Hevder denne kan stjele levetid

Ny forskning viser at en pølse i brød stjeler 35 minutter av livet, mens andre typer mat forlenger den.

SKADELIG: Det er de skadelige effektene fra bearbeidet kjøtt, salt og fett som gjør at pølsa stjeler levetida, ifølge forskningen.  Foto: Tore Sandberg
SKADELIG: Det er de skadelige effektene fra bearbeidet kjøtt, salt og fett som gjør at pølsa stjeler levetida, ifølge forskningen. Foto: Tore Sandberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En pølse i brød kan koste deg 35 minutter av forventet levetid. Men mat som saltede peanøtter, bakt laks og ris med bønner kan gi mellom 10 og 15 minutter mer levetid.

Det viser ny forskning som er publisert i tidsskriftet Nature.

Men regnestykket er ikke ferdig. En 85 gram porsjon med kyllingvinger gir 3,3 minutters livstap. Spiser du det daglig kan du vinke farvel til over to måneder av et sunt liv, hevdes det.

Disse tallene kommer fra ny forskning ved Universitetet i Michigan.

- Satt på spissen

- Når forskingen kommer med spesifikke minutter på hvor mye man mister av levetida er det satt på spissen, mener Randi Vassbotn Norheim.

Hun er en klinisk ernæringsfysiolog og jobber med livsstilsendringer gjennom Volvat og Matfordeg.

- Likevel ser vi helt klart at folk som spiser mye rødt kjøtt har større risiko for kreft, diabetes type to og hjerte- og karsykdommer, sier Norheim.

Hun forteller videre at de som spiser mye rødt kjøtt, som for eksempel pølse, har kortere levetid på grunn av økt risiko for sykdom.

- Det er gunstig å spise mindre rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, og heller velge grønt og magert, forklarer Norheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.