Hevder Blair løy

Eksutenriksminister Robin Cook sier at statsminister Blair visste at Saddam ikke hadde masseødeleggelsesvåpen før Irak-invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Robin Cook, som gikk fra Blair-regjeringen rett før Irak-krigen brøt ut, utga sine dagboksnotater i går.

Ifølge Cook skal Blair ha løyet om grunnlaget for å gå til krig.

14 dager før invasjonen skal Blair, i en samtale med Cook, ha innrømmet at Irak ikke hadde masseødeleggelsesvåpen som kunne fyres av i løpet av 45 minutter, eller som kunne brukes mot sivilbefolkningen i stor målestokk. Ifølge Cook representerte derfor ikke Irak noen «klar og overhengende fare» for Storbritannia og deres allierte. Cook avslører også at innenriksminister David Blunkett var på kanten til å starte et regjeringsmytteri da man åpnet diskusjonene om militært angrep mot Irak.

Blairs sololøp

Krigsmotstanden skal ha vært massiv i deler av regjeringen. Men ifølge Cook ble all intern motstand oversett av Blair.

Cook sier at Blair «med fullt overlegg arbeidet fram en mulig uttrykksmåte» for å mislede befolkningen til å tro at det var en forbindelse mellom Irak og al-Qaida, og at han ikke ønsket at FNs våpeninspektører skulle lykkes.

Dermed sier Cook at regjeringen førte parlamentet bak lyset. Han sier og at Blair noen år før hadde gitt Bill Clinton en privat forsikring om at han ville støtte ham i en militær aksjon i Irak hvis den amerikanske presidenten ikke skulle få gjennomslag i FN. Det «ville ganske sikkert være i tråd med hans tidligere praksis om han ga president Bush en tilsvarende privat forsikring om britisk støtte», skriver Cook.

Avsløringene vil garantert føre til debatt og nye krav om en offentlig høring rundt legitimiteten av invasjonen i Irak.

Downing Street 10 avfeier påstandene som tøv. Få kommentatorer i Storbritannia tror boka vil få politiske følger for Tony Blair.

UT MOT BLAIR: Eksutenriksminister Robin Cook.<!--/BTEK0-->