Hevder biodrivstoff bidrar til global oppvarming

«Biologisk» drivstoff kan bidra langt mer til den globale oppvarmingen enn vanlig diesel og bensin.

BIODRIVSTOFF: Palmeolje til biodrivstoff dyrkes i byen San Francisco på Filippinene. Foto: AFP PHOTO/TED ALJIBE/Scanpix
BIODRIVSTOFF: Palmeolje til biodrivstoff dyrkes i byen San Francisco på Filippinene. Foto: AFP PHOTO/TED ALJIBE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||«Biologisk» drivstoff kan bidra langt mer til den globale oppvarmingen enn vanlig diesel og bensin. Dette gjelder blant annet biodiesel laget av soyabønner, heter det i en EU-rapport.

Påstanden om at denne typen drivstoff gir opptil fire ganger mer klimaskadelig utslipp en bensin og diesel av det normale slaget, ble laget i fjor. Den har imidlertid ikke vært offentlig tilgjengelig inntil nyhetsbyrået Reuters omtalte den onsdag.

Reuters fikk tilgang til rapporten etter å ha vist til europeiske bestemmelser om informasjonsfrihet.

- EU har satt seg som mål at 10 prosent av drivstofforbruket i veitrafikken skal komme fra fornybare kilder, for det meste biodrivstoff, skriver byrået.

- Men på EU-hold fryktes det nå at dette drivstoffet kan gi utilsiktede bivirkninger for miljøet, het det videre i meldingen. Allerede for to år siden kom det signaler om at de store forhåpningene som var knyttet til biodrivstoff, kunne være overdrevne.

Nyhetsbyrået AFP meldte i mars 2008 at den voldsomme etterspørselen etter slikt drivstoff bidrar til avskoging. Samtidig blir matvarene dyrere når bønder velger å dyrke soyabønner til bruk i drivstoffproduksjonen, ble det framholdt.

(NTB)