Hevder BA tjente på journaliststreiken

- Uærlig journalistikk, sier BA-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bergensavisen går trolig i pluss etter den elleve dager lange journaliststreiken, skriver Bergens Tidende. Redaktørene i begge Bergens-avisene har gitt ut avis under streiken.

Under streiken har BA spart lønninger til 42 journalister, og annonseprisene har ligget på samme nivå som normalt, bekrefter Bergo overfor BT.

BA-redaktør Olav Terje Bergo er styreleder i Mediebedriftenes landsforening (MBL), som representerte arbeidsgiversiden i konflikten mellom journalister og mediebedrifter. Løsningen, som besto i å fryse pensjonsordnigene i to år, ble endelig akseptert lørdag kveld. Da hadde utkastet til løsningen allerede ligget på forhandlingsbordet en uke tidligere. Bergo sier til BT at grunnen var at det tok lang tid å komme i kontakt med alle medlemsbedriftene til MBL.

Uærlig journalistikk

Redaktøren misliker likevel sterkt at BT antyder at BA tjener på streiken. Bergens Tidende skriver også at Bergensavisen innrømmet å ha tjent på den ni dager lange journaliststreiken for to år siden.

- Dette er en form for uærlig journalistikk som jeg har klaget på til BT, sier Bergo til Dagbladet.no.

Han sier han er helt sikker på at streiken ikke vil slå gunstig ut for avisa hans, selv om han ikke har salgstallene eller oversikt over annonseinntektene foreløpig.

- At vi har tapt på den er jeg helt sikker på. Det gjorde vi sist også, selv om BT mener å huske at jeg innrømmet at vi tjente på streiken den gangen. Men jeg forstår jo at det passer godt inn i NJ-mytene at MBL-sjefen tjener penger på streiken.

Tilbakegang

Bergo har foreløpig bare sett salgstallene for de første streikedagene.

- De lå omtrent på fjorårsnivå. En av dagene var litt over, en annen dag litt under. Men tidligere i år har vi hatt en økning fra i fjor, så vi solgte ikke mer under streiken.

Han mener også avisa taper og vil fortsette å tape på å ha vært i streik, blant annet på grunn av reklamekampanjer som har blitt utsatt.

Demonstrasjon

BA-redaktøren har, som mange andre ledere i de streikerammede avisene, mottatt sterke reaksjoner på at de har gitt ut avis til tross for at journalistene streiker.

- Klubblederen har selvsagt protestert, og det var en stor demonstrasjon her 14. mai mens jeg var i forhandlinger i Oslo, sier Bergo.

Han sier likevel at det ikke har vært spesielt problematisk for ham som MBL-leder å gi ut avis under streiken.

- Vi gjorde det samme som vi gjorde forrige gang, da jeg forøvrig også var MBL-leder, sier Olav Terje Bergo.

READKTØR OG MBL-LEDER:</B> Olav Terje Bergo benekter at BA tjente på streien.