Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder Bin Ladens sønn giftet seg med datteren av 11. september-kaprer

Det er antatt at sønnen går i sin fars fotspor.

HAMZA BIN LADEN: I 2017 offentliggjorde CIA 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Blant filene er en video fra et av Hamzas bryllup. Foto: CNN/skjermdump
HAMZA BIN LADEN: I 2017 offentliggjorde CIA 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Blant filene er en video fra et av Hamzas bryllup. Foto: CNN/skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamza bin Laden (29), sønn av Osama bin Laden, skal ha giftet seg med datteren til Mohammed Atta, lederen av flykapringene 11. september 2001.

Dette blir bekreftet av Osama bin Ladens halvbrødre, Ahmad og Hassan al-Attas, i et intervju med The Guardian. De tror Hamza har fått en ledende rolle i al-Qaida og ønsker å hevne sin fars død.

I et intervju publisert forrige uke, i samme avis, snakket Osama bin Ladens mor, Alia Ghanem, ut om sin sønn for første gang. Da fortalte hans halvbrødre at moren forblir i fornektelse om Osama og at hun nekter å klandre sin sønn.

Oppfordret til krig

Hamza har uttalt seg offentlig flere ganger, hvor han har oppfordret til krig mot Washington, London, Paris og Tel Aviv.

SØNNEN: Bildet av Hamza er tatt i 2001. Siden den gang har han blitt en voksen mann som ser ut til å gå i sin fars fotspor. Foto: AFP PHOTO / AL-JAZEERA / STRINGER
SØNNEN: Bildet av Hamza er tatt i 2001. Siden den gang har han blitt en voksen mann som ser ut til å gå i sin fars fotspor. Foto: AFP PHOTO / AL-JAZEERA / STRINGER Vis mer

- Vi har hørt at han har giftet seg med datteren til Mohamed Atta. Vi er ikke sikre på hvor han er, men det kan være Afghanistan, sier Ahmad.

Vestlig etterretning har jobbet for å finne ut hvor Hamza bin Laden har befunnet seg de to siste åra. Hans ekteskap med Attas datter, ser ut til å bekrefte at 11. september forblir et sentralt knutepunkt for al-Qaida, og at organisasjonen fortsetter å bli organisert rundt Osama bin Ladens arv, skriver The Guardian.

Global terrorist

Fram til 2017 hadde Hamza bare figurert i en video som ble filmet da han var barn. Men så offentliggjorde CIA 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011, etter at al-Qaida-lederen var likvidert av amerikanske spesialsoldater på skjulestedet i Pakistan. Blant filene er en video fra et av Hamzas bryllup.

I fjor ble Hamza merket som en global terrorist av USA. Og det ser ut som han fortsetter farens kamp, under al-Qaidas nye leder, Ayman al-Zawahiri.

- Vi trodde alt dette var over, sier Hassan, og forteller at Hamza har sagt at han skal hevne sin far.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

11. september 2001

11. september 2001 ble fire fly kapret i USA. To ble fløyet inn i tvillingtårnene i World Trade Center på Manhattan i New York, ett ble styrt inn i forsvarsdepartements hovedkvarter, Pentagon-bygningen, i Washington D.C. og det fjerde styrtet på et jorde ved Shankesville i Pennsylvania.

Til sammen 19 kaprere deltok i aksjonene, som knyttes til terrornettverket al-Qaida.

De to tvillingtårnene raste sammen. Sju timer seinere kollapset også en tredje bygning i World Trade Center-komplekset.

2.976 mennesker døde i angrepene. 12. september erklærte president George W. Bush krig mot terror.

11. SEPTEMBER: Her er hendelsesforløpet. Video: CNN / Reuters Vis mer Vis mer

Ledet angrepet

Mohammed Atta ledet terrorangrepet og fløy det første flyet som traff tvillingtårnene. I 2004 la en granskingskommisjon fram en rapport. Der kom det blant annet fram at Mohammed Atta skal ha vært nær ved å komme for seint til sitt fly, som tok av fra Boston.

Det skal ha vært uenighet mellom bin Laden og Atta om når angrepet skulle gjennomføres.

«Bin Laden skal blant annet ha bedt om at aksjonen skulle gjennomføres i 2000, like etter at Israels nåværende statsminister Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden ved den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Men Atta ville utsette angrepet slik et de ville være godt nok forberedt», skrev NTB i 2004.