Hevder de fant John (76) på landsbygda i Vietnam - 44 år etter at han ble skutt ned

Nå snakker han ikke engelsk, husker ikke bursdagen sin eller navnene på barna hjemme i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sersjant John Hartley Robertson er en av de mange tusen som forsvant under Vietnam-krigen som raste i 20 år fram til 1975.

Robertson ble skutt ned over Laos, og da man ikke hørte noe mer fra ham, eller fra kilder om ham, ble han erklært død. Navnet hans er blant de nesten 60 000 som er risset inn på minnessteinen i Washington D.C. over amerikanerne som falt i krigen.

Men nå kan ting tyde på at Robertson slett ikke ble ett av krigens ofre, men at han faktisk overlevde, kom seg til Vietnam og er blitt der siden.

Den oppsiktsvekkende historien fortelles i dokumentaren «Unclaimed», som nå settes opp på en rekke festivaler rundt om i verden. Traileren kan du se øverst i saken.

Snakket ikke engelsk Historien starter i 1968, da Robertsons liv ifølge offisielle dokumenter tok slutt. Sersjanten var med på hemmelige oppdrag over Laos da flyet hans ble skutt ned. Siden hørte ingen fra ham.

Kona og to barn satt igjen hjemme i USA uten mann og far, og uten en grav å besøke.

Den vestlige mannen dokumentarfilmskaperne nå har funnet på landsbygda i Vietnam er en ganske annen. Toronto Star skriver at Robertson ble funnet i et avsideliggende strøk der tiden har stoppet opp.

Mannen han fant kunne ikke lenger snakke engelsk, han husket ikke bursdagen sin eller navnene han hadde gitt sine to barn. Han hadde giftet seg med den vietnamesiske kvinnen som leget ham i krigsdagene, og fått fire nye barn.

UNG SERSJANT: John Hartley Robertson ble skutt ned over Laos i 1968. Nå kan han være funnet i jungelen i Vietnam. Foto: Myth Merchant Films.
UNG SERSJANT: John Hartley Robertson ble skutt ned over Laos i 1968. Nå kan han være funnet i jungelen i Vietnam. Foto: Myth Merchant Films. Vis mer

Filmskaperen Michael Jorgenson forteller til Toronto Star at også han var skeptisk til historien da han først fikk den fortalt av Vietnam-veteranen Tom Fraunce, som hadde funnet mannen. Jorgenson sier at turen til Vietnam overbeviste ham.

Filmen ble vist fram for spesielt inviterte i Toronto tidligere i vår, og Toronto Star var blant dem som fikk se. De skriver at filmen inneholder flere hjerteskjærende øyeblikk, blant annet Robertsons møte med en soldat han hadde vært i krigen sammen med, og møtet med hans eneste gjenlevende søster.

- Det er broren min - Da måtte publikummerne i Toronto tørke tårene, skriver avisa.

Søstera skal også ha vært krystallklar på at mannen faktisk var broren, til tross for at hun ikke hadde sett ham på år og dag.

Ifølge Business Insider møtte Jorgenson mye motstand fra amerikanske myndigheter da han laget filmen. Det gjorde ham sikker på at uttalelsene til én kilde stemmer. Denne kilden hadde forklart at «det ikke handlet om at Vietnam ikke ville la ham dra, men at våre myndigheter ikke vil ha ham».

Robertson tok turen til Canada og USA i forbindelse med dokumentaren, men skal nå være tilbake i Vietnam igjen. Han har sagt at drømmen om å få se sine barn en gang til ble oppfylt.

Men barna nektet i siste øyeblikk å la seg DNA-teste for å bevise forholdet til den ukjente mannen.

- Flere slike skjebner - Historien var ganske utrolig, egentlig. Jeg var veldig skeptisk, sier Jorgenson i et intervju med Globe And Mail, og legger til at mannen han møtte «ikke virket amerikansk i det hele tatt».

Globe And Mail skriver at filmen skal bli allment tilgjengelig i løpet av seinvåren, og at den reiser flere spørsmål enn den besvarer. Blant annet hvorfor familien til Robertson ikke ble varslet da ryktene om at han var i live begynte å sirkulere i 1982.

- Hvorfor lot amerikanerne ham bli værende? spør Jorgenson.

Dokumentarskaperen hevder også at en høystående kilde forteller at det finnes flere slike skjebner, selv nå årtier etter den blodige krigen.

John Hartley Robertson blir værende i Vietnam.

- Alle tror han har lyst til å reise hjem til Nord-Amerika. Men nå er han mer glad der han er, der tar han vare på kona si som han er veldig lojal mot, og barna deres, sier Jorgenson.