Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de ikke er agenter. Nå avsløres mystiske pass-detaljer

Detaljer om de siktedes pass og en mulig tilknytning til det russiske forsvarsdepartementet er avslørt.

SIKTET: Ruslan Bosjirov og Aleksandr Petrov er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og datteren hans. Foto: London Metropolitan Police
SIKTET: Ruslan Bosjirov og Aleksandr Petrov er siktet for nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og datteren hans. Foto: London Metropolitan Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke siktet britisk politi to russiske menn for nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og datteren i Salisbury. De to mennene, Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, gikk senere ut i russisk media og avviste at de hadde noe å gjøre med saken. Også den russiske presidenten, Vladimir Putin, har avvist at de er tilknyttet GRU, altså Russlands militære etterretningstjeneste.

Nå har dokumenter blitt avdekket av gravejournalister, dokumenter som angivelig skal være det første offentlige beviset for at de siktede har formell tilknytning til det russiske forsvarsdepartementet.

Knyttet til forsvarsdepartementet

Gravenettstedene Bellingcat og The Insider har gått gjennom dokumenter i den sentrale russiske borgerdatabasen, og har identifisert passfilene som tilhører de to siktede.

Filene skal angivelig bekrefte at de to fikk innenrikspass i 2009. Men det finnes ikke dokumentasjon for disse personene før 2009. Vanlig praksis skal, ifølge Bellingcat, være at fila inneholder ei liste over alle ID-dokumenter, både nasjonale og internasjonale, utløpte og gyldige.

Bellingcat skriver at «personen som bruker navnet Aleksandr Petrov, har ei passfil under navnet Aleksandr Jevgenjevitsj Petrov». Fødselsdatoen sammenfaller med den Aleksandr Petrov som fløy til London 2. mars. Også bildet i passet og bildet som ble frigjort av britisk politi, matcher.

- PINLIG: Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov ble torsdag intervjuet på Russia Today. De to hevder de reiste til Salisbury som turister for å se katedralen i den lille byen - men at de ble skremt av kaldt vær og mye slaps i gatene. Video: London Metropolitan Police / RT / CNN Vis mer Vis mer

Knyttet til forsvarsdepartementet

Det er spesielt fila til Petrov som skal inneholde informasjonen som førte til det russiske forsvarsdepartementet.

Hele fila skal også være merket med instruksjonen «Ikke gi noen informasjon». En slik merking skal ikke finnes i sivile pass.

Ifølge The Guardian er også et telefonnummer i fila. Da The Guardians søsteravis The Observer ringte telefonnummeret, kom de fram til resepsjonen ved det russiske forsvarsdepartementet. En sekretær sa at han ikke ville snakke med journalister eller gi ut noe informasjon.

En talskvinne fra det russiske forsvarsdepartementet avviser funnene og skriver at hun mener Bellingcat har tilknytning til vestlig etterretning. I tillegg bemerker hun at Bellingcat har tilgang til en database som ikke er offentlig.

- Ikke agenter

Torsdag bekreftet de to russiske mennene overfor den statskontrollerte avisa Russia Today at de var i Salisbury rundt tidspunktet for forgiftningen. Men de nekter for at de står bak angrepet, og nekter for å være en del av etterretningstjenesten.

De hevder at de var på ferie, og viste blant annet til at Salisbury har en vakker katedral som de ønsket å besøke.

- Vi er ikke agenter, sa Petrov og Bosjirov.

Det kommer også fram i intervjuet at de hadde planlagt lenge å dra. Men Bellingcat hevder at de ikke booket turen før 1. mars.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novitsjok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Utsatt for Novitsjok

Det var 4. mars at den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julija ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury. Det tok ikke lange tida før det ble slått fast at de hadde blitt utsatt for nervegiften Novitsjok, i sin tid utviklet i og av Sovjetunionen.

Storbritannia pekte fort på Russland som ansvarlig for angrepet, noe som førte til en diplomatisk krise.

Over tre måneder seinere ble Charlie Rowley og hans partner, Dawn Sturgess, brakt til sykehuset etter at de kollapset i Amesbury. Sturgess døde 8. juli. Det som gjør saken spesiell, i tillegg til at gift er involvert, er at hendelsen skjedde bare 13 km unna Salisbury.

Paret ble eksponert for en høy dose av nervegiften gjennom kontakt med en beholder, ifølge London-politiet. Det skal dreie seg om ei parfymeflaske som ble funnet i en søppelkasse. Politiet tror Rowley og Sturgess ble tilfeldige ofre som følge av gjerningsmennenes hensynsløshet.

De to sakene etterforskes sammen, men de russiske mennene er bare siktet for angrepet på Skirpal.

SALISBURY: Her er de to siktede i Salisbury 4. mars 2018. Foto: Metropolitan police
SALISBURY: Her er de to siktede i Salisbury 4. mars 2018. Foto: Metropolitan police Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!