Hevder denne kan stjele levetid

Ny forskning viser at en pølse i brød stjeler 35 minutter av livet, mens andre typer mat forlenger den.

SKADELIG: Det er de skadelige effektene fra bearbeidet kjøtt, salt og fett som gjør at pølsa stjeler levetida, ifølge forskningen.  Foto: Tore Sandberg
SKADELIG: Det er de skadelige effektene fra bearbeidet kjøtt, salt og fett som gjør at pølsa stjeler levetida, ifølge forskningen. Foto: Tore Sandberg Vis mer
Publisert

En pølse i brød kan koste deg 35 minutter av forventet levetid. Men mat som saltede peanøtter, bakt laks og ris med bønner kan gi mellom 10 og 15 minutter mer levetid.

Det viser ny forskning som er publisert i tidsskriftet Nature.

Men regnestykket er ikke ferdig. En 85 gram porsjon med kyllingvinger gir 3,3 minutters livstap. Spiser du det daglig kan du vinke farvel til over to måneder av et sunt liv, hevdes det.

Disse tallene kommer fra ny forskning ved Universitetet i Michigan.

- Satt på spissen

- Når forskingen kommer med spesifikke minutter på hvor mye man mister av levetida er det satt på spissen, mener Randi Vassbotn Norheim.

Randi Vassbotn Norheim forteller at det er gunstig å velge grønt og magert. Foto: Folk og Foto
Randi Vassbotn Norheim forteller at det er gunstig å velge grønt og magert. Foto: Folk og Foto Vis mer

Hun er en klinisk ernæringsfysiolog og jobber med livsstilsendringer gjennom Volvat og Matfordeg.

- Likevel ser vi helt klart at folk som spiser mye rødt kjøtt har større risiko for kreft, diabetes type to og hjerte- og karsykdommer, sier Norheim.

Hun forteller videre at de som spiser mye rødt kjøtt, som for eksempel pølse, har kortere levetid på grunn av økt risiko for sykdom.

- Det er gunstig å spise mindre rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, og heller velge grønt og magert, forklarer Norheim.

Helsedirektoratet sine kostråd peker på at man bør holde seg under et inntak på 500 gram kjøtt i uka.

Spiser for mye

Hanne Rosendahl-Riise, førsteamanuensis i klinisk ernæring ved Mohns ernæringsforskningslaboratorium, sier til Dagbladet at den norske befolkningen helt klart spiser for mye rødt kjøtt i forhold til hva som er anbefalt.

Mye av kjøttet vi spiser er prosessert kjøtt, som ifølge Rosendahl-Riise er forbundet med helserisiko, blant annet forhøyet kolesterol.

NY REKORD: Joey Chestnut satte ny verdensrekord etter å ha spist 75 pølser på ti minutter, under den tradisjonelle konkurransen i New York. Video: AP Vis mer

- En veldig stor andel av den voksne og eldre befolkningen er medisinert på grunn av for høyt kolesterol, sier Rosendahl-Riise.

Hver nordmann spiser i gjennomsnitt nesten 100 pølser hvert år, skriver Side2.

Pølse vs. Røyking

Det er ikke bare mat som kan redusere forventet levetid. På samme måte som med mat er det anslått at røyking tar 5–7 minutter av livet per sigarett, ifølge Helse-Norge.

- Er det verre å spise for mye pølse enn å røyke?

- Det er en vanskelig sammenlikning, men røykingen er klart verst. Røyking gir økt risiko for lungekreft, hjerte- og karsykdommer. Det er altså virkelig forbundet med helserisiko og redusert levetid, sier Rosendahl-Riise.

Det er de skadelige effektene fra bearbeidet kjøtt, salt og fett som gjør at pølsa stjeler levetida, ifølge forskningen fra Universitetet i Michigan.

SJOKKTALLET: Nordmann spiser sjokktallet 100 pølser hvert år Foto: Fredrik Hagen / NTB
SJOKKTALLET: Nordmann spiser sjokktallet 100 pølser hvert år Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Mer miljøvennlig

Forskningen klassifiserte også matvarer etter nærings- og miljøpåvirkning.

Der kom de fram til at sunn, miljømessig og bærekraftig mat inkluderer nøtter, frukt, grønnsaker, belgfrukter, fullkorn og litt sjømat.

Verstingen var mat med dårlig næringsverdi. Produksjon knyttet til høy miljøpåvirkning inkluderer biff, bearbeidet kjøtt, svinekjøtt og lam og ostebasert mat.

Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og jobber med livsstilsendringer, forteller at Norge har en mye mer miljøriktig produksjon i forhold til andre land.

- Denne forskningen viser blant annet til at lammekjøtt er en av verstingene miljømessig. Men i Norge beiter sauer i områder som ellers hadde stått urørt, forklarer Norheim.

Dette vil si at sauene i Norge benytter seg av ressurser som ikke ville blitt utnyttet ellers.

- Lammekjøtt er derfor mer miljøvennlig, men det inneholder mettet fett, så alt med måte, avslutter Norheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer