Hevder Brorskapets tilhengere torturerer motstanderne

Demonstrantene i Kairo må fjernes fordi islamistene bruker vold og torturerer meningsmotstanderne, hevder Egypts ambassadør til Norge.

DEMONSTRASJONER: En egyptisk tilhenger av avsatte president Muhamed Mursi hever et bilde av han under en demonstrasjon i Kairo 30. juli. Foto: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE
DEMONSTRASJONER: En egyptisk tilhenger av avsatte president Muhamed Mursi hever et bilde av han under en demonstrasjon i Kairo 30. juli. Foto: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene tok en avgjørelse om at torturen og volden demonstrantene provoserer fram, og meldingene om våpen ved samlingene, utgjør en trussel for rikets sikkerhet. Demonstrasjonene må oppløses på lovlig vis, sier Ashraf El-Mouafi til NTB.

Landets myndigheter har bedt demonstrantene, som er tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Mursi, om å fjerne seg fra plassene hvor de er samlet.

- Frem til nå har de nektet å gjøre dette, og innenriksdepartementet gjennomfører nå tiltak, i tråd med en ordre fra påtalemyndigheten, sier El-Mouafi.

Over 250 personer er drept i uro siden Mursi ble avsatt 3. juli. Mens myndighetene anklager demonstrantene for å være skyld i volden, har både demonstranter og menneskerettsorganisasjoner anklaget sikkerhetsstyrkene for å ha skutt for å drepe.

- Ikke bruk makt Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ba fredag myndighetene om ikke å bruke makt for å fjerne demonstrantene.

Organisasjonen gjengir påstander om at demonstranter skal ha brukt vold og viser også til at det har vært sammenstøt mellom Mursi-tilhengere og folk som bor der demonstrasjonen pågår.

- Myndighetene burde etterforske anklager om forbrytelser, men enkeltindividers handlinger er ikke nok til å berettige at demonstranter spres med makt, skriver organisasjonen.

Frontene hardnes Frykten stiger for et nytt blodbad dersom innenriksdepartementet gjør alvor av truslene og griper inn mot demonstrasjonene. Ifølge den statlig eide avisen Al-Ahram har politiet en plan for å fjerne demonstrantene, men har ventet med å gjennomføre den, i håp om en fredelig løsning.

Samtidig florerer anklagene mot Det muslimske brorskap i egyptiske medier. Den egyptiske avisen Youm7.com viser bilder av Mursis tilhengere bevæpnet med stokker. På et bilde veiver et barn med en dolk i luften.

Men sjeik Ussam Talmiya ved Azhar-universitetet avviser at Brorskapet og deres tilhengere er bevæpnet.

- Vi er fredelige. Det er ingen av demonstrantene som bruker vold, sier han på telefon fra Kairo til NTB.

Millionmarsj Det muslimske brorskap beskriver landets nye makthavere som kuppmakere. De har oppfordret Mursi-tilhengere om å samle seg til en «millionmarsj» fredag for å kreve at han blir gjeninnsatt og at landet får islamsk lovgiving. Ifølge Al Jazeera er det planlagt 33 forskjellige marsjer fra ulike moskeer til Brorskapets markeringer forskjellige steder i Kairo.

Det muslimske brorskap trosser innenriksdepartementets krav om at markeringer i bydelene Nasr og Giza i Kairo avlyses. Fredag ettermiddag var demonstranter på vei fra Ramsis-torget i hovedstaden til Brorskapets markering ved Rabaa al-Adawiya-moskeen, som ligger like ved området der over 70 mennesker ble drept forrige helg.

- Innenriksdepartementet har blitt en kilde til vold og blodsutgytelse, sier Brorskapets øverste leder Mohammed Badie i et åpent brev, ifølge Al-Masry Al-Youm. Har er ettersøkt for å ha oppfordret til vold, men er fortsatt ikke pågrepet.

Reagerer Den amerikanske statssekretæren William Burns lander ifølge Reuters i Kairo sent fredag kveld. Det er allerede varslet protester mot besøket. USAs utenriksminister John Kerry sier at millioner av egyptere ønsket Mursi bort.

- Militæret ble bedt om å gripe inn av millioner av mennesker, som var redde for at landet skulle synke ned i kaos, i vold, sa Kerry til den pakistanske TV-kanalen Geo.

- Så vidt vi kan se, har ikke militæret tatt over - så langt. Det er satt en sivil regjering til å lede landet. I praksis gjenopprettet de demokratiet, sa Kerry.

Mursis tilhengere reagerer på Kerrys kommentarer.

- Er det hærens jobb å gjenopprette demokratiet? spør Det muslimske brorskaps talsperson Gehad al-Haddad.

(NTB)