OPPGITT: Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp), her i spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
OPPGITT: Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp), her i spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

Hevder budsjettbehandling har endret bare 0,0028 prosent av statsbudsjettet

Finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettbehandlingen har resultert i en omfordeling av 30 millioner kroner - innenfor rammen på 1.064 milliarder kroner. Utfallet er et resultat av opposisjonens maktesløshet når regjeringskoalisjonen har flertall i nasjonalforsamlingen, slik de rødgrønne partiene har hatt de siste sju årene, påpeker Solvik-Olsen.

- Tidligere i høst beklaget både Bård Vegar Solhjell (SV) og Åslaug Haga (Sp) seg over at makten ligger dypt inne i regjeringen. Det bekreftes nok en gang, sier han til NTB.

Normalt er budsjettforhandlingene på Stortinget vanskelige, omfattende og tidkrevende - når regjeringspartiene ikke har flertall, riktignok - og statsbudsjettet blir ikke endelig vedtatt formelt før oppunder jul.

Utfallet kjent før debatten Men når partiene på Stortinget setter hverandre stevne tirsdag er utfallet av finansdebatten allerede kjent. Det til tross for det Solvik-Olsen kaller «to måneders intenst arbeid og mange hundre innspill».

- Budsjettendringene var i all hovedsak økte bevilgninger til behandlingsreiser for pasienter. Det er bra, men hva er igjen av Stortingets rolle, spør Frp-talsmannen.

I opptakten til finansdebatten har det i mediene vært rettet mest oppmerksomhet mot opposisjonspartienes framlegging av sine alternative budsjetter. Da var imidlertid tilleggsbetraktningene til mange kommentarer at opposisjonspartiene sliter med å finne politikk de kan enes om.

- Sutrer over valgtap Finanspolitisk talsmann Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet ber Solvik-Olsen slutte å «sutre over tapte valg». Det er velgerne som har bestemt at Ap, SV og Senterpartiet, ikke Frp, skal styre landet - og det er ikke slik at Stortinget er stilt på sidelinjen, framholder han. Snarere tvert imot er statsbudsjettet blitt til i samarbeid med stortingsflertallet.

- Solvik-Olsen tapte valget. Skal han likevel kreve å ha innflytelse på statsbudsjettet, spør Micaelsen, som framholder at han «skjønner at det kan bli kjedelig» å være opposisjonspolitiker.

- Vi har dessuten gitt opposisjonspartiene innflytelse på en rekke store saker, som pensjonsforliket, klimaforliket, verdighetsgarantien og rovdyrforliket, sier Micaelsen.

(NTB)