Hevder det spares i Forsvaret for å finansiere skattekutt

Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke fornøyd med kuttene i Cyberforsvaret. Forsvarsdepartementet hevder Huitfeldt har feil tallgrunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjefen for Cyberforsvaret slo denne uka alarm rundt kraftige kutt i investeringsbudsjettet.

Generalmajor Odd Egil Pedersen fortalte Dagbladet i går at Norge kan bli et lett mål for fiender etter nedskjæringer i Cyberforsvaret de siste åra.

- Jeg er bekymra. Dette er ganske dramatisk, forteller Pedersen, som altså er øverste leder for Cyberforsvaret.

I 2014 mista han 70 prosent av midlene til investering i nytt materiell. Året etter forsvant ytterligere 50 prosent. Det hevder Pedersen er ekstra dramatisk ettersom datateknologi utvikler seg betydelig raskere enn de andre militære virkemidlene Forsvaret benytter, som fly og stridsvogner. 

Skylder på regjeringa Pedersen hevder også at fremmede makter satser stadig tyngre på dataangrep, og at han behøver mer penger for å holde dem på avstand.

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), sier det er regjeringa som har skylda for kuttene. Hun hevder Cyberforsvaret er nedprioritert av de borgerlige for å finansiere skattekutt. 

- Regjeringa sa de skulle bruke 600 millioner mer i året til Forsvaret, i tillegg til kampflykjøpet. Til nå har de kuttet nesten 500 millioner, påstår Huitfeldt 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer