Hevder det foreligger nye spor

Trippeldrapsdømte Per Kristian Orderud hevder det foreligger nye tekniske bevis i trippeldrapssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Kristian Orderud hevder overfor TV 2 at det er funnet nye tekniske spor i trippeldrapssaken, og at det er grunn nok til at saken skal bli gjenopptatt. Ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud har som mål å levere nye bevis til kommisjonen i løpet av januar.

Ny taktikk

Ifølge VG har ekteparet lagt en ny taktikk. Ved å dokumentere at deler av Kristin Kirkemo Haukelands forklaring ikke står til troende, vil de hevde at retten heller ikke kan feste lit til andre deler av hennes forklaringer.

Det var Kristin Kirkemo Haukeland som under etterforskningen av trippeldrapet og under rettssakene ga opplysninger som bidro til å felle ekteparet og medtiltalte Lars Grønnerød.

Per Kristian og Veronica Orderud ble i Eidsivating lagmannsrett i 2002 dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapet på sin far Kristian Orderud (80), sin mor Marie Orderud (84) og sin søster Anne Orderud Paust (47). De tre ble funnet skutt og drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus 23. mai 1999.

Medtiltalte Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland ble dømt til henholdsvis 18 og 16 års fengsel.

Lang kø

- Bevisene dreier seg om ting som allerede ligger i etterforskningsmaterialet, men som det ikke er gjort noe med, eller ikke er behandlet riktig. Det kommer stadig ny teknologi, sier Harald Olsen, som er ekteparets privatetterforsker til VG. Han vil ikke gi noen konkrete opplysninger om hva slags bevis de jobber med.

En egen justismordkommisjon har nå ansvaret for å behandle begjæringer om gjenopptakelse. Den nye kommisjonen er et domstolslignende forvaltningsorgan. Foruten å avgjøre om saker skal gjenopptas, skal kommisjonen selv ha ansvaret for at en sak belyses fullt og helt. I dag er det den domfelte som selv har ansvaret for å finne fram nye bevis.

Dersom kommisjonen bestemmer at en sak skal gjenopptas, skal den behandles på nytt av en annen domstol enn den som i sin tid sto for det angivelige justismordet.

Justismordkommisjonen allerede mottatt rundt 250 saker om gjenopptakelse av straffesaker.

(NTB)

TRIPPELDRAPSDØMT: Per Orderud mener det foreligger nye, tekniske bevis.