Hevder britene vil gi grønt lys til Huawei

Myndighetsrapport skal konkludere med at risikoen for spionasje er «håndterbar», ifølge avis.

GRØNT LYS: Britiske myndigheter skal ha konkludert med at risikoen med å bruke utstyr fra den kinesiske telegiganten Huawei i 5G-nettet er håndterbar. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GRØNT LYS: Britiske myndigheter skal ha konkludert med at risikoen med å bruke utstyr fra den kinesiske telegiganten Huawei i 5G-nettet er håndterbar. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den britiske regjeringen skal ha konkludert med at det er greit å bruke 5G-utstyr i utbyggingen av sitt kommende 5G-nett.

Det melder Financial Times (FT), som siterer to anonyme myndighetskilder med innsyn i en rapport som skal offentliggjøres på et seinere tidspunkt.

I rapporten fra Storbritannias nasjonale cybersikkerhetssenter (NCSC), skal det hete at risikoen Huawei-utstyr potensielt kan utgjøre, er «håndterbar».

Prøveballong

Britenes konklusjon går dermed mot USAs avgjørelse om å totalt utestenge den kinesiske telegiganten fra å levere utstyr til sitt nye 5G-nett. Australia og New Zealand har gjort det samme. USA har også gått ut og bedt andre vestlige allierte om å gjøre det samme.

Storbritannia har over lengre tid vurdert hvorvidt de skulle følge i USAs fotspor. Det skal de altså ikke se behovet for å gjøre, ifølge FT.

Også Norge er i tenkeboksen, og debatten har gått høyt om hvorvidt norske myndigheter også bør utestenge Huawei fra utbyggingen.

Britenes avgjørelse vil trolig veie tungt for andre europeiske land som er i samme posisjon, deriblant Tyskland, skriver FT videre. Det er ikke unaturlig å tro at Storbritannias konklusjon også vil ha innvirkning på Norges avgjørelse.

PST advarer

Ved flere anledninger har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gått ut og advart mot å bruke den kinesiske telegiganten som leverandør til det kommende 5G-nettet.

Det gjorde PST seinest mandag i forrige uke. Etter framleggelsen av sin årlige trusselvurdering, gikk PST-sjef Benedicte Bjørnland ut og ba norske myndigheter om å tenke seg.

De tette båndene kinesiske myndigheter har til kinesiske selskaper, samt Kinas etterretningslov fra 2017 som krever at kinesiske personer og selskaper bistår etterretningstjenestene ved behov, er årsakene til den bekymringen.

Kinas ambassade kalte PST-rapporten «latterlig».

«Kina respekterer alltid Norges suverenitet og nasjonale sikkerhet, og har aldri blandet seg i Norges interne forhold», skrev ambassaden i en uttalelse til NRK.

Også den norske justisministeren Tor Mikkel Wara (Frp) har gått ut og uttrykt skepsis mot å la Huawei bidra i utbyggingen.

Dette frykter de

Frykten til vestlige myndigheter er at Kinas høyt kompetente etterretningsvesen kan bruke utstyret levert av Huawei som en forlenget og tilslørt arm inn i Vestens maktkorridorer.

Potensielt kan fremmede makters etterretningsvesen gjøre mye med infrastruktur lik den Norge må ha for å få et 5G-nett, ifølge Kristian Gjøsteen, kryptolog og professor ved institutt for matematiske fag ved NTNU.

Professoren fortalte til Dagbladet i forrige uke at at produsentene av teknologien man bruker for å bygge infrastrukturen nødvendig til et 5G-nett, i teorien kan manipulere komponentene på mange ulike vis.

Gjøsteen listet opp to tenkelige scenarioer:

  1. At produsenten av infrastrukturen bygger inn en «av»-knapp, som i teorien kan gi den eller de som har kontroll over bryteren mulighet til å skru av telenettet på et øyeblikk.
  2. At produsenten av infrastrukturen bygger inn en «bakdør» inn til avlyttingsmulighetene som allerede finnes i komponentene.

Disse tilgangene kan også andre skaffe seg, men det er lettere for produsentene, fortalte professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer