Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varslet Statsministerens kontor om upassende oppførsel:

Hevder Borten Moe ba henne droppe varsel mot rådgiver

- Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden.

BEKREFTER: Tidligere Sp-rådgiver Ivar Vigdenes (til høyre) bekrefter overfor VG at han beklaget upassende oppførsel overfor tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg (midten) i 2013. Vigdenes var politisk rådgiver for Ola Borten Moe (til venstre) i den rødgrønne regjeringen da han sendte en melding til Lundberg.

Alle foto: NTB Scanpix
BEKREFTER: Tidligere Sp-rådgiver Ivar Vigdenes (til høyre) bekrefter overfor VG at han beklaget upassende oppførsel overfor tidligere Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg (midten) i 2013. Vigdenes var politisk rådgiver for Ola Borten Moe (til venstre) i den rødgrønne regjeringen da han sendte en melding til Lundberg. Alle foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere leder i Natur og Ungdom, Silje Ask Lundberg, hevder at hun i 2013 varslet Statsministerens kontor (SMK) om det hun selv opplevde som upassende oppførsel fra en person i regjeringsapparatet i perioden 2012/2013.

Hun skriver på Facebook at hun kort tid etter varselet ble kontaktet av en statsråd, som ba henne om å droppe varselet.

NRK skriver onsdag at det var daværende statsråd Ola Borten Moe som håndterte saken.

Dagbladet har i ettermiddag vært i kontakt med Borten Moe i forbindelse med varselet. Han skriver i en SMS at han tok kontakt med Lundberg for å ordne opp så fort som mulig.

- Jeg tok saken på alvor og ryddet opp så fort som mulig. Det ble gjort i form av en uforbeholden unnskyldning. Som jeg opplever ble akseptert. Resten må jeg bare ta til etterretning, skriver den tidligere statsråden.

Tidligere stabsjef ved SMK, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sier til Dagbladet at også han var kjent med varselet.

- Jeg fant det naturlig å be den aktuelle statsråden undersøke saken. Etter en tid meldte statsråden tilbake at saken var undersøkt, og at det etter statsrådens vurdering ikke var grunn for ytterligere tiltak. Ut fra denne tilbakemeldingen konkluderte jeg med at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken, sier Schjøtt-Pedersen.

Sp-ordfører sto bak

Overfor VG bekrefter Ivar Vigdenes (Sp) at det var han som sendte melding til Silje Ask Lundberg.

- Det stemmer at jeg hadde en tone ovenfor Silje som jeg, når jeg ble gjort bevisst på dette, ser at jeg ikke burde ha hatt. Jeg tok kontakt med en gang og beklaget, og vi har ikke noe uoppgjort i dag, skriver Vigdenes i en SMS til VG.

Vigdenes var på det tidspunktet rådgiver for daværende statsråd i Olje og energidepartementet, Ola Borten Moe. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelse onsdag ettermiddag.

Nå er Vigdenes ordfører i Stjørdal, mens Borten Moe på sin side tidligere denne uka tok en pause fra sitt verv som 1. nestleder i Senterpartiet. Han uttaler seg til NRK om saken:

- Jeg tok opp dette med Ivar med en gang vi fikk melding om at dette var upassende. Han beklaget og tok selv initiativ til å ta kontakt for å beklage direkte. Saken ble håndtert så raskt jeg fikk kjennskap til den. Den tilbakemeldingen mener jeg også den som sa ifra fikk, skriver Ola Borten Moe i en tekstmelding til rikskringkasteren.

- Ikke bevisst sitt ansvar

Lundberg har på sin side ikke gått ut med navn på noen av de involverte, men forklarer i Facebook-inlegget at hun varslet regjeringsapparatet om upassende oppførsel i 2012 og 2013, og at hun reagerte på manglende oppfølging fra de involverte.

- I 2013, da jeg var leder i Natur og Ungdom, varslet jeg Statsministerens kontor (SMK) om det jeg hadde opplevd som upassende oppførsel fra en politisk rådgiver i regjeringsapparatet i 2012/2013, skriver Lundberg på Facebook.

Hun skriver videre at saken har kommet opp igjen i nyere tid, og at hun gjentatte ganger den siste uka har blitt kontaktet av media med spørsmål om hendelsen. Hun skriver at hun ikke selv har varslet media, men at hun ønsker å redegjøre for hva som skjedde på Facebook.

- Mitt varsel i 2013 handlet først og fremst om en politiker som ikke var bevisst sin egen rolle – og makt – i møte med en ungdomsorganisasjon, og at SMK burde gjøre noe for å sikre at dette ikke skjedde igjen. Jeg varslet den gangen via en stortingsrepresentant, og ble lovet full anonymitet, skriver hun videre.

«Sexy på TV»

Lundberg forklarer på Facebook at hun i kraft av sin rolle som leder i Natur og Ungdom møtte den aktuelle rådgiveren ved flere anledninger, og at hun oppfattet tonen som i overkant uformell og flørtete.

- Da jeg fikk en melding etter en TV-opptreden med en kommentar om at jeg var «sexy på tv», diskuterte vi i ledelsen i Natur og Ungdom om vi burde varsle SMK om dette.

Natur og Ungdom lot saken ligge en stund, men varslet SMK i 2013 om det de oppfattet som upassende oppførsel.

- Målet med varslingen var at SMK skulle gi klar beskjed til regjeringsapparatet om hvordan man skulle omgås representanter fra ungdomsorganisasjoner. Vi mente - og jeg mener fremdeles - at oppførselen jeg, som representant for en ungdomsorganisasjon, hadde møtt fra en i den politisk ledelse i et departement, ikke var akseptabel, skriver hun videre.

- Ble fortalt at jeg overreagerte

Hun forklarer at det, så vidt hun vet, aldri gikk ut noen slik melding fra SMK. Kort tid etter at varselet, ifølge Lundberg, ble levert, skal hun ha blitt oppringt av statsråden i departementet der den aktuelle politiske rådgiveren jobbet.

- I denne samtalen ble jeg fortalt at jeg overreagerte, at vedkommende bare så på oss som venner - og at jeg hadde handlet feil ved å varsle SMK, fordi jeg burde tatt dette direkte opp med vedkommende. Mot slutten av samtalen ble det foreslått at jeg bare skulle droppe saken, noe jeg også gjorde. Like etter ringte vedkommende, beklaget og la seg flat, skriver hun og legger til:

- Jeg tror aldri jeg har følt meg så liten og dum som jeg gjorde i løpet av telefonsamtalen med statsråden, og jeg kryssa fingrene for at jeg ikke hadde ødelagt for mye for Natur og Ungdom med det som tydeligvis hadde vært en overreaksjon fra min side.

Men med #metoo-kampanjen endret hun mening, skriver hun:

- Og det fikk meg til å skjønne at det ikke var jeg eller Natur og Ungdom som skulle føle oss dumme på grunn av det som hadde skjedd. Vi sa ifra og varslet til høyeste hold. Det er ikke bare det jeg varslet om som var problematisk, det er like mye håndteringen i etterkant.

- Partiapparatet ble aldri varslet

Hun opplevde at det ikke var noen form for anonymitet i håndteringen av varselet, og skriver at SMK aldri tok kontakt med henne.

- Jeg har seinere fått vite at partiapparatet aldri ble varslet om saken heller. I stedet ble den forsøkt løst på bakrommet, gjennom en telefonsamtale hvor jeg ble bedt om å droppe saken. Og det som hadde vært målet mitt - nemlig bevisstgjøring rundt maktforhold og roller i regjeringsapparatet, den kom ikke.

Hun sier at hun derfor i januar i år tok kontakt med generalsekretæren i det aktuelle partiet, for å gjøre dem oppmerksom på varselet fra 2013.

- Da sa jeg eksplisitt at jeg ikke hadde noe behov for å ta saken videre, men at etter det jeg kunne se av medienes opptelling av varsler i partiene, kunne ikke mitt varsel være inkludert. Det viste seg at varslet mitt ikke var blitt tatt videre til generalsekretæren eller andre i partiapparatet den gang. Generalsekretærens håndtering da opplevde jeg som svært ryddig, skriver Lundberg.

Etterlyser bedre varslingsapparater

Hun forteller at den viktigste grunnen til at hun selv tok saken opp igjen i år, er at hun tror «vi kan lære av tidligere feil, og fordi politikere også må være seg sitt ansvar bevisst i møte med sivilsamfunnet generelt, og ungdomsorganisasjoner spesielt».

- Det er enkeltpersoners, men også partienes, ansvar. Slik må vi sikre at ungdom kan engasjere seg i politikken, uten å bli møtt med seksuelle antydninger fra politikere de jobber for å påvirke. Men også fordi varslingsapparatene må bli bedre enten det er i partier, eller ved Statsministerens kontor.

Hun sier at det gikk tre og et halvt år fra hun selv varslet, til den nå velkjente #metoo-kampanjen «raste inn over norsk samfunnsliv».

- Jeg håper liknende oppførsel ikke hadde skjedd i dag, men synes det er svært synd at det gikk såpass lang tid før det politiske Norge våknet. Så håper jeg også at et slik varsel i dag ville blitt møtt på en helt annen måte enn det jeg gjorde, skriver hun.

Lundberg understreker at hun er ferdig med saken fra 2013, at vedkommende har beklaget og at de to ikke har noe uoppgjort mellom seg.

Hun ønsker derfor heller ikke å kommentere saken ytterligere i media.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en uttalelse fra personer som var sentrale ved Statsministerens kontor i 2013.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media