Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«D.B. Cooper»:

Hevder de har funnet mannen bak spektakulær flykapring

I 1971 ble et fly kapret, og gjerningsmannen fikk 200 000 dollar i løsepenger. Siden har ingen sett ham.

MYSTERIUM: I 1971 kapret en mann et Boeing 727-fly og forsvant sporløst. Nå kommer det nye avsløringer i bok. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix
MYSTERIUM: I 1971 kapret en mann et Boeing 727-fly og forsvant sporløst. Nå kommer det nye avsløringer i bok. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ennå er det ingen som vet helt sikkert hvem det var som kapret Boeing 727-flyet i 1971, og på spektakulært vis forduftet i løse lufta. Men det kan hende vi har kommet et steg nærmere etter avsløringer i ny bok.

Det store spørsmålet har hele tiden vært om gjerningsmannen overlevde flukten. FBI konkluderte lenge med at han umulig kunne ha gjort det, men likevel offentliggjorde de nye tegninger av ham i 2007 - i håp om å få løst saken.

Torsdag tok 84 år gamle Carl Laurin bladet fra munnen med utgivelsen av boka «D.B. Cooper & Me: A Criminal, a Spy, My Best Friend». Der hevder han at den tidligere fallskjermjegeren og etterretningsansatte Walter R. Reca innrømmet ugjerningen overfor ham, og har lydopptak for å bevise det.

- Min bestevenn var en våghals. Han var målrettet, fryktløs og knallhard, beskriver Laurin og hevder at om noen skulle ha vært i stand til å utføre et slikt brekk, må det ha vært Reca.

Spektakulært

På formiddagen 24. november i 1971, kjøpte en mann i 40-åra en flybillett til en flyging mellom Portland og Seattle under navnet «D.B. Cooper».

The Telegraph skriver at han var ikledd en svart dress, og bar på en koffert. Om bord på flyet skal han ha plassert seg helt bak, før han tente en sigarett og bestilte et glass Bourbon.

Så skal han ha gitt følgende lapp til en flyvertinne: «Jeg har ei bombe i kofferten min. Jeg vil bruke den hvis nødvendig. Jeg vil at du skal sitte ved siden av meg. Dere blir kapret.»

RECA: Laurin hevder den tidligere falskjermjegeren og etteretningsansatte Walter R. Reca (på bildet) innrømmet ugjerningen overfor ham, og har lydopptak for å bevise det. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix
RECA: Laurin hevder den tidligere falskjermjegeren og etteretningsansatte Walter R. Reca (på bildet) innrømmet ugjerningen overfor ham, og har lydopptak for å bevise det. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix Vis mer

Bombe

Flyvertinnen fikk to valg: 1. Gi mannen 200 000 dollar i 20-dollarsedler og fire fallskjermer, eller 2. La mannen gjøre realitet av truslene.

Besetningen på Boeing 727-flyet med 36 passasjerer valgte det første alternativet, og fikk samtidig varslet nødetatene. På en flyplass i Seattle fikk Cooper pengene og fallskjermene, og krevde at flyet skulle ta av igjen.

På bakken lot han alle unntatt pilotene forlate flyet. De hadde nemlig en siste jobb å gjøre. Han ville at de skulle fly sørvest mot Mexico City med lavest mulig hastighet og med en maksimal høyde på 3000 meter. I tillegg krevde han at landingshjulene skulle holdes nede, og at vingeklaffene skulle senkes 15 grader.

Rundt klokka 20 - seks timer etter at han kjøpte billetten - forlot han flyet. Og siden har ingen sett ham.

Mysterium

Tidligere har fire andre personer blitt lansert som løsningen på mysteriet, men på det femte forsøket ser vi endelig ut til å ha kommet nærmere svaret.

For Laurins venn lovet at han ville avsløre sin mørke hemmelighet på en betingelse: At han ikke sa det til noe før han var død. I 2014 døde imidlertid Walter R. Reca 80 år gammel, og blant det han etterlot seg, var en serie lydopptak hvor han forklarer brekket han hevder at han utførte.

På spørsmål om hvorfor han ikke sa noe til FBI, svarer han slik til Washington Post.

- Han var vennen min. La FBI etterforske selv, de er smarte folk med mye penger.

SLIPSET: Her er et slips som det hevdes at flykapreren la igjen. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix
SLIPSET: Her er et slips som det hevdes at flykapreren la igjen. Foto: Principia Media / Splash / NTB Scanpix Vis mer

- Overveldende

Lydmaterialet som strekker seg til over tre timer, inneholder blant annet samtaler med Reca fra 2008. Der beskriver han detaljer om brekket, som ikke ble offentlig kjent før i 2015.

Overfor Washington Post forklarer Vern Jones, ved forlaget Principia Media, at de var skeptiske til å ta imot Cooper-historien. Derfor leide de inn en privatetterforsker for å hjelpe dem med å verifisere detaljene.

- Det som holdt oss gående var at hver gang vi dobbeltsjekket opplysningene Carl ga oss, så virket det som alt ble verifisert. Vi har ikke trykket noe som ikke er sant. Bevisene var overveldende.

Skeptisk FBI

I en pressemelding lover forlaget at boka inneholder verifisert flyging og landingsområde. Vitneforklaringer fra en person som snakket med Cooper bare en time etter hoppet. Dokumentasjon på hvordan pengene ble brukt. Tilståelser fra Cooper til to uavhengige kilder, til to forskjellige tidspunkt. Og sist men ikke minst: Et tøystykke fra klærne Cooper hadde på seg.

FBI ønsker ikke å kommentere tips, og sier at ingen etterforskning har ledet dem til identifisering av gjerningsmannen. De anerkjenner imidlertid de nye detaljene som plausible teorier, men understreker at ingenting er bevist utover enhver rimelig tvil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling