Hevder AUF ville stoppe hans bok om Utøya

Men AUF tilbakeviser påstandene.

-VANSKELIG : - Jeg liker svært lite å få sånne beskjeder, spesielt etter noe i denne dimensjonen her, sier AUF-ansatt Adrian Pracon til NRK. Foto: Reuters
-VANSKELIG : - Jeg liker svært lite å få sånne beskjeder, spesielt etter noe i denne dimensjonen her, sier AUF-ansatt Adrian Pracon til NRK. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utøya-overlevende Adrian Pracon har skrevet bok om det han opplevde på Utøya 22. juli i fjor.

I boka beskriver han de grusommen handlingene, der Anders Behring Breivik skøt forsvarsløse ungdommer, og livet i etterkant.

Men i kveld hevder Pracon overfor NRK at ledelsen i AUF forsøkte å stanse boka.

- Jeg liker svært lite å få slike beskjeder, spesielt etter noe i den dimensjonen her. Og jeg har synes det har vært vanskelig å godta deres ønske om å fjerne denne boken og slutte å arbeide med den, sier han til NRK.

Pracon, som er fylkessekretær i Telemark AUF, hevder også at han fikk beskjed om å la være å snakke med pressen.

- Det har vært vanskelig å kunne snakke åpent om dette når jeg vet det er noen som har vært i mot det. Samtidig har jeg gjort det for min egen del, sier han til kanalen.

AUF benekter Generalsekretæren i ungdomspartiet, Tonje Brenna, benekter imidlertid overfor kanalen at boka ble forsøkt stanset.

I en epost skriver hun likevel at de ikke ønsker at ansatte skal bruke mye tid på slike ting:

« AUF ønsker ikke at ansatte skal bruke store deler av arbeidstiden på bokarbeid som kan gå utover arbeidskapasitet. Vi har også vært opptatt av at medlemmer av AUF som ikke ønsker å bli omtalt i bøker o.l. skal få slippe det»

Generalsekretæren forteller også at det ikke er ønskelig at det er ansatte som uttaler seg til pressen. AUF ønsker at det er tillitsvalgte som skal stå for dette.

I en epost til Dagbladet skriver Brenna:

«AUF har aldri prøvd å hindre noen i å skrive bok eller forsøkt å stoppe bokprosjeker. Fra vår side har vi oppfordra til å ta hensyn til at de av AUFs enkeltmedlemmer som ikke ønsker å bli omtalt i bøker og lignende, skal få slippe det. Utover dette har vi ingen kommentar i denne konkrete saken, da det er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.»

Advokat: Han kan snakke for seg Pracons advokat, Bjørn Nærum, mener det ikke er problematisk at klienten som ansatt deltar i debatter etter terroren.

- Han må kunne snakke om sine erfaringer. Han snakker for seg, og AUF kan snakke for seg, sier han til NRK.

Pracon er for tida sykmeldt fra sitt verv som fylkessekretær. Han håper nå at partiet vil ha ham tilbake når han blir friskmeldt.

- Jeg håper virkelig at vi kan, nå som jeg er ferdig med innholdet i 22. juli og bearbeidet det slik jeg vil, at vi kan gå tilbake og fortsette kampen videre som kamerater.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer