Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forgiftet stemning i Sikkerhetsrådet:

Hevder britene selv kan stå bak nervegiftangrep for å sverte Russland før fotball-VM

Frontene hardnet da forgiftningen av en tidligere russisk agent i Storbritannia ble tatt opp i FNs sikkerhetsråd.

SKYLDER PÅ BRITENE: Russlands president, Vladimir Putin, benekter at landet står bak nervegassangrepet i Storbritannia. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin
SKYLDER PÅ BRITENE: Russlands president, Vladimir Putin, benekter at landet står bak nervegassangrepet i Storbritannia. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tonen var alt annet enn hjertelig da nervegiftangrepet i Storbritannia ble diskutert i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld.

Tidligere har britenes statsminister, Theresa May, sagt at Russland mest sannsynlig står bak angrepet på den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans voksne datter Julia i Salisbury i England 4. mars. Begge er kritisk skadd.

Onsdag ble det klart at Storbritannia utviser 23 russiske diplomater som følge av drapsforsøket. Russland har varslet at de vil svare i den stadig voksende diplomatiske krisa.

Da Sikkerhetsrådet samlet seg i New York, hevdet Russlands FN-ambassadør, Vassilij Nebenzja, at Russland aldri har laget eller forsket på nervegiften novichok, som britene sier at ble brukt i angrepet.

FORGIFTET: Den tidligere russiske dobbeltagenten, Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble forgiftet med nervegass i Salisbury i England 4. mars. Det har utløst en storpolitisk krise. Foto: REX/Shutterstock
FORGIFTET: Den tidligere russiske dobbeltagenten, Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble forgiftet med nervegass i Salisbury i England 4. mars. Det har utløst en storpolitisk krise. Foto: REX/Shutterstock Vis mer

Trakk inn Sherlock Holmes

I en svært opphetet ordveksling nektet Nebenzja for alle anklagene fra Storbritannia, og hevdet at britiske myndigheter kan ha stått bak angrepet selv for å «sverte» Russland før sommerens fotball-VM, som skal arrangeres i nettopp Russland.

- Britiske myndigheter forsøker hele tida å sverte Russland, sier Nebenzja, ifølge New York Times.

I diskusjonen sammenliknet også Nebenzja Storbritannia med den uheldige inspektør Lestrade, som stadig blir utmanøvrert av Sherlock Holmes i de klassiske bøkene til Arthur Conan Doyle.

På sarkastisk vis beskrev han også USAs FN-ambassadør som en «erfaren farmasøyt» siden hun var så sikker i sine konklusjoner.

- Dette var ikke vanlig kriminalitet. Dette var en ulovlig bruk av makt, og et brudd på FNs charter, grunnlaget for internasjonal lov og rett, sier Storbritannias viseambassadør til FN, Jonathan Allen, om Russland under møtet.

- Absolutt solidaritet

Storbritannia fikk også den tydeligste støtten de har fått hittil fra Trump-administrasjonen gjennom USAs FN-ambassadør.

- La meg gjøre én ting klart fra begynnelsen: USA står i absolutt solidaritet med Storbritannia. USA mener Russland er ansvarlig for angrepet på to personer i Storbritannia med bruk av en militær nervegass, sier Haley, ifølge The Guardian.

Hun beskrev situasjonen som et definerende øyeblikk.

- Igjen og igjen sier medlemsstater at de er mot bruk av kjemiske våpen under alle omstendigheter. Nå er et FN-medlem anklaget for å bruke kjemiske våpen på området til et annet medlemsland. Troverdigheten til Sikkerhetsrådet vil ikke overleve om vi ikke holder Russland ansvarlig, sier Haley.

Også Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, ga full støtte til Storbritannia.

Russlands FN-ambassadør mener imidlertid det er Storbritannia som utgjør en «trussel mot en suveren stat» og viser til brevet May hadde skrevet til FN i forkant av møtet.

Valgkamp på Krimhalvøya

- Brevet inneholder fullstendig uansvarlige påstander som er vanskelige for meg å kommentere i diplomatiske ordelag, sier Nebenzja.

Samme dag som partene møttes i FN, viste Russlands president, Vladimir Putin, med all tydelighet hvor lite han bryr seg om kraftige vestlige reaksjoner. Ifølge CBS News dro han nemlig på valgkampturné til Krimhalvøy. Det er provinsen i Ukraina som Russland annekterte på ulovlig vis i 2014, og som utløste harde vestlige sanksjoner.

Han nevnte ikke den voksende diplomatiske krisa med Storbritannia, men oppførselen blir sett som et tydelig signal blant vestlige land om at Russlands president bryr seg svært lite om internasjonal lov og rett.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!