demokratiske kongressrepresentanten, Adam Schiff, på Twitter.

- Sannhet er ikke sannhet. Virkelig?! Rudy Giuliani dette er det mest utrolige drittpreiket jeg har hørt, som fordummer samtalen, siden «det kommer an på hva betydningen av «er» er.» #JustStop, skriver den tidligere sjefen for Republikanernes nasjonalkomité, Michael Steele, på Twitter.

- Rudy Giuliani er blitt en absolutt katastrofe sett fra et PR-perspektiv, siden han ble Trumps advokat, skriver CNN-kommentator Chris Cillizza på Twitter.

- Heksejakt

Siden Mueller startet sin etterforskning i fjor er det blitt tatt ut siktelser mot flere titalls personer, fem har allerede erkjent straffskyld. Mange titalls kontaktpunkter mellom Trump-leiren og Russland er også avdekket.

Likevel fortsetter Trump å hevde at det hele er en heksejakt. Søndag gikk han til nye angrep på Twitter både mot New York Times og avisas artikler om Det hvite hus-advokat Donald McGahn og Muellers etterforskning. Blant annet hevdet president at representanter for medier hadde ringt til Det hvite hus for å beklage dekningen til New York Times.

- Studer den avdøde Joseph McCarthy fordi vi er nå i en periode hvor Mueller og gjengen hans får Joseph McCarthy til å se ut som en baby! En rigget heksejakt!, skriver presidenten på Twitter.

McCarthy var senatoren som på 1950-tallet bygget en karriere på å anklage folk, uten bevis, for å være kommunister. Han ble til slutt avslørt. En av hans nærmeste medarbeidere var Roy Cohn. Den særdeles omstridte og hardtslående advokaten var siden en mentor for Trump i den tidlige delen av karrieren hans i New Yorks forretningsliv.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer