Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de ble lovet store summer for å rette overgrepsanklager mot «Trumps verste mareritt»

Spesialetterforsker Robert Muellers kontor ber FBI etterforske hvorvidt flere kvinner har fått tilbud om betaling for å rette falske overgrepsanklager mot Mueller.

SVERTEKAMPANJE: Han er blitt omtalt som «Trumps verste mareritt» og har som mandat å etterforske USAs president og apparatet rundt ham. Nå frykter kontoret til Robert Mueller at han er målet for en organisert svertekampanje, og ber FBI etterforske saken. Foto: NTB Scanpix
SVERTEKAMPANJE: Han er blitt omtalt som «Trumps verste mareritt» og har som mandat å etterforske USAs president og apparatet rundt ham. Nå frykter kontoret til Robert Mueller at han er målet for en organisert svertekampanje, og ber FBI etterforske saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er blitt omtalt som «Trumps verste mareritt» og har som mandat å etterforske USAs president og apparatet rundt ham.

Tidligere FBI-direktør Robert Mueller ble i mai i fjor utnevnt til såkalt spesialetterforsker av Det amerikanske justisdepartementet.

VENNER: En video fra 2013 viser president Donald Trump sitte ved siden av Emin Agalarov og Rob Goldstone under en middag. Begge disse er nå i søkelyset i forbindelse med Russland-etterforskningen. Video: CNN Vis mer

Med vide fullmakter skal Mueller granske Trumps Russland-bindinger og den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Etterforskningen har allerede ført til flere domfellelser.

Nå kan det se ut til at det er satt i gang en målrettet svertekampanje mot Mueller. Det er i alle fall det hans apparat frykter.

Ber FBI etterforske

En rekke amerikanske journalister fikk for ei tid tilbake en e-post fra en kvinne som hevder at hun skal ha blitt tilbudt store summer for å rette falske overgrepsanklager mot den tidligere FBI-direktøren, ifølge Washington Post.

Hun forklarte i e-posten at en mann hadde ringt henne, og spurt om hun kunne fortelle om tida da hun jobbet med Mueller i et advokatbyrå mot slutten av '70-tallet.

FORSVARER SØNNEN: Under en pressekonferanse i forbindelse med president Donald Trumps besøk i Paris, forsvarte Trump eldstesønnen etter avsløringene om Russland-møtet. Video CNN / Foto: AP Vis mer

Videre skal mannen i telefonen ha tilbudt å betale ned kvinnens kredittkortgjeld, og på toppen av det betale henne 20 000 dollar - cirka 168 000 kroner - for å fremme en falsk overgrepsanklage mot Mueller.

- Da vi i forrige uke fikk greie på anklagene om at kvinner ble tilbudt penger for å fremme falske overgrepsanklager mot spesialetterforskeren, henviste vi saken umiddelbart til FBI for etterforskning, sier talsperson for Muellers kontor, Peter Carr, i en uttalelse.

Det at spesialetterforskerens kontor kommer med uttalelser om noe som helst, er i seg selv oppsiktsvekkende.

Ifølge kvinnen i e-posten visste mannen på telefonen nøyaktig hvor mye kredittkortgjeld hun hadde.

«Helt ned til den siste dollaren», heter det i e-posten, gjengitt i sin helhet hos nyhetsnettstedet Hill Reporter.

«Dropp dette»

Men verken Washington Post, Hill Reporter eller The Atlantic, et amerikansk nyhetsmagasin, kan verifisere hvorvidt kvinnen i e-posten er den hun hevder hun er.

Advokatbyrået hun i e-posten hevder at hun jobbet for mot slutten av '70-tallet, da Mueller også jobbet der, forteller til Hill Reporter at hun ikke framgår i deres interne oversikter over tidligere ansatte.

Det er heller ingen kvinner med navnet hun oppga, som bor i byen hun også oppga at hun bodde i, ifølge Hill Reporter.

De forsøkte å ringe nummeret som var oppgitt i mailen, men nådde ikke kontakt. Nyhetsnettstedet skal så ha fått en tekstmelding i retur:

«Dere har gapt over for mye.... Dropp dette».

Det så derfor ut til å være en bløff. Men så sto ytterligere en kvinne fram.

- Villig til å betale

Jusprofessoren Jennifer Taub skal ha mottatt en e-post fra samme selskap som mannen i telefonen hevdet å representere overfor den første kvinnen.

Overfor The Atlantic avviser Taub at hun har møtt Mueller noen gang, men i e-posten hun skal ha mottatt, gir mannen uttrykk for at han tror Taub og Mueller har møtt hverandre flere ganger.

I e-posten skriver mannen at han skal være villig til å betale Taub for å snakke med ham på telefon om Mueller.

«Min organisasjon gjennomfører en undersøkelse av Robert Muellers fortid», skal det hete i e-posten.

Den organisasjonen er, ifølge e-posten til Taub, et selskap ved navn Surefire Intelligence. Det var samme selskap mannen i telefonen til den første kvinnen hevdet han jobbet for.

Taub tok uavhengig av dette kontakt med spesialetterforskeren Muellers kontor for å gjøre dem obs på hva hun hadde fått tilbud om, skriver The Atlantic.

- Jeg er et offer

Selskapet Surefire Intelligence skal ha blitt opprettet i Delaware for under en måned siden. I offentlige registre framgår det at selskapet driver med «privat etterretning».

Mannen som i telefonen til den første kvinnen sa han var ansatt i dette selskapet, sa han jobbet for en mann ved navn Jack Burkman.

Av både Washington Post og The Atlantic, blir Burkman beskrevet som en kjent amerikansk konspirasjonsteoretiker.

Han nekter overfor Washington Post å ha noe med saken å gjøre.

- Jeg tror nok jeg er et offer for en bløff. Jeg vet ikke hvem denne personen er (den første kvinnen, journ.anm.) og vi har ikke betalt noen for å si noe som helst, sier Burkman.

Peker på hverandre

Burkman skal ikke ha noen offisielle bånd til selskapet, og står ikke oppført i forbindelse med selskapet i noen offentlige registre. Det gjør imidlertid en annen mann, Jacob Wohl, som også hevder å ikke ha noe med selskapet å gjøre.

Wohl, som også blir beskrevet som en konspirasjonsteoretiker, forteller imidlertid til nyhetsnettstedet The Daily Beast at Burkman skal ha leid Surefire Intelligence til å granske Muellers fortid.

Burkman forteller til Hill Reporter at han kjenner til selskapet, og forteller at de gjør «god research». Videre hevder Burkman at Jacob Wohl driver selskapet.

Samtidig har Burkman fortalt at han for tiden undersøker Muellers fortid. Konspirasjonsteoretikeren forteller at han er i kontakt med en kvinne som er «beredt til å stå fram» med en overgrepsanklage mot Mueller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!