FORLISTE:  Passasjerferja med 475 mennesker om bord ble fylt med vann og tippet over natt til onsdag. Foto: AP Photo/Yonhap/NTB Scanpix
FORLISTE: Passasjerferja med 475 mennesker om bord ble fylt med vann og tippet over natt til onsdag. Foto: AP Photo/Yonhap/NTB ScanpixVis mer

Hevder de ble bedt om ikke å forlate synkende ferge

Det sier overlevende etter ferjeforliset i Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Nyhetbyrået Reuters meldte at en far hadde fått en SMS fra sitt barn torsdag morgen om at det fortsatt var overlevende om bord på ferja, og at de var innesperret i en luftlomme. De har nå trukket saken.

- Faren har siden sagt at han ikke så teksmeldingen selv og at han hadde hørt historien fra noen andre. Artikkelen er trukket tilbake og vi vil publisere en ny artikkel etter å ha undersøkt dette nærmere, skriver Reuters.

(Dagbladet/NTB): 290 av de rundt 475 som var om bord i passasjerferja er fortsatt savnet etter at den sank utenfor kysten av Sør-Korea onsdag.

Den 36-årige forretningsmannen Koo Bon-hee sier ifølge AP at de fikk beskjed om å holde seg i ferja og vente på redningsmannskaper, selv da den var i ferd med å fylles opp med vann og tippe over.

En annen passasjer, Kim Seong-mok, sier til kringkasteren YTN at det hørtes ut som om ferja krasjet i noe da han satt og spiste frokost. Han sier at passasjerene fikk beskjed om å holde seg i ro, og at det aldri var snakk om noen evakuering

Koo mener mannskapets innsats ikke var god nok, og at det er grunnen til at så mange trolig ble innesperret i det synkende skipet.

- Redningsarbeidet ble ikke utført bra. Vi hadde på oss redningsvester, vi hadde tid. Hvis folk hadde hoppet i sjøen, ville de ha blitt reddet. Men vi ble bedt om ikke å forlate skipet, sier han.

- Vi kunne ikke gå ett skritt en gang Oh Yong-seok, et besetningsmedlem på båten, sier at redningsarbeidet var svært vanskelig ettersom båten hadde begynt å kantre.

- Vi kunne ikke gå ett skritt en gang, sier Oh.

Søket etter de rundt 290 som er savnet pågår fortsatt natt til torsdag norsk tid. Onsdag gjorde strømmen i området det vanskelig for dykkere å komme seg inn i fergen.

Det er ikke klart nøyaktig hvor mange som var om bord i ferja da den sank, men sørkoreanske myndigheter anslår at det dreier seg om 475 personer. Av disse var det 325 elever og 15 lærere fra en videregående skole i Ansan utenfor Seoul.

- Smertende å se - Det smerter å se at ungdommer på en skoletur er innblandet i en slik tragedie, sier Sør-Koreas president Park Geun-hye.

Sørkoreanske medier, deriblant MBC, publiserte onsdag flere hjerteskjærende tekstmeldinger som viser hvordan dramaet utspilte seg.

- Pappa, jeg kommer meg ikke ut. Korridoren er full av barn, og båten kantrer, skrev en 18-årig elev i en desperat SMS-utveksling med sin far ifølge ABC News.

En av personene som er meldt savnet skal også ha sendt en melding der det står «jeg lever», noe som gir familiene håp om at de savnede fortsatt kan være i live inne i fergen.

Strømmen gikk Også overfor MBC forteller passasjerer som kom fra det med livet i behold at de fikk beskjed om ikke å evakuere skipet.

- De ba oss bli der vi var, så det gjorde vi, sier en av de overlevende skoleelevene.

Strømmen skal ha gått kort tid etter at båten kantret, noe som også skal ha gjort det vanskelig for passasjerene å komme seg ut.

Håpet om å finne overlevende ser ut til å svinne ut.

- Jeg er redd for at det er liten sjanse å finne noen i live inne i ferja, sier en av redningslederne, Cho Yang-Bok tv-stasjonen YTN.

(NTB)

VENTER:  Pårørerende er samlet ved havna i Jindo. 290 personer er fortsatt savnet etter at skipet Sewol forliste på vei mot øya Jeju i Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / ED JONES
VENTER: Pårørerende er samlet ved havna i Jindo. 290 personer er fortsatt savnet etter at skipet Sewol forliste på vei mot øya Jeju i Sør-Korea. Foto: AFP PHOTO / ED JONES Vis mer