Hevder bildene viser skrekkbomber

Nye videoer fra Ukraina viser det som skal være brannbomber eller fosforbomber «som er umulige å stoppe» mot de beleirede soldatene i Azovstal-stålverket.

ILDBOMBE: En video lagt ut på Telegram av rådgiveren til Mariupols ordfører, Petro Andriutsjenko, viser russiske styrker tilsynelatende bruke fosforbomber over stålverket Azovstal. Video: Telegram @Petro_Andriutsjenko / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drøyt tusen ukrainske soldater skal være igjen i stålverket Azovstal i den krigsherjede byen Mariupol. Industriområdet er nå det eneste Ukraina holder i den viktigste strategiske byen, som binder sammen russisk-okkuperte Krim og Donbas øst i Ukraina.

Allerede fra invasjonens første dag har Mariupol vært under kraftig bombardement, beleiring og vært gjenstand for brutale kamper.

Sivilbefolkningen har gradvis blitt evakuert fra byen. Livsnødvendigheter som mat, strøm og vann har ikke vært å oppdrive i byen.

Likevel har soldatene i Azovstal hold ut, omringet av russerne på alle kanter. Operasjonen for å få de gjenværende ukrainske soldatene til å overgi seg har vært massiv.

- Umulig å stoppe

Nye videobilder publisert av ukrainske myndigheter søndag viser et massivt bombardement mot stålverket.

Videoen er publisert av Petro Andriutsjenko, rådgiver for ordføreren i Mariupol. Ifølge ham viser videoen at Russland bruker fosforbomber eller brannbomber mot stålverket.

UKRAINA: En video delt på Telegram av rådgiveren til ukrainas utenriksminister, skal tilsynelatende vise ukrainske stykrer tilintetgjøre en russisk stridsvogn med et amerikansk javelin-missil. Video: Dagbladet TV / Telegram @Pravda_Gerashchenko Vis mer

- De har en temperatur på mellom 2000 og 2500 grader celsius. Flammene er nesten umulig å stoppe, skriver han på Telegram.

Han sier videre at eksperter nå skal vurdere hva slags bomber som er brukt, men russerne skal selv ha hevdet at det er brannbomber brukt i Mariupol, ifølge rådgiveren.

Ekstreme skader

BARNETOG: I denne videoen kan man se det som skal være russiske barn kledd opp i militærkostymer og utstyr som likner stridsvogner og militærfly med bokstaven «Z» på. Video: Faktisk.no. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Ukraina har tidligere i krigen hevdet at Russland bruker fosforbomber. Internasjonal lov forbyr bruk av fosforbomber i befolkede området, men det er lov å bruke i strid i områder hvor det ikke er fare for at de rammer sivile. Hvit fosfor brenner når det kommer i kontakt med oksygen.

Fosforbomber blir primært brukt av det militære til å skjule spor under bakkeoperasjoner, ettersom bombene umiddelbart lager tykk, hvit røyk. Bombene kan også bli brukt til å stifte branner.

De påfører ekstreme brannskader og forkulling dersom de treffer mennesker.

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

- Rene brannbomber

Orlogskaptein og hovedlærer ved Stabsskolen i det norske forsvaret, Thomas Slensvik, fortalte Dagbladet i mars at granatene sprenges i en viss høyde over målet, slik at fosfor spres ut utover og «regner» ned på målområdet.

- Fosforgranater er benyttet i flere kriger, beviselig blant annet i borgerkrigen i Syria. En av utfordringene med våpen som benytter fosfor er at noen er rene «brannbomber». Noen granater bruker fosfor for utnytte den brennende effekten, mens andre våpen kan benytte fosfor til å lage røykskyer som de kan dekke seg bak.

BELEIRET: Det store stålverket Azovstal er omringet av Russland. Fortsatt holder omkring tusen ukrainske soldater stand. Foto: Maxar
BELEIRET: Det store stålverket Azovstal er omringet av Russland. Fortsatt holder omkring tusen ukrainske soldater stand. Foto: Maxar Vis mer

Slensvik forklarte deretter at reglene rundt bruk av fosfor har vært omdiskutert, men at de fleste vil anerkjenne denne typen artillerigranater som ser ut til å være benyttet, som et brannvåpen, regulert av protokoll 3 i FNs våpenkonvensjon, en protokoll som russerne også har skrevet under.

- Da er det forbudt å benytte slike våpen i områder hvor det kan være sivile.

Russland nektet i mars for å ha brukt fosfor i områder med sivilister.

Sivile søker ly

I over to måneder har Ukraina forsøkt å få ut sivile fra Mariupol, stort sett i etapper.

Det skal være rundt tusen soldater igjen i stålverket, og hundrevis av dem skal være skadd. Også mange sivile skal søke ly i stålverket. Det er ellers ikke kjent hvor mange sivile som er igjen i krigsherjede Mariupol.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer