Hevder de mystiske steinkulene er bevis på en tapt sivilisasjon

Delte meninger om arkeologisk funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den runde steinkula, som sees på bildet øverst i artikkelen, kan være bevis på en tapt sivilisasjon, og den eldste av sitt slag som er laget av menneskelige hender. I alle fall om vi skal tro den bosniske arkeologen Semir Osmanagic.

Steinen ble funnet i et skogområde utenfor den bosniske byen Zavidovici, og er omlag tre meter i diameter. Den britiske avisa The Telegraph skriver også at den har et uvanlig høyt jerninnhold.Han anslår også steinen til å være 1500 år gammel.

Ifølge en kollega av Osmanagic, var det langt flere kuler i området tidligere, men disse skal ha blitt ødelagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet på grunn av et rykte om at de inneholdt gull.

«Absurd» Dette er ikke første gang arkeologen, som går under tilnavnet «Bosnias Indiana Jones» skaper overskrifter. I 2005 hevdet han nemlig at en forhøyning i Visokodalen egentlig var en eldgammel pyramide. I bakken under pyramiden hevder han det eksisterer et nettverk av underjordiske ganger.

Ikke alle var derimot like overbevist om at Osmanagic hadde rett i sin teori. Anthony Harding, som da var president for den europeiske organisasjonen for fagarkeologer, beskrev ideen som «absurd».- Det er gjort arkeologiske funn i området, og jeg har blitt fortalt at de er fra middelalderen eller bronsealderen. Men å påstå at det kan være en 12 000 år gammel konstruksjon gjemt her, er en fantasi. Alle med en grunnleggende forståelse for arkeologi eller historie forstår det, sa han den gang til The Telegraph. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer