Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder den mystiske snik­skytteren dreper IS-toppene én etter én

Tre døde på to uker.

SNIKSKYTTER?: Teoriene er mange etter at tre IS-topper har blitt drept på kort tid i den libyske havnebyen Sirte. En av dem er at en snikskytter, som opererer alene, står bak attentatene. Foto: Google Maps
SNIKSKYTTER?: Teoriene er mange etter at tre IS-topper har blitt drept på kort tid i den libyske havnebyen Sirte. En av dem er at en snikskytter, som opererer alene, står bak attentatene. Foto: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I det kaotiske klimaet i Libya etter at Muammar Gaddafi ble styrtet, er terrorgruppa IS blant grupperingene som har fått fotfeste. Blant annet i havnebyen Sirte.

Men i den siste tiden har terroristenes lederskap blitt skutt og drept én etter én. Bare de siste to ukene har tre av offiserene i det selvutnevnte kalifatet møtt sitt endelikt.

Flere vestlige journalister og lokale medier skriver at det er snakk om en snikskytter som står bak attentatene.

Tre attentat En av de som omtaler saken er Colin Freeman, lederen for utenrikskorrespondentene i den britiske avisa The Telegraph. Han skriver at det skal dreie seg om en snikskytter som også var aktiv under opprøret mot Gaddafi.

På sosiale medier har snikskytteren fått tilnavnet «Daesh-jegeren» - «Daesh», som er et annet navn på terrorgruppa. Ifølge International Business Times går også debatten om hvorvidt det er en person som opererer alene, eller om det er amerikanske styrker som står bak.

De lister også opp de tre IS-toppene som har blitt drept: Hamad Abdel Hady, Abu Mohammed Dernawi og Abdullah Hamad Al-Ansari. Sistnevnte skal ha blitt drept da han kom ut fra en av byens moskeer den 23. januar.

Øyenvitner skal ha forklart for nettstedet al-Wasat at det brøt ut panikk etter drapet på Al-Ansari, og terrorgruppa skal ha satt i gang en voldsom klappjakt på den eller de som står bak.

Blant de som setter drapene i sammenheng med hverandre, er den italienske journalisten Daniele Ranieri. På Twitter har han også lagt ut et kart over de tre attentatstedene.

Mulig intervensjon Spekulasjonene rundt den mystiske snikskytteren kommer samtidig som USA vurderer å gjennomføre en ny militær intervensjon i Libya.

- Vi vurderer militære muligheter, en rekke muligheter slik situasjonen i Libya nå utvikler seg, sier Pentagon-talsmannen Peter Cook ifølge NTB.

Han viser til at den ytterliggående islamistgruppa IS er i ferd med å feste grepet i Libya, noe USA ser på med «stor bekymring».

- Vi ønsker å være forberedt. Forsvarsdepartementet ønsker alltid å være forberedt, i tilfelleIS i Libya blir en større trussel enn i dag, sier han.

Kaos og anarki Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har siden kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012. Så sent som 7. januar i år ble minst 47 personer drept da en bilbombe ble detonert ved en politiskole i byen Zliten. IS påtok seg ansvaret for terrorhandlingen.

En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper inntok hovedstaden Tripoli i august 2013 og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.

I begynnelsen av januar ble det undertegnet en fredsavtale i FN-regi, og deretter opprettet en samlingsregjering som verken opprørerne i Tripoli eller den internasjonalt anerkjente nasjonalforsamlingen i Tobruk anerkjenner.