BIODRIVSTOFF: Palmeolje til biodrivstoff dyrkes i byen San Francisco på Filippinene. Foto: AFP PHOTO/TED ALJIBE/Scanpix
BIODRIVSTOFF: Palmeolje til biodrivstoff dyrkes i byen San Francisco på Filippinene. Foto: AFP PHOTO/TED ALJIBE/ScanpixVis mer

Hevder biodrivstoff bidrar til global oppvarming

«Biologisk» drivstoff kan bidra langt mer til den globale oppvarmingen enn vanlig diesel og bensin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||«Biologisk» drivstoff kan bidra langt mer til den globale oppvarmingen enn vanlig diesel og bensin. Dette gjelder blant annet biodiesel laget av soyabønner, heter det i en EU-rapport.

Påstanden om at denne typen drivstoff gir opptil fire ganger mer klimaskadelig utslipp en bensin og diesel av det normale slaget, ble laget i fjor. Den har imidlertid ikke vært offentlig tilgjengelig inntil nyhetsbyrået Reuters omtalte den onsdag.

Reuters fikk tilgang til rapporten etter å ha vist til europeiske bestemmelser om informasjonsfrihet.

- EU har satt seg som mål at 10 prosent av drivstofforbruket i veitrafikken skal komme fra fornybare kilder, for det meste biodrivstoff, skriver byrået.

- Men på EU-hold fryktes det nå at dette drivstoffet kan gi utilsiktede bivirkninger for miljøet, het det videre i meldingen. Allerede for to år siden kom det signaler om at de store forhåpningene som var knyttet til biodrivstoff, kunne være overdrevne.

Nyhetsbyrået AFP meldte i mars 2008 at den voldsomme etterspørselen etter slikt drivstoff bidrar til avskoging. Samtidig blir matvarene dyrere når bønder velger å dyrke soyabønner til bruk i drivstoffproduksjonen, ble det framholdt.

(NTB)