Hevder de har levert selvangivelsen - trues med straffeskatt

Ligningskontoret i Oslo var i går fulle av frustrerte Oslo-folk som mener at ligningskontoret har rotet bort selvangivelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg leverte selvangivelsen min i samme konvolutt som min mann. Likevel klarer ikke ligningskontoret å finne selvangivelsen min, sier en fortvilet Helen Clayborough.

Hun er bare én av 44.000 Oslo-borgere som i går mottok purring på selvangivelse fra Oslo likningskontor. I dag samlet det seg hundretalls forskrekkende skattebetalere med nøyaktig det samme brevet.

De aller fleste av dem som snakket med Dagbladet sier at de har levert selvangivelsen, og har ingen forklaring hvorfor ligningskontoret purrer på dem:

«Ifølge våre opplysninger har vi ikke mottatt selvangvielse fra Dem for inntektsåret 2000 pr 05.06.01. Har De tidligere sendt selvangivelsen til Oslo likningskontor og folkeregistrer eller til en anne kommune, ber vi Dem fylle ut slippen nedefor og returnere denne til Oslo likningskontor og folkeregister sammen med kopi av selvangivelse med vedlegg snarest mulig», stod det i brevet.

Straffeskatt

Brevet truer også med å ilegge forsinkelsesrente på 2 prosent av nettoinntekt, eventuelt 30 prosent straffeskatt hvis de ikke leverer kopi eller ny selvangivelse. I beste fall utsettes bare utbetalingen av skattepengene til etter sommerferien. Det er hardt nok for mange:

Ferien ryker

- I brevet står det at skatteoppgjøret blir betalt til høsten. Jeg har satt av penger til både ferie til London og tannregulering. Vi får bli hjemme i sommer. Kanskje blir det en tur til Tusenfryd, fortviler tobarnsmoren Helen Clayborough.

Også en annen mann fortviler over at datteren hans må ta opp banklån for å betale den lenge planlagte ferieturen til Singapore.

Folk stod flere timer i kø for å få snakket med en saksbehandler. Når det endelig ble deres tur, var det ikke mye hjelp å hente.

- De spurte meg om jeg «var helt sikker på at jeg hadde levert selvangivelsen». Jeg synes det er frekt å påstå at jeg ikke har levert selvangivelsen. Til slutt innrømmet saksbehandleren «at det kanskje har oppstått en feil», sier Helen.

Ingen feil


Ligningskontoret mener likevel at de ikke har gjort noen feil.

- Det finnes mange grunner til at vi ikke har mottatt selvangivelse. Folk kan ha sendt dem til feil kommune, eller aldri mottatt selvangivelse fordi de har flyttet. Det finnes også mange som faktisk ikke leverer selvangivelsen av forskjellige årsaker, og så legger skylda på oss, sier han.

Det er alltid du som må bevise at du faktisk har levert selvangivelsen i tide. Det er ikke alltid like lett.

- Å fotografere at du leverer selvangivelsen er den eneste måten å bevise at du faktisk har gjort levert, sier informasjonleder Fredrik Ravn i Oslo likningskontor og folkeregister.

Ravn har ingen trøst til folk som mener at de faktisk har levert selvangivelsen. Skattepengene kommer ikke som planlagt i juni, selv om feilen ligger hos ligningskontoret. De uheldige Oslo-borgerne må vente helt til oktober før kontoen fylles med penger fra skatteoppgjøret - så fremt de leverer en ny selvangivelse.

Kan ikke forklare

- Vi tror når folk hevder at de faktisk har levert selvangivelsen. Vi vurderer sanksjoner i hvert enkelt tilfelle, sier Ravn.

Han kan ikke forklare hvorfor enkelte selvangivelser forsvinner på tross av at de ble levert i samme konvolutt med flere andre selvangivelser.

- Det høres rart ut. Vi har gode rutiner når det gjelder å sjekke konvolutter. Men vi kan aldri garantere at samtlige 400.000 selvangivelser fra Oslo kommune kommer til rette, sier informsjonslederen.

Tar pensjonistene

Ifølge Oslo ligningskontor er det sendt ut 44.000 varsler om manglende selvangivelse, 14.000 flere enn i fjor. Dagbladet har imidlertid grunn til å tro at det er langt flere, tatt gårsdagens kaos i betraktning.

- Det er en markant økning, ja. Det skyldes at vi har begynt å kjøre en tøffere linje mot grupper vi tidligere har vært snille mot. Sånn som pensjonister, sier informasjonsleder Fredrik Ravn.

Mange eldre over 70 år mener de ikke trenger å levere selvangivelse siden den ferdigutfylte de får er korrekt. Det er disse som nå i hovedsak tas.

- Alle som mottar selvangivelse må levere den, uansett om den ferdigutfylte stemmer. Vi har kanskje ikke informert godt nok om dette. Men slik er det, altså, fastslår Ravn.