HEVDER DETTE ER DIKTATOREN: Dette bildet er tatt fra et mobilkamera og viser arrestasjonen av Muammar Kadhafi  Foto:  AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZES
HEVDER DETTE ER DIKTATOREN: Dette bildet er tatt fra et mobilkamera og viser arrestasjonen av Muammar Kadhafi Foto: AFP PHOTO/PHILIPPE DESMAZESVis mer

Hevder dette er Kadhafi

Opprørsrådet NTC hevder diktatoren er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørsrådet NTC sier at Muammar Kadhafi er drept, skriver Reuters.

Abdel Majid Mlegta i det libyske opprørsrådet NTC forteller at Kadhafi ble pågrepet idet han forsøkte å flykte fra sin fødeby Sirte.

Kadhafis bilkolonne ble rammet av et luftangrep utført av NATO, og det brøt også ut en skuddveksling mellom Kadhafis folk og NTCs styrker i byen, forteller han videre.

NATO sier nå at deres fly har truffet to pro-Kadhafi-biler rett utenfor Sirte i dag.

Roland Lavoie, talsmann for NATO i Italia, sier at deres fly traff to biler pro-Kadhafi som «var en del av en større gruppe som manøvrerte seg i nærheten av Sirte», melder AP.

- Truffet i hode Det ble først meldt at Khadafi var såret i begge bein da han ble pågrepet, skriver NTB.
- Men han ble også truffet i hodet. Det var mye skyting mot hans folk, og han døde, sier Abdel Majid Mlegta fra NTC.

Opplysningen om Khadafi død er ikke bekreftet fra annet hold.

Det svirrer mange rykter om hva som skal ha skjedd med diktatoren: Noen sier han ble skutt og drept i en bunker, andre sier han ble drept mens han prøvde å flykte fra NATOs bombeangrep.

Andre melder at Kadhafi skal være fraktet bort i ambulanse, og noen hevder Khadafi i dag ble pågrepet i nærheten av Sirte, og at han var såret da han ble tatt til fange.

Men en annen talsmann for NTC, Abdullah Berrassali, sier at Kadhafis lik vil bli brakt til Misrata. NTC-leder Mustafa Jalil vil om kort tid tale til Libyas folk og flere meldinger går på at han vil vise fram et bilde av en død Kadhafi. Kadhafis sønn Muttasim skal også ha blitt drept i dag, ifølge Al Jazeera. Pressetalsmann Moussa Ibrahim skal ha blitt pågrepet.
«Ikke skyt» En kilde i NTCs styrker sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Khadafi gjemte seg i ei hule da han ble pågrepet.

I de første ryktene om pågripelsen sies det at Khadafi skal ha ropt «Ikke skyt, ikke skyt!».

Sirte er Khadafi fødeby. NTCs væpnede styrker kunngjorde tidligere i dag at de hadde nedkjempet de siste restene av motstand i byen. Tidligere forsvarsminister i Khadafi regjering, Abu Bakr Yunis, skal ha blitt drept i kampene i byen, skriver NTB.