PASSREGLER: Hvert år arrangeres det turbandag i Oslo, her fra 2014. Prableen Kaur (t.v) ønsker sammen med grunnlegger av Unge Sikher, Sumeet Singh, å endre Norges passregler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PASSREGLER: Hvert år arrangeres det turbandag i Oslo, her fra 2014. Prableen Kaur (t.v) ønsker sammen med grunnlegger av Unge Sikher, Sumeet Singh, å endre Norges passregler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Hevder de nektes pass - nå ber norske sikher Erna om å fjerne passkrav

Sikher i Norge ber Erna Solberg skjære gjennom og fjerne regelen om at ørene må synes på passbilder.

Sikher i Norge ber statsminister Erna Solberg om unntak for passregelen. I et åpent brev til statsministeren ber jusstudent og forfatter Prableen Kaur, og grunnlegger av Unge Sikher i Norge, Sumeet Singh, om endring av regelen.

Dette skriver de anledning Solbergs statsbesøk til India mandag og tirsdag.

Nektes pass

Passforskriften i Norge krever at ørene skal vises på bildet som brukes i passet. Dette mener sikhene nekter dem å få pass da de av religiøse grunner ikke kan vise ørene.

Singh og Kaur skriver til statsministeren at de er fornøyde med Solbergs besøk til India, men at de ser det som en god anledning til å ta opp noe spesielt:

- Det er likevel en utfordring vi må ta opp med deg, og det er at norske sikher med turban nektes pass. Kravet om å vise ørene på passfoto ble innført gjennom passforskriften i 2014, uten at den først var sendt på høring, skriver de i brevet.

TURBANDAGEN: Norske sikher hjelper til med å lage turbaner på norske turbandagen på Rådhusplassen i Oslo, her fra 2014.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TURBANDAGEN: Norske sikher hjelper til med å lage turbaner på norske turbandagen på Rådhusplassen i Oslo, her fra 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

På politiets nettsider står det at hodeplagg godkjennes ved religiøse unntak, men at hodeplagget ikke skal dekke noen deler av ansiktet eller mer av hodet enn nødvendig. Til slutt står det at begge ørene skal være synlige.

Fortsatt økt sikkerhet

Passforskriften fra 2014 ble gjennomført for å øke sikkerheten i Norge. I brevet skriver Singh og Kaur om hvordan sikkerheten er viktig, men at dette er fullt mulig selv om regelen om hodeplagg endres.

VIL ENDRE LOVEN: Sumeet Singh er siviløkonom og grunnlegger og leder av Unge Sikher i Norge. Han ønsker å endre loven om at ørene må synes på passfoto. Foto: Privat
VIL ENDRE LOVEN: Sumeet Singh er siviløkonom og grunnlegger og leder av Unge Sikher i Norge. Han ønsker å endre loven om at ørene må synes på passfoto. Foto: Privat Vis mer

- Sikhene er opptatt av sikkerhet, men vi mener målet kan nås gjennom andre tiltak, særlig fordi det ikke finnes mer enn ca 250 sikher som konsekvent bruker turban, skriver de.

Nå håper de at saken kan løses gjennom en samtale og dialog med statsministeren som ikke går gjennom rettsapparatet.

Turban er et religiøst hodeplagg tradisjonelt båret av menn og særlig brukt i Tyrkia, India og Iran.

Statsminister Erna Solberg drar til India for å besøke landets statsminister, Narendra Modi, for å styrke Norges samarbeid med verdens største demokrati. Dette blir det første offisielle stasministerbesøket til India siden 2001.