Krigen i Ukraina:

Hevder bilder viser skjult
våpentransport

I forbindelse med fordømmelsen av Wagner-gruppen har amerikanske myndigheter frigitt bilder de hevder viser våpentransport fra Nord-Korea til Russland.

LEVERANSER: De nylig frigjorte satelittbildene skal vise russiske togvogner som har flyttet seg mellom Russland og Nord-Korea. Foto: Amerikanske myndigheter / Maxar
LEVERANSER: De nylig frigjorte satelittbildene skal vise russiske togvogner som har flyttet seg mellom Russland og Nord-Korea. Foto: Amerikanske myndigheter / Maxar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag klassifiserte USA den kontroversielle Wagner-gruppa som en «Internasjonal kriminell organisasjon». Det var USAs sikkerhetsrådgiver John Kirby som presenterte nyheten.

Klassifiseringen innebærer en rekke nye sanksjoner mot gruppa som har blitt beryktet for sin brutale krigføring i Ukraina.

Under samme pressemøte sa Kirby at USA har sterke indikasjoner på at Wagner-gruppa mottar våpen fra Nord-Korea.

- Vi forventer at Wagner-gruppa vil fortsette å få våpen fra Nord-Korea, sa Kirby til Reuters.

Wagner-gruppa er ledet av forretningsmannen Jevgenij Prigozjin - også kjent som «Putins kokk».

Kirby hevdet også at rundt 50 00 Wagner-soldater er sendt til Ukraina.

I forbindelse med fordømmelsen har amerikanske myndigheter frigitt bilder - blant annet tatt av satellittselskapet Maxar - som skal vise russiske togvogner som reiser til og fra Nord-Korea og Russland i november.

Amerikanske myndigheter mener vognene har fraktet raketter og missiler som Wagner-gruppen har brukt i sin krigføring i Ukraina, skriver CNN.

USA har i lengre tid beskyldt Nord-Korea for å selge våpen til Russland for bruk i deres krig mot Ukraina. Det kommunistiske diktaturet har tidligere avvist påstandene som amerikansk propaganda.

Fredag sa Kirby at våpensalget er ulovlig.

- Våpenleveransen fra (Nord-Korea) er et konkret brudd på FNs sikkerhetsråd sin resolusjon, sa Kirby ifølge CNN.

WAGNER-GRUPPEN: Generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at det er på tide at Wagner-gruppen ble stemplet av USA som en transnasjonal kriminell organisasjon. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

- På tide

Lørdag sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug, sier til Dagbladet at det var på tide at Wagner-gruppa fikk stempelet som en kriminell organisasjon.

- Virksomheten de driver er kriminell. Både handlingene deres og soldatene i gruppa er kriminelle, sier han til Dagbladet.

Han forklarer at sanksjonene vil gjøre det lettere å legge sanksjoner på gruppa.

- Det som er viktig er at man kan gi sanksjoner mot de som støtter organisasjonen og ansvarliggjøre dem som er i ytterkanten av organisasjonen og støtter dem med våpen. Wagner-gruppa lever på kriminell virksomhet og det russiske forsvarsbudsjettet, sier Dalhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer