FORFULGT: Her blir Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh forfulgt av to av de mistenkte. De er forkledd som tennisspillende hotellgjester. Foto: REUTERS/Dubai Police/SCANPIX
FORFULGT: Her blir Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh forfulgt av to av de mistenkte. De er forkledd som tennisspillende hotellgjester. Foto: REUTERS/Dubai Police/SCANPIXVis mer

Hevder britene visste om Hamas-likvideringen

Britisk UD ble varslet om at israelsk dødsskvadron med falske britiske pass skulle slå til, sier Mossad-agent

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Britisk etterretning ble varslet på forhånd om at israelske agenter skulle gjennomføre en operasjon utenfor landets grenser med bruk av falske britiske pass.

Det sier en angivelig Mossad-agent til den britiske avisa Daily Mail. Ifølge kilden ble det britiske utenriksdepartementet nok en gang varslet bare timer før Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh ble drept på hotellrommet i Dubai 20. januar.

Tipset som britiske myndigheter fikk sa ingenting om hvem som var målet for attentatet eller hvor drapsskvadronen skulle slå til.

HøflighetsgestEn britisk etterretningskilde som har møtt Mossad-agenten bekrefter overfor Daily Mail at vedkommende er medlem av den israelske etterretningsorganisasjonen. De har kjent hverandre i over 20 år, som del av et langvarig etterretningssamarbeid mellom Storbritannia og Israel, skriver avisa.

Den angivelige Mossad-agenten sier forhåndstipset var ment som en ren høflighetsgest for å forberede britene på at det kunne oppstå en vanskelig situasjon i kjølvannet av operasjonen.

Etter at det tidligere denne uka ble avslørt at seks av de mistenkte gjerningspersonene hadde falske britiske pass, er det diplomatiske forholdet mellom Storbritannia og Israel tilsynelatende blitt tilspisset. Statsminister Gordon Brown har varslet full etterforskning, og har satt landets spesialpolitistyrke SOCA på saken. I London ble Israels ambassadør kalt inn på teppet.

Storbritannias utenriksminister, David Miliband, har kalt misbruk av passene til seks uskyldige briter for en voldshandling. De seks britene som med navn og bilde ble identifisert som drapsmenn, viste seg nemlig å være ekte personer med dobbelt statsborgerskap bosatt i Israel.

NekterMed påstandene som trykkes i Daily Mail, er situasjonen i ferd med å bli enda mer opphetet.

- Påstanden fra en troverdig kilde, om at myndighetene hadde kjennskap til bruken av falske pass, styrker kravene om at ministre må gjøre rede for hva de visste og når, skriver den britiske storavisa.

En talsperson for det britiske utenriksdepartementet sier det ikke stemmer at de visste om attentatet på forhånd.

- Vi fikk informasjon om de britiske passene bare timer før pressekonferansen. Dagen etter kunne vi svare på spørsmål rundt de falske passene, sier talspersonen.

Den israelske agentkilden mener de harde utspillene fra Storbritannia skjer i full overensstemmelse med Israel, og er del av et avtalt diplomatisk spill.

99 prosent sikkerMåten likvideringen av al-Mabhouh er gjennomført på, gjør at stort sett all mistanke rettes mot Israels etterretning. Dubais politisjef, general Dahi Khalfan Tamin, virker overbevist om Israels medvirkning.

- Det er 99 - om ikke 100 prosent - sikkert at Mossad står bak drapet, sier han.

I et TV-intervju i går gjorde politisjefen det klart at Dubai-politiet vil arrestere Israels etterretningssjef Meir Dagan dersom Mossad er ansvarlig for drapet.

Kilder i israelsk etterretning fnyser av trusselen fra Dubais politisjef.

- Dubai-politiet har ikke noe bevis. Truslene er absurde og påstandene grunnløse. Politiet har ikke forklart omstendighetene rundt hans død, langt mindre gitt beviser for at han ble likvidert. Det eneste vi har er video av folk som snakker på telefon, sier en høytstående tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den israelske avisa Haaretz er to palestinere tilknyttet den rivaliserende Fatah-bevegelsen arrestert i forbindelse med drapet. De mistenkes for å hjulpet attentatmennene.

30 minutter videoDet var mandag denne uka at Dubai-politiet på en pressekonferanse presenterte et omfattende videomateriale fra overvåkningskameraer i hovedstaden for De arabiske emirater.

Bildene viste hvordan 11 mistenkte i ulike forkledninger fulgte etter al-Mabhouh fra han ankom flyplassen til han låste seg inn på hotellrommet siste gang kvelden 19. januar.

Dagen etterpå ble han funnet død på rom 230. Dubai-politiet mener minst 18 personer var involvert i selve likvideringen. Mobilsporene peker i retning av at dødsskvadronen ble styrt fra Østerrike.

Al-Mabhouh, som bodde i den palestinske flyktningleiren Jabalya på Gaza-stripen, måtte i 1989 flykte fordi han ble holdt ansvarlig for bortføringen og drapet på de to israelske soldatene Avi Sasportas and Ilan Saadon. Som grunnlegger av de væpnede Izzedine al-Qassam-brigadene har al-Mabhouh stått bak hundrevis av selvmordsaksjoner og rakettangrep mot israelske byer fra Gaza-stripen.