Hevder Aylans far var menneskesmugler og kaptein på dødsbåten

Irakisk familie med alvorlige påstander.

BESKYLDNINGER: En irakisk familie utpeker Abdullah Kurdi som kaptein på båten der 12 mennesker døde. Blant annet døde Kurdis sønn Aylan. Kurdi selv benekter påståndene. Foto: AP / Reuters / NTB Scanpix
BESKYLDNINGER: En irakisk familie utpeker Abdullah Kurdi som kaptein på båten der 12 mennesker døde. Blant annet døde Kurdis sønn Aylan. Kurdi selv benekter påståndene. Foto: AP / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den døde syriske gutten Aylan (3) har gått verden rundt den siste halvannen uka - og far Abdullah Kurdi måtte også begrave sønnen Galip (5) og kona Rehan.

Nå kommer det alvorlige anklager mot far Kurdi.

- Han er en menneskesmugler. Ja, det var han som kjørte båten, sier den irakiske kvinnen Zainab Abbas i intervjuer med australske Ten News og amerikanske Wall Street Journal.

- Kaptein Zainab Abbas mistet to av sine tre barn (10 og 11 år) i den samme ulykka som kostet Aylan livet. Kvinnen kommer nå med de grove beskyldningene til australsk presse via sin kusine Lara Tahseen i Sydney. Intervjuene siteres i både Sydney Morning Herald og Daily Telegraph.

MISTET TO BARN: Ahmed Hadi Jawwad (t.v.), kona Zainab (t.h.) mistet to barn på båtferden fra Tyrkia til Hellas. De mener det var Abdullah Kurdi som styrte båten. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani
MISTET TO BARN: Ahmed Hadi Jawwad (t.v.), kona Zainab (t.h.) mistet to barn på båtferden fra Tyrkia til Hellas. De mener det var Abdullah Kurdi som styrte båten. Foto: REUTERS/Thaier al-Sudani Vis mer

Abbas og ektemannen skal ha betalt 10 000 dollar - drøyt 81 000 kroner etter dagens kurs - for å hjelpe familien på fem på flukten. Foreldrene og en datter overlevde.

Nå hevder de bestemt det var Abdullah Kurdi som var båtfører og at han hadde med sine egne barn på turen. 

Informasjonen skal de ha fått blant annet fra en annen menneskesmugler som tok imot betalingen for turen.

BEGRAVELSE: Zainab Abbas måtte være i begravelse til to av sine tre barn. Foto: AFP PHOTO/ AHMAD AL-RUBAYE
BEGRAVELSE: Zainab Abbas måtte være i begravelse til to av sine tre barn. Foto: AFP PHOTO/ AHMAD AL-RUBAYE Vis mer

- Han sa «ingen fare, kapteinen på båten skal ha med seg kona og sine to barn», sier Zainab Abbas ifølge tv-kanalen.

Benekter Til amerikanske Wall Street Journal benekter Abdullah Kurdi påstandene. Kurdi hevder det var en tyrkisk kaptein på båten som hoppet i vannet og forlot resten.

- Jeg har mistet familien min, jeg har mistet livet mitt, jeg har mistet alt. Så la de si hva de vil, forteller Kurdi i et telefonintervju fra byen Kobani i Syria.

- Dette er ikke sant. Hvis jeg var en menneskesmugler, hvorfor skulle jeg plassere familien min i samme båt som andre? Jeg betalte samme sum til smuglerne, sier Kurdi i et annet intervju med Daily Mail.

Ifølge anklagene skal Kurdi ha bedt andre om å ikke røpe at han var kaptein til tyrkisk politi.

- Han sa: «Jeg har også mistet kona og barna mine. Vær så snill, ikke fortell det til politiet», sier Zainab Abbas til Wall Street Journal.

To personer arrestert Abbas hevder det var en overfylt båt som førte til at 12 personer mistet livene. Kvinnen forteller at de ble opplyst om at båten tålte seks personer, men at det var 14 der da de kom ombord.

Kvinnen sier familien på fem fikk utdelt fire redningsvester.

Det var 12 personer som druknet på veien fra Tyrkia til den greske øya Kos da gummibåten de satt i kantret. Åtte av de omkomne var barn. Spesielt bildet av Aylan (3) liggende på ei strand i den tyrkiske byen Bodrum har fått enorm internasjonal oppmerksomhet.

To personer er arrestert mistenkt for å stå bak og organisere den fatale båtturen.

En tredjemann ble nylig løslatt, skriver den tyrkiske avisa Daily Sabah. Ingen av disse personene er faren til Aylan.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram