Hevder CIA har gitt Trump Nord-Korea-tidsfrist. «Krigstrommene slår stadig kraftigere»

Ni år etter forrige forhandlingsrunde begynner stadig flere å frykte en militær løsning i Nord-Korea. - Krigsfaren er absolutt til stede, mener norsk ekspert.

TIDSFRIST: Et bilde fra den nordkoreanske regjeringen viser testen av missiltypen Hwasong-15 i Nord-Korea 29. november. Nå hevdes det at Donald Trump skal ha fått klar beskjed fra CIA om at han har tre måneder på seg til å løse «Nord-Korea-problemet». Foto: KCNA
TIDSFRIST: Et bilde fra den nordkoreanske regjeringen viser testen av missiltypen Hwasong-15 i Nord-Korea 29. november. Nå hevdes det at Donald Trump skal ha fått klar beskjed fra CIA om at han har tre måneder på seg til å løse «Nord-Korea-problemet». Foto: KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En potensielt livsfarlig ordkrig mellom Donald Trump og Kim Jong-un, et overraskende tempo og en tilsynelatende suksess i Nord-Koreas rakett- og atomvåpenprogram, en pågående historisk stor militærøvelse i lufta ved grensa til Nord-Korea og en totalt manglende vilje til å møtes for reelle diplomatiske forhandlinger.

Totalen tegner et skremmende bilde av en potensielt ødeleggende krig på den koreanske halvøya. En slik krig «vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden», sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til NTB mandag.

Likevel er partene steile og forholdet iskaldt mellom USA og Nord-Korea.

- Katastrofale konsekvenser

Nå hevder den tidligere politikeren og journalisten Mark Seddon at en militær operasjon i Nord-Korea kan være få måneder unna.

«Krigstrommene som varsler en potensielt ødeleggende krig på den koreanske halvøya, en krig som raskt kan spre seg med katastrofale konsekvenser, slås enda kraftigere etter Nord-Koreas seineste rakettoppskyting».

Slik innleder Seddon, som tidligere har vært taleskriver for FNs forrige generalsekretær Ban Ki-moon og redaktør og journalist i blant annet Tribune og Al Jazeera, en kommentar i The Guardian

Seddon hevder at USAs tidligere FN-ambassadør, John Bolton, kom med en krystallklar beskjed til britiske politikere under et London-besøk forrige uke:

«Boltons oppdrag, offisielt eller ei, var å viderebringe beskjeden om at CIA-topper har advart Donald Trump om at han har et vindu på tre måneder på å stoppe Nord-Koreas rakettprogram. Etter det vil nordkoreanerne ha muligheten til å treffe amerikanske byer - inkludert Washington D.C., med en atombombe».

- Må løses innen mars

Trump skal ha fått beskjed om at problemet må løses innen mars 2018. Mars-fristen skal også ha blitt nevnt av en amerikansk forsvarstopp i møte med en tidligere europeisk topp-politiker under et møte i grensebyen Panmunjom - i Koreas demilitariserte sone.

Tidsfristen «kan bare vise til et forkjøpsangrep» mot Nord-Korea, mener Seddon.

Opplysningene har gitt ekstra vekt til uttalelsene til Trumps sikkerhetsrådgiver HR McMaster, som for noen dager siden advarte om at krigen nærmer seg dag for dag. Samtidig har den profilerte republikanske senatoren Lindsey Graham bedt om at sivile amerikanske statsborgere blir hentet hjem fra Sør-Korea.

JAGERFLY-TRENING: Den amerikanske basen Kunsan ligger i Sør-Korea kun 12 minutters flytid fra Nord-Korea. Der forbereder soldatene angrep på Nord-Korea, samtidig som de frykter å selv bli angrepet. Video: CNN Vis mer

- Det er ingen tvil om at det er en ytterst spent situasjon, og krigsfaren er absolutt til stede, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet.

Han mener likevel at utspillene som kommer er del av et storpolitisk spill.

- Kanskje først og fremst for å overbevise kineserne om at USA kan komme til å bruke militærmakt i Nord-Korea. Ingen av partene er interessert i en krig, aller minst Kina. Men hvis USA klarer å få Kina til å tro at Trump er «gal nok» til å starte en krig, så kan kineserne se seg nødt til å legge større press på Kim Jong-un, sier han.

KRIGSHAUK: USAs tidligere FN-ambassadør, John Bolton, er kjent som en krigshauk som ikk er redd for å si hva han mener. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
KRIGSHAUK: USAs tidligere FN-ambassadør, John Bolton, er kjent som en krigshauk som ikk er redd for å si hva han mener. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Uaktuelt for Kina
Bolton, som var USAs FN-ambassadør for Bush-administrasjonen fra 2005-2006, har kommet med en rekke advarsler i amerikanske medier de siste ukene. Det er verdt å nevne at Bolton er kjent som en krigshauk, som ikke er redd for å si hva han mener. Han har også gjentatte ganger gitt uttrykk for at diplomati ikke løser problemene.

I et intervju med Fox News i slutten av november advarte han om at mulighetene for en diplomatisk løsning i Nord-Korea er i ferd med å forsvinne, etter at regimet testet en ny type interkontinental ballistisk missil (ICBM) - som Kim selv hevder kan nå det amerikanske fastlandet.

Bruken av hissig krigsretorikk fra USAs side, er et åpenbart forsøk på å tvinge i gang diplomatisk bevegelse, mener Melby.

Sverre Lodgaard, Nord-Korea-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), har lite tro på at USA skal klare å vinne fram overfor Kina på denne måten.

- Foreløpig har USA oppnådd veldig lite med sitt press på Kina. Det er uaktuelt for Kina å la det nordkoreanske regimet falle, sier han og fortsetter:

- Man har ikke hatt noen reelle forhandlinger eller avtaler siden årsskiftet 2008/2009. En får håpe at de to landene har såpass god kontakt at de kan kartlegge hverandres politikk, og hva de kan og ikke kan forhandle om.

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte forrige uke nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Les mer om TV-anker Ri Chun-hee: Vis mer Vis mer

- Trenger ikke å spørre Kina

Han mener det likevel er lite som tyder på at USA er i «skikkelig forhandlingsmodus».

- Det er ikke sikkert at det haster så veldig for Nord-Korea heller. Det første kravet til Nord-Korea er at de skal innstille testingen, og det er de trolig ikke rede til akkurat nå, sier han.

- Bør USA be om grønt lys fra Kina før et eventuelt angrep mot Nord-Korea?

- Det er unødvendig å spørre - for den kinesiske administrasjonen er avvisende til enhver form for krig, svarer han.

- Spiller tøft

Mens ekspertene er skeptiske til et krigsutbrudd, eller et militært inngrep, vokser usikkerheten i USA for hver dag. Den siste uka har ryktene svirret for fullt rundt framtida til USAs utenriksminister Rex Tillerson.

Enn så lange har imidlertid både Tillerson og Donald Trump kalt disse opplysningene henholdsvis «latterlige» og «falske nyheter», skriver NTB. Likevel deler flere sine bekymringer for at Pompeo, som er ventet å kjøre en mye hardere linje mot Nord-Korea, kan ende opp i den viktige posisjonen.

- Dette er tegn og signaler på at det spilles tøft fra Washingtons side. På et eller annet tidspunkt er det fare for at man fanges av sin egen retorikk, og at USA til slutt blir nødt til å forberede seg på militære operasjoner, sier Melby.

Likevel har han ikke noe tro på en mars-tidsfrist. Melby mener at tre måneder er altfor kort tid.

- Det høres ut som en veldig kort tidsfrist, og jeg ville tatt utsagnet med en klype salt. Likevel så er det umulig for utenforstående å si noe om hva slags informasjon amerikansk etterretning sitter på, og hvilke vurderinger som gjøres. Man kan ikke utelukke at de sitter på informasjon som gjør dette riktig, sier han.

FN-utsending på plass

Til tross for at situasjonen framstår som mer kritisk enn på mange år, kom det en sjelden gladnyhet denne uka. Tirsdag landet nemlig FN-utsendingen Jeffrey Feltman i Nord-Korea, der han er på et sjeldent firedagersbesøk etter invitasjon fra myndighetene i Pyongyang.

Feltman, som er visegeneralsekretær for politiske saker i FN, skal etter planen møte Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho, viseminister Pak Myong Guk, diplomater og FN-stab under sitt besøk, skriver NTB.

Feltman er den høyest rangerte amerikaneren i FN-sekretariatet, og han er den første personen i den stillingen som besøker Nord-Korea siden februar 2010.

Selv om Feltman tidligere jobbet for det amerikanske utenriksdepartementet, representerer han ikke den amerikanske regjeringen.

Fakta om Nord-Korea

  • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn med støtte fra den militære eliten.

  • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.

  • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

  • Nord-Korea, som har rundt 25 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.

  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.

  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.

  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført for å presse mot Nord-Korea til å oppgi sine våpenprogrammer.

  • USAs president Donald Trump truer med militær maktbruk for å tvinge Nord-Korea til å skrinlegge sitt atomvåpenprogram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer