Hevder det spares i Forsvaret for å finansiere skattekutt

Anniken Huitfeldt (Ap) er ikke fornøyd med kuttene i Cyberforsvaret. Forsvarsdepartementet hevder Huitfeldt har feil tallgrunnlag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sjefen for Cyberforsvaret slo denne uka alarm rundt kraftige kutt i investeringsbudsjettet.

Generalmajor Odd Egil Pedersen fortalte Dagbladet i går at Norge kan bli et lett mål for fiender etter nedskjæringer i Cyberforsvaret de siste åra.

- Jeg er bekymra. Dette er ganske dramatisk, forteller Pedersen, som altså er øverste leder for Cyberforsvaret.

I 2014 mista han 70 prosent av midlene til investering i nytt materiell. Året etter forsvant ytterligere 50 prosent. Det hevder Pedersen er ekstra dramatisk ettersom datateknologi utvikler seg betydelig raskere enn de andre militære virkemidlene Forsvaret benytter, som fly og stridsvogner. 

Skylder på regjeringa Pedersen hevder også at fremmede makter satser stadig tyngre på dataangrep, og at han behøver mer penger for å holde dem på avstand.

Lederen for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), sier det er regjeringa som har skylda for kuttene. Hun hevder Cyberforsvaret er nedprioritert av de borgerlige for å finansiere skattekutt. 

- Regjeringa sa de skulle bruke 600 millioner mer i året til Forsvaret, i tillegg til kampflykjøpet. Til nå har de kuttet nesten 500 millioner, påstår Huitfeldt 

- Finansierer skattekutt Den tidligere Ap-statsråden hevder at regjeringa gjemmer seg bak påstander om å avbyråkratisere Forsvaret. Kuttene i Cyberforsvaret handler derimot ikke om å fjerne byråkrati, hevder hun - det handler om skattelette. 

- Regjeringa kutter i Cyberforsvaret og kaller det avbyråkratisering. Vi er mot disse kuttene fordi vår sikkerhet blir svekket. Cyberforsvaret handler om et moderne forsvar. Det er uansvarlig å kutte i Cyberforsvaret og direkte misvisende å kalle dette avbyråkratisering.  

- Det brukes store summer på nye jagerfly, det må jo påvirke budsjettene i resten av Forsvaret?

- Kampflyene er ingen unnskyldning for å kutte i Cyberforsvaret, den såkalte avbyråkratiseringen ble innført for å finansiere skattekutt, hevder hun.

Forstår ikke Huitfeldts tall Forsvarsdepartementet svarer Huitfeldt med å betvile hennes tallgrunnlag når det gjelder den generelle økonomiske ståa i Forsvaret. 

- Regjeringa har økt forsvarsbudsjettet med 9,4 prosent i 2016 - det er over 4,1 milliarder kroner. Det utgjør 325 millioner i nettoøkning også om man skulle velge å se bort fra den massive og viktige investeringa i nye kampfly. Hvor Huitfeldt får tallene sine fra er derfor høyst uklart, kontrer Audun Halvorsen, politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet. 

Kuttene i investeringsbudsjettene til Cyberforsvaret, som altså både Huitfeldt og generalmajor Pedersen reagerer på, kommenterer Halvorsen slik:

- Cyberforsvarets driftsbudsjetter er videreført i 2016. 
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer