Hevder Bergens-russen skjenket småbarn og la ut video

- Jeg hadde smakt på den, det var sikkert 60 prosent sprit i den, sier vitne. Russepresidenten reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var veldig mange som reagerte på dette, men det var også en del som tok lett på det. Vi gjorde ikke det for å si det sånn, sier Marie Herfindal som er russ, og som var vitne til opptrinnet til Dagbladet.

I videoen som ble lagt ut på nettet og delt blant Bergens-russen i helga, kan man se to barn som står med en brusflaske. Personen som filmer oppfordrer ungene til å smake.

- Hva synes dere om Fanta, spør han, før han legger til:

- Dere må drikke.

Den ene av ungene setter tuten til munnen og tar en god slurk før han umiddelbart spytter den ut igjen. Herfindal anslår at barna var 9-10 år gamle.

- Jeg hadde smakt på den, det var sikkert 60 prosent sprit i den, sier hun.

- Ungene trodde det var brus Også i kommentarene som fulgte videoen på nettet skriver russ som var til stede at flaska inneholdt anslagsvis 60 prosent sprit og 40 prosent brus.

Herfindal satt på en benk et stykke unna i det barna fikk flasken. Hun rev flasken til seg etter at hun ble klar over hva som skjedde.

- Ungene trodde det var brus, og de tok den slurken. Jeg synes det var veldig drøyt, sier hun.

Det er hun ikke alene om.

Russepresidenten reagerer - Det er selvfølgelig helt uakseptabelt, med forbehold om at det faktisk var sprit på flasken, sier russepresident i Hordaland, Joachim Baug.

Baug har ikke sett videoen det er snakk om, og får forklart innholdet på telefon med Dagbladet.

- Hordalandsrussen kan ikke la seg representere av slike personer, sier Baug, fortsatt med overnevnte forbehold i mente.

Utover det som vises i videoen har ikke Baug hørt om negative hendelser i forbindelser med årets russefeiring.

- Generelt sett har russen oppført seg veldig fint, sier Baug.

Benekter Russen bak videoen benekter at det skal ha vært sprit på flasken. I en tekstmelding bedyrer han at det var en «greie hvor vi latet som om det var sprit».

I samme tekstmelding understreker vedkommende at ingen ga barna flasken, men at de plukket den opp selv.

Videoen viser at flere som var til stede reagerte spontant da barnet spyttet innholdet ut.

- Du kan ikke gi ungene sprit, sa en jente til gutten som filmet, hvorpå han lattermildt svarte:

- Jo, vi gir ungene sprit.

I kommentarene under videoen er det flere som reagerer og sier at opptrinnet bør bli politianmeldt, mens russ som tilhører samme buss som opplasteren er blant dem som mener det bare er morsomt.

Leif Havre ved forseelsesavsnittet på Bergen sentrum politistasjon sier til Bergens Tidende at at det foreløpig ikke har kommet inn en anmeldelse i saken. Men sier på generelt grunnlag at å gi alkohol til barn er ikke noe man skal gjøre.