Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de bruker «pene jenter» for å lure soldatene: - Kan gjøre stor skade

- Appen virker ikke, ikke for soldaten i alle fall.

LURERI: Det israelske forsvaret sier at de har avdekket et svindelforsøk fra Hamas der de benytter seg av falske profiler på sosiale medier for å kontakte soldater. Foto: IDF
LURERI: Det israelske forsvaret sier at de har avdekket et svindelforsøk fra Hamas der de benytter seg av falske profiler på sosiale medier for å kontakte soldater. Foto: IDF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det israelske forsvaret hevder å ha avdekket et forsøk fra Hamas på å infiltrere deres militære.

Medlemmer av den palestinske gruppa skal ha funnet soldatene på nettet, før de så forsøkte å gjøre seg kjent med dem ved hjelp av falske identiteter. Det skriver AFP.

Lurer soldatene

Flere titalls soldater skal så ha blitt overtalt til å installere en app på telefonene sine. Denne appen tok så kontroll over både kameraen og mikrofonen.

- Appen virker ikke, ikke for soldaten i alle fall. Han prøver å snakke til den pene jenta i den andre enden, men hun svarer ikke, heter det i en uttalelse fra forsvaret.

De understreker også at de fleste av soldatene som ble involvert i denne saken hadde lavere rang, og at ingen store hemmeligheter ble avslørt.

Bildene som ble benyttet på de falske profilene, skal tilhøre ekte kvinner, og skal ha blitt stjålet uten deres samtykke.

- Kan gjøre stor skade

Det ble også gitt ut bilder som skal representere en slik samtale:

- Bare et øyeblikk, jeg skal sende deg et bilde, kjære, sier kvinnen navngitt som Elianna Amer.

- OK. Ha-ha, svarer soldaten, før et bilde av en blond kvinne dukket opp.

Det israelske militæret avdekket det angivelige svindelforsøket etter å ha fått klager fra flere soldater om at mistenkelige kvinner fikk dem til å laste ned applikasjoner, for så å bli helt stille.

- Det kan potensielt gjøre stor skade. Skaden har heldigvis vært minimal, men vi vil hindre at dette skjer igjen, sier en talsperson for militæret ifølge BBC.

Det ble ikke redegjort for hvordan Israel kan slå fast at det er Hamas som står bak. Hamas har heller ikke kommentert anklagene.

Uroligheter

En talsmann for det israelske forsvaret sa tirsdag et en palestiner ble skutt og drept av israelske soldater. Ingen soldater ble såret i hendelsen, som fant sted i den palestinske flyktningleiren Al-Fara, nord for Nablus.

- En angriper væpnet med kniv prøvde å stikke soldater som var ute på oppdrag for å arrestere mistenkte, sier en pressemelding fra det israelske forsvaret.

- Angriperen ble advart og fikk beskjed om å stanse, men da han fortsatte mot dem, løsnet de skudd.

Ifølge meldingen skal andre i leiren ha kastet eksplosiver og skutt mot soldatene.

Norges utenriksminister Børge Brende er for øyeblikket på besøk i Israel, Jordan og Palestina. Han sier at han er svært bekymret for den negative utviklingen i regionen.

- Sikkerhetssituasjonen er krevende, og tilliten mellom partene svekkes. I mine samtaler med israelske og palestinske ledere vil jeg oppfordre dem til å gjøre sitt ytterste for å snu den negative utviklingen, sa han i en pressemelding i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media