Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder denne terrorgruppa er farligere for Vesten enn IS: - Å gå etter IS først vil være en dødelig feil

Slik truer al Qaida freden i Syria.

TRENINGSLEIR:  Dette bildet er fra en propagandavideo fra Nusrafronten og viser en treningsleir i Syria oppkalt etter al Qaidas leder Ayman al Zawahiri. Flere steder i Syria kjemper Nusrafronten sammen med grupper som er en del av den syriske opposisjonen. Det gjør mulighetene for fred mye vanskeligere. Foto: Youtube
TRENINGSLEIR: Dette bildet er fra en propagandavideo fra Nusrafronten og viser en treningsleir i Syria oppkalt etter al Qaidas leder Ayman al Zawahiri. Flere steder i Syria kjemper Nusrafronten sammen med grupper som er en del av den syriske opposisjonen. Det gjør mulighetene for fred mye vanskeligere. Foto: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle kjenner navnet til terrorgruppa Den islamske stat (IS), men utenfor terrorgruppas såkalte «kalifat», regjerer en islamistgruppe som også lar de svarte flaggene vaie høyt i vinden og trener opp småbarn til terror.

Men mindre oppmerksomhet har blitt viet til al-Qaidas islamistgruppe i Syria: Nusrafronten.

al Qaida-gruppa kan bli mye farligere for USA og vestlige interesser enn IS, advarer grunnleggeren av Institute for the Study of War, Dr. Kimerly Kagan.

- Det at det er så vanskelig å lage en kampanje for å rive Nusrafronten løs fra den syriske opposisjonen, samtidig som at det er relativt enkelt å lage en kampanje for å ta terreng fra IS, kan friste USA til å gå etter IS først og deretter ta Nusrafronten. En slik strategi vil være en dødelig feil, skriver Kagan i en fersk rapport.

Og nå som verdensledere hyller fredsavtalen mellom opposisjonen og regimet i Syria, og håper på fred, er det viktig å påpeke: Nusrafronten er en del av opposisjonen.

- Farlig for USA al-Qaida i Syria går under navnet Nusrafronten, og er blant annet sterke i Idlib-provinsen. I fjor fikk en filmskaper fra Vice møte medlemmer av salafistgruppa i Syria, og så da hvordan unge barn ble trent opp til terror.

- Mor, ikke vær trist, jeg har valgt jihad. Tørk tårene dine, jeg dro bare for å bekjempe jødene, synger en av barnesoldatene på en skolebuss.

- Vi skal bekjempe jødene, stemmer alle barna i.

IS SINE INNFLYTELSESOMRÅDER:  De områdene hvor terrorgruppa IS har innflytelse er i brunt her, mens de områdene IS faktisk har kontroll over er i sart. Foto: ISW
IS SINE INNFLYTELSESOMRÅDER: De områdene hvor terrorgruppa IS har innflytelse er i brunt her, mens de områdene IS faktisk har kontroll over er i sart. Foto: ISW Vis mer

- Nusrafrontens kampanje for å forvandle det syriske samfunnet til et folk som er klare til å akseptere et salafistisk jihadistisk emirat, er ekstremt farlig for USA på lang sikt, påpeker Kagan.

Men hvorfor er denne gruppa så skadelig for freden i Syria? Vær med oss videre inn i den syriske borgerkrigen.

Et nett av opprørsgrupper Det er hundrevis av opprørsgrupper i Syria. Disse smågruppene har laget større allianser, som skifter hele tiden, og som igjen støttes med våpen og penger av alt fra USA og Storbritannia til Saudi-Arabia og Tyrkia.

Higher Negotiating Council (HNC), koordinert av Tyrkia og Saudi-Arabia, er en av de største alliansene av opprørsgrupper. HNC omfatter blant annet folk fra Den frie syriske hær og Den islamske hær, og velger hvilke deler av opposisjonen som skal være en del av fredssamtalene. En annen viktig konstellasjon er Syrian Democratic Forces (SDF), som kurdiske YPG er en del av.

Blir bare vanskeligere Så hva er problemet? Jo, at Nusrafronten og dermed også al Qaida er en del av opposisjonen. Blant annet har de kjempet med islamistalliansen Army of Conquest og med andre grupper som USA, Frankrike, Storbritannia og Jordan støtter.

At hele Nusrafronten holdes utenfor fredsforhandlinger, vil være galskap, mener forsker Cecilie Hellstveit ved International Law and Policy Institute.

- Det har blitt gjort masse krumspring det siste halvåret for å prøve å skille ut de såkalt «ekte» al Qaida-medlemmene fra Nusrafronten, de som har en global ideologi. Det er en stor del av Nusrafronten som er syrere som er fullstendig uinteressert i andre land og som bare vil kjempe for Allah, mot Assad. Det at disse syrerne ikke skal få være med i forhandlinger, vil være en stor utfordring for utsikten til en vellykket fredsprosess i Syria, sier hun til Dagbladet.

Hellestveit påpeker at de som kjemper med Nusrafronten, ikke nødvendigvis gjør det som globale jihadister.

- Hvis en stor del av denne gruppen egentlig ikke er globale jihadister, hva er nytteverdien av å ekskludere dem da og presse dem inn i en ideologisk retning som vil gjøre dem til våre fiender?, påpeker Midtøsten-forskeren.

- Går dypere inn USAs innsats mot Den islamske stat (IS) har vært begrenset og har handlet mer om at IS ikke skal vokse og bli større, enn å faktisk bekjempe dem. Spørsmålet er hvordan den harde kjernen av al Qaida-krigere i Nusrafronten skal skilles ut og bekjempes.

- Rent overflatisk er det mye mer rett fram å angripe kjernen til IS, enn å vikle Nusrafronten ut av den syriske opposisjonen, påpeker ISW.

- Nusrafronten får styrke fra interaksjonen med syriske sunni-opposisjonsgrupper. Det langsomme tempoet på USA sin strategi, og det at IS prioriteres eksklusivt, gjør at Nusrafronten går dypere inn i opposisjonen, skriver ISW.