Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de mystiske steinkulene er bevis på en tapt sivilisasjon

Delte meninger om arkeologisk funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den runde steinkula, som sees på bildet øverst i artikkelen, kan være bevis på en tapt sivilisasjon, og den eldste av sitt slag som er laget av menneskelige hender. I alle fall om vi skal tro den bosniske arkeologen Semir Osmanagic.

Steinen ble funnet i et skogområde utenfor den bosniske byen Zavidovici, og er omlag tre meter i diameter. Den britiske avisa The Telegraph skriver også at den har et uvanlig høyt jerninnhold.

Han anslår også steinen til å være 1500 år gammel.

Ifølge en kollega av Osmanagic, var det langt flere kuler i området tidligere, men disse skal ha blitt ødelagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet på grunn av et rykte om at de inneholdt gull.

«Absurd» Dette er ikke første gang arkeologen, som går under tilnavnet «Bosnias Indiana Jones» skaper overskrifter. I 2005 hevdet han nemlig at en forhøyning i Visokodalen egentlig var en eldgammel pyramide. I bakken under pyramiden hevder han det eksisterer et nettverk av underjordiske ganger.

Ikke alle var derimot like overbevist om at Osmanagic hadde rett i sin teori. Anthony Harding, som da var president for den europeiske organisasjonen for fagarkeologer, beskrev ideen som «absurd».

- Det er gjort arkeologiske funn i området, og jeg har blitt fortalt at de er fra middelalderen eller bronsealderen. Men å påstå at det kan være en 12 000 år gammel konstruksjon gjemt her, er en fantasi. Alle med en grunnleggende forståelse for arkeologi eller historie forstår det, sa han den gang til The Telegraph

- En spennende plass Dagbladet har tidligere omtalt det såkalte pyramidefunnet. Norske Heidi Fjellstad (52) fra Mo i Rana har reist til byen Visoko i Bosnia to ganger. 

Hun er nemlig en av dem som er overbevist om at den trekantformede åsryggen som ligger overfor byen, og som fram til 2005 bare var kjent som Visocica-åsen, faktisk er en menneskeskapt og forhistorisk pyramide.

KULER: Ifølge en kollega av Osmanagic, var det langt flere kuler i området tidligere, men disse skal ha blitt ødelagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet på grunn av et rykte om at de inneholdt gull. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Scanpix
KULER: Ifølge en kollega av Osmanagic, var det langt flere kuler i området tidligere, men disse skal ha blitt ødelagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet på grunn av et rykte om at de inneholdt gull. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/NTB Scanpix Vis mer

 Jeg kan ikke stå oppå flere meter med betong og benekte at de eksisterer, sa Fjellstad til Dagbladet i 2014. 
 
- Det er en fantastisk spennende plass, og det gir meg mye glede å være der, og siden jeg selv har studert fysikkk er jeg spesielt interessert i de ulike fysiske fenomenene som kontinuerlig blir målt og dokumentert av europeiske ingeniører og laboratorier.

- Naturskapt Åsens pyramideform og de regelmessig formede steinblokkene har sin forklaring i at den for sju millioner år siden dannet bunnen av en innsjø, sier geologer ifølge forskning.no. 

- Jeg har vært på stedet, og min mening er at det er skapt av naturen, sa president Harding etter å ha besøkt åsryggen.

Kritisk er også professor Dr. Sejfudin Vrabac fra Fakultet for gruvedrift og geologi ved Tuzla Universitet, samt medlemmer av en geologiske utforskningsgruppe som foretok geologiske studier av Visocica-åsen i 2006. De mener deres forskning viser at åsen er en naturlig geologisk formasjon, lagd av typiske sedimenter av lagdelt sammensetting med varierende tykkelse.

Norske Heidi Fjellstad var imidlertid overbevist om at dette er feil.

- Jeg har selv vært der og sett tunnelsystemet under pyramiden. Jeg har sett de enorme fire-lags betongblokkene utenpå fjellet, som inntil nylig har vært dekket av jord. De er ikke naturlige, men menneskeskapt, sa hun.

Naturlig prosess? Også denne gangen har kritikerne vært raske med å komme på banen.

VISIKO: Dette er ikke første gang arkeologen, som går under tilnavnet «Bosnias Indiana Jones» skaper overskrifter. I 2005 hevdet han nemlig at en forhøyning i Visokodalen egentlig var en eldgammel pyramide. I bakken under pyramiden hevder han det eksisterer et nettverk av underjordiske ganger. Foto: Heidi Fjellstad
VISIKO: Dette er ikke første gang arkeologen, som går under tilnavnet «Bosnias Indiana Jones» skaper overskrifter. I 2005 hevdet han nemlig at en forhøyning i Visokodalen egentlig var en eldgammel pyramide. I bakken under pyramiden hevder han det eksisterer et nettverk av underjordiske ganger. Foto: Heidi Fjellstad Vis mer

En av dem er Mandy Edwards ved Universitetet i Manchester. Hun argumenterer for at det ikke er sikkert at kula er laget av mennesker, men at den kan være et resultat av en naturlig prosess kalt konkresjon.

Likevel er det de som har tiltro til Osmanagic. I 2005 fikk han blant annet støtte av landets daværende statsminister, Nedzad Brankovic, som også godkjente finansiering av utgravinger i området.

- Vi har blitt fortalt at verden ler av oss, men det er ingen land land i verden hvis myndigheter ville valgt å avstå fra å utforske slike funn, sa han. 

KONTROVERSIELL: «Den bosniske Indiana Jones» er en kontroversiell person i det arkeologiske miljøet. Foto: AP Photo/Hidajet Delic / NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: «Den bosniske Indiana Jones» er en kontroversiell person i det arkeologiske miljøet. Foto: AP Photo/Hidajet Delic / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!