Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder avsløringen av «Panama papers» er en kriminell handling

Det mener advokatfirmaet.

KRIMINELT: Avsløringen av de såkalte «Panama papers» er en kriminell handling, hevder advokatfirmaet som dokumentene ble lekket fra. Foto: REUTERS/Carlos Jasso/NTB Scanpix
KRIMINELT: Avsløringen av de såkalte «Panama papers» er en kriminell handling, hevder advokatfirmaet som dokumentene ble lekket fra. Foto: REUTERS/Carlos Jasso/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avsløringen av de såkalte «Panama papers» er en kriminell handling, hevder advokatfirmaet som dokumentene ble lekket fra.

- Dette er en kriminell handling, en forbrytelse, sier Ramón Fonseca, en av grunnleggerne av advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama.

- Dette er et angrep på Panama, fordi enkelte land ikke liker at vi er så konkurransedyktige når det kommer til å tiltrekke seg selskaper, sier Fonseca til nyhetsbyrået AFP.

Ingen mistenkt Uttalelsene kommer etter at en stor lekkasje fra Mossack Fonsecas antatt sikre datasentral førte til at en rekke medier verden over søndag publiserte avsløringer om hvordan firmaet har hjulpet rike statsoverhoder, politikere, kjendiser og andre til å skjule penger i skatteparadiser.

Fonseca beskriver dokumentlekkasjen som et «begrenset datainnbrudd». Han sier at selskapet ikke har noen mistenkte og at han ikke vil spekulere i hvem som har lekket dokumentene før de har bevis.

Han understreker at Mossack Fonseca aldri er blitt dømt eller beskyldt for å ha gjort noe galt.

240.000 selskaper Advokatfirmaet ble grunnlagt i 1977 og har siden opprettet over 240.000 selskaper. Ramón Fonseca hevder at deres firma ikke er ansvarlig for hvordan selskapene ble brukt, fordi Mossack Fonseca hadde rolle som et mellomledd.

- Siden vi har så mange selskaper, er det normalt at noen får problemer. Men vi er ikke ansvarlige for dem, hevder Fonseca.

På Mossack Fonsecas kundeliste står, ifølge de lekkede dokumentene, blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og flere enn 200 nordmenn.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Senere har drøyt hundre medieorganisasjoner fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram