Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder denne mannen er «tidenes mest klimavennnlige»

Høyre-topp sier Frp-statsråden er den mest klimavennlige energiministeren Norge har hatt. - Veldig rart å si når Høyre selv sitter med klimaministeren, kommenterer Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) får ros fra Høyre etter forrige ukes energimelding i Stortinget. 

Høyres talsperson på klima, Tina Bru, mener ingen energiminister har gjort så mye for miljøet som Lien. 

- Frp-Tord er tidenes mest klimavennnlige energiminister, forteller hun til Dagbladet.

- Det må smerte Ap Bru mener Lien har lykkes med noe de rødgrønne aldri klarte, nemlig å se klima som en helhet, på tvers av sektorer og næringsområder. 

Les hovedtrekkene i energimeldinga i egen faktaboks. 

- Han ser energiforsyning, arbeidsplasser og klima i en sammenheng, fortsetter Bru, før hun langer ut mot den forrige regjeringa:

- Arbeiderpartiet har lenge harselert med hvor lite opptatt av klima Frp-er. Da må det smerte klimafløyen i Ap å sitte og se på at det er en Frp-statsråd i en blåblå-regjering som legger frem oppskriften på hvordan Norge skal få fart på det grønne skiftet.

Klimapartiet Frp Bru hevder de røde ikke forstår at energi- og næringspolitikk er en avgjørende del av klimapolitikken også, og mer om det senere.
Først litt med ros av Tord Lien, for Tina Bru mener oljeministeren har forstått nettopp det de rødgrønne aldri gjorde: At klimapolitikk går på tvers av sektorer.

Tord Lien er selvsagt godt fornøyd med de rosende ord. 

- Er du enig med Tina Bru, Lien?

- Jeg er i hvert fall opptatt av å innfri det stortingsflertallet forventer av oss, og de fire borgerlige partiene ga oss et tydelig mandat på å levere på klima.

- En Frp-politiker omtales som tidenes mest klimavennlige. Nå står vel ikke verden til påske?

- I Fremskrittspartiet har vi vært opptatt av klima i mange år, men vi ønsker at klimapolitikken skal være mer enn avgifter og forbud. Vi ønsker å vise verden at man kan bygge bærekraftige energisystemer uten avgifter, ikke gå utover folks livskvalitet og samtidig skape arbeidsplasser, sier Lien.

- Totalt feil Og så til Arbeiderpartiet, den store stygge ulven i klimadebatten ifølge Tina Bru. Terje Aasland, Aps miljøpolitiske talsmann, fnyser av Høyre-politikerens påstander.

- Totalt feil, en helt feilslått tanke. Og egentlig underlig: Høyre har klimaministeren, og så går hun ut og roser energiministeren for å være klimavennlig. Veldig rart. Dessuten var Liens energimelding ingen styrking av grønn energi i Norge, hevder Aasland. 

Ap-politikeren sier også, stikk i strid med Tina Brus påstander, at hans egen regjering var opptatt av å løfte klima i en rekke politikkområder.

- Det var ingen sektortankegang hos oss heller. Vi sørget for gode rammer for industrien, sikra en garantiordning for langsiktige kraftkontrakter og innførte en kompensasjon for CO2-kost i kraftprisen. Energimeldinga Tina Bru roser hadde noen fine elementer, men egentlig var det kjedelig lesning. Tord Liens energipolitikk tar ikke Norge videre, hevder Aasland. 

Tord Lien svarer Aasland med å si at han ikke er interessert i å krangle. Lien vil heller vise til hva regjeringen har gjort.

- Aasland og jeg kan gjerne slenge retorisk med klubbene til vi blir blå og grønn. Faktum er at vi har beslutta å bygge Europas største vindpark i år, Hydro satser videre på Karmøy og det satses på fornybar kraft. Tallene taler for seg, og jeg mener de Frp-styrte departementene leverer på klima, og vi gjør det uten å forsøke å «ta folk» underveis, avslutter Lien.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media