Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder de var kjærester med jentene

To georgiske brødre står tiltalt for å ha smuglet to kvinner fra Litauen til Norge, voldtatt dem og tvunget dem til prostitusjon. I dag vil de hevde de var kvinnenes kjærester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brødrene (30 og 31) er tiltalt for brutale og gjentatte overgrep mot en litauisk og en russisk kvinne. De ble ifølge tiltalen smuglet inn til Norge i desember 2001, plassert i leiligheter og tvunget til prostitusjon. Voldtekter, fysisk vold, trusler og innesperring var metodene de to brødrene og deres medhjelpere ifølge tiltalen skal ha brukt for å skremme kvinnene til å betjene horekunder.

-  Frivillig

Når den eldste av brødrene i dag begynner sin forklaring i Oslo tingrett, vil han nekte alt. Han vil hevde at kvinnene prostituerte seg frivillig, og at de to brødrene var kjærester med de to kvinnene. Han vil trolig forklare at det aldri var snakk om voldtekter, men frivillige samleier.

-  Det er ikke bestridt fra noen av jentene at de var i et kjæresteforhold med de to brødrene, sier forsvareren til den yngste broren, Abdelilah Saeme.

Politiet mener likevel at forholdet mellom kvinnene og brødrene først og fremst var preget av tvang, vold, misbruk og utnytting. Først ble kvinnene totalt psykisk nedbrutt. Deretter ble de satt til å selge sex i Oslo, mener påtalemyndigheten.

Rett før jul for tre år siden ble kvinnene fraktet fra Litauen til en leilighet på Oslo vestkant. Der skal de ha blitt voldtatt av brødrene.

-  Det var jentenes første møte med Norge. De ble fraktet hit av en grunn: De skulle brukes og utnyttes i prostitusjon, ved hjelp av tvang, vold og trusler, sa aktor Hans Jørgen Bender under sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett i går.

Begge de georgiske mennene hadde problemer med å beherske seg under den første dagen i retten. Flere ganger avbrøt brødrene aktor, og klaget over det de mener er manglende etterforskning fra politiets side. De har nå sittet 18 måneder i varetekt etter å ha blitt pågrepet i Oslo.

-  Brøt ned kvinnene

Også statsadvokat Bender sa i retten at det hadde utviklet seg til «et slags forhold» mellom de fornærmede og de tiltalte brødrene. Men påtalemyndigheten vil trolig legge fram dokumentasjon på at det ikke er unormalt at det oppstår følelser mellom overgripere og deres ofre. Blant annet vil aktoratet føre professor i krisepsykiatri, Lars Weiseth, som vitne. Han vil kunne si noe om de psykiske virkningene av gjentatte voldtekter, som påtalemyndigheten mener kvinnene har blitt utsatt for.

En av de antatte hovedmennene i ligaen sitter i fengsel i Sverige. Han er dømt til 12 års fengsel for menneskehandel, og skal vitne i saken. Han var en av dem som fraktet jentene til Norge.

-  Denne mannen har brutt ned de to kvinnene på en ekstremt nedverdigende og brutal måte. Han ville knekke begge to gjennom trusler, voldtekt og vold. Det hadde en åpenbar grunn: Det skulle lette innføringen av dem til prostitusjon, sa Bender.

Kastes på gangen?

Dagbladet snakket i går med flere kilder nær de to østeuropeiske kvinnene. For begge de to fornærmede er rettssaken en stor belastning. Et sted i Norge sitter en 23 år gammel russisk kvinne. Hun forbereder seg på å vitne mot de åtte mennene. Dagbladet vet at både politiet og bistandsadvokaten har brukt mye tid for å forberede kvinnen på belastningen. Mest av alt frykter de to kvinnene at de må møte de tiltalte ansikt til ansikt.

Når den russiske kvinnen, som har søkt asyl i Norge, skal forklare seg for retten, ønsker aktoratet at de tiltalte blir kastet ut av salen. Slik kan jenta forklare seg for nesten tom rettssal om hva som skjedde for snart tre år siden.

De tiltalte vil følge forklaringen via monitorer i et annet rom. Også pressen kan bli kastet på gangen, og det vurderes også referatforbud.

Det andre hovedvitnet som i dag bor et sted i Øst-Europa, ønsker i utgangspunktet ikke å reise til Norge. I vår var hun i Oslo i flere dager for bevisopptak der også de tiltaltes advokater var til stede. Den 23 år gamle kvinnen forklarte seg bak lukkede dører. Forklaringen ble tatt opp på video som vil bli vist i retten. Under oppholdet i Oslo bodde hun på hemmelig adresse. Kvinnen tilhører den russiske minoriteten i Litauen. Hun har flere ganger gitt uttrykk for at hun ønsker å bli ferdig med saken. Flere forsvarere ønsker imidlertid å stille supplerende spørsmål til den litauiske kvinnen.

Oppgradert sikkerhet

Rettssaken i Oslo tingrett har oppgradert sikkerhet. Det betyr at alle som skal inn i salen, må gå igjennom en metalldetektor. Minst fem polititjenestemenn fulgte i går saken som vil vare i minst sju uker. Flere aktører beskriver dette som en prestisjesak for politiet. Dersom det blir en domfellelse, er det første gang den såkalte trafficking-paragrafen blir anvendt av en norsk domstol.

Politiet hadde innstilt på tiltale etter slaveriparagrafen, men dette punktet ble frafalt av Riksadvokaten.

LEVER I FRYKT: Den litauiske kvinnen er en av de fornærmede i den omfattende menneskesmuglingssaken i Oslo tingrett. Hun frykter å møte de åtte tiltalte, og vil trolig ikke møte som vitne i retten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media