FUNN?: De to, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 årene, og de krever en finnerlønn på 10 prosent for strevet. Bildet viser tusener av bryllupsringer nazistene hadde gjemt i en hule i nærheten av konsentrasjonsleiren i Buchenwald. Foto: NTB Scanpix
FUNN?: De to, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 årene, og de krever en finnerlønn på 10 prosent for strevet. Bildet viser tusener av bryllupsringer nazistene hadde gjemt i en hule i nærheten av konsentrasjonsleiren i Buchenwald. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hevder de har funnet nazistenes spøkelsestog som forsvant med 300 tonn gull

Kan være rigget med miner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i den polske regionen Walbrzych forteller ifølge nyhetsbyrået Reuters at de har blitt kontaktet av et advokatfirma som representerer to personer som på sin side hevder å ha funnet et gammelt nazi-tog lastet med gull.

De to, en polakk og en tysker, forteller at de har lokalisert stedet hvor toget har stått de siste 70 årene, og de krever en finnerlønn på 10 prosent for strevet. Dette har de krav på ifølge loven skriver Daily Mail.

- Advokater, hæren, politiet og brannvesenet tar seg nå av dette. Det har aldri blitt foretatt utgravninger i området det er snakk om, så vi aner ikke hva vi vil finne, sier Marika Tokarska, en representant for myndighetene i regionen.

Gjennom advokater Det finnes ingen offisielle nedtegnelser som kan bekrefte togets eksistens, men ifølge historiene på folkemunne i lokalområdet forsvant toget da det i 1945 forsøkte å unnslippe sovjetiske styrker med store verdier i gull og edelstener.

Ifølge historiene forvant toget inn i en tunnel i nærheten av Ksiaz-borgen, den samme borgen som ligger tre kilometer fra Walbrzych der kravet fra de to ble fremmet via advokater. Det skriver BBC.

Tunnelen skal siden ha blitt stengt og stedet glemt for all ettertid.

150 meter langt I de lokale mediene florerer det nå med historier, og flere rapporterer flere detaljer om det angivelige funnet.

Radio Wroclaw melder at toget som ble funnet er omlag 150 meter langt, og var lastet med våpen, industrielt utstyr, juveler, edelstener og andre verdisaker.

Walbrzych24.com gjentar opplysningen om at det er en polakk og en tysker som har gjort funnet, og at toget hadde fastmonterte maskingeværposter på sidene.

Skeptisk historiker Tross rapportene er det ingen mangel på skeptikere. Joanna Lamparska er en ekspert på lokalhistorien i området og tror ikke at toget noen gang har eksistert.

- Det er allerede en håndfull personer som har lett etter toget. De har ødelagt jernbanen flere steder på jakt etter skatten, men ingenting har noen gang blitt funnet, sier hun.

- Men legenden har fanget mange.

Ifølge The Telegraph sier hun at dette heller ikke er den eneste myten.

- Det er faktisk to historier om gulltog i denne regionen. Ett tog skal være langt inne i et fjell. Det andre skal være i nærheten av Walbrzych.

Hemmelige tunneler Likevel er det historikere som ser på myten som plausibel. Dette hovedsakelig på grunn av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt igang av Det tredje riket.

Man vet ikke sikkert hva som er grunnen til at tunnelene ble gravd ut i utgangspunktet, og så lenge formålet er svøpt i mystikk er det de som hevder at nazistene kan ha brukt de som lagringsplass for store verdier.

Der andre peker på at manglende dokumentasjon er problematisk med tanke på sannhetsgehalten, argumenterer de troende historikerne med at verdiene har vært så store at hemmelighold har trumfet kravene om at alt skulle nedtegnes.

Tog men ikke gull? Det er derimot hevet over enhver tvil at tog ble brukt for å frakte store verdier vestover etter hvert som styrkene til Stalin avanserte på østfronten.

De lokale myndighetene har nektet å kommentere det påståtte funnet ytterligere inntil de to faktisk opplyser om hvor toget er hen. De advarer også om at toget kan være rigget med eksplosiver.

Taduesz Slowikowski, en annen skattejeger som har lett etter gulltoget, er skeptisk til om verdisakene fortsatt er der.

- Kanskje de har funnet toget, men jeg tviler på at de har funnet gullet, sier han.