TRYKKOKER: Bildet, tatt av en etterforsker viser det politiet mener er deler av en av de to bombene som gikk av under Boston maraton mandag. Eksplosivene er sannsynligvis stappet i trykkokere, en metode som er brukt ved flere terroraksjoner tidligere. Foto: REUTERS
TRYKKOKER: Bildet, tatt av en etterforsker viser det politiet mener er deler av en av de to bombene som gikk av under Boston maraton mandag. Eksplosivene er sannsynligvis stappet i trykkokere, en metode som er brukt ved flere terroraksjoner tidligere. Foto: REUTERSVis mer

Hevder dette er restene etter Boston-bomba

Etterforskerne mener terroristene brukte trykkokere, eggklokker og batterier for å detonere Boston-bombene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknikere på åstedet etter Boston-bombene mener de har identifisert deler av den første bomba som gikk av.

Etterforskerne tror nå at eksplosivene ble puttet i to trykkokere. Den ene fyllt med krutt og spiker, den andre fyllt med krutt og kulelager og skrapmetall.

Tre mennesker er drept og mer enn 170 skadd etter eksplosjonene. Ingen har så langt påtatt seg skylden for terroraksjonen.

Biter av svart nylon er funnet på åstedet, noe som tyder på at de hjemmelagede bombene ble båret i svarte bager eller ryggsekker.

- Bagen må ha vært tung på grunn av innholdet som antas å ha vært i den, sa spesialetterforsker Richard Des Lauriers fra det føderale politiet FBI tirsdag.

Se tidslinjegrafikk over hele hendelsen her.

Seks liters trykkoker Ifølge New York Times var bombene fyllt med spiker og krutt. Eggklokker skal ha blitt brukt til å detonere bombene.

Etterforskerne mener bombene skal ha blitt etterlatt i nærheten av mållinja i svarte bager eller sekker.

Komponentene som er funnet er generiske, og kan tilhøre flere forskjellige merkevarer, men markeringen «6L» kan bety at en seks liters trykkoker ble brukt til å romme eksplosivene.

Bombehunder fant ingenting Det ble søkt med bombehunder langs hele maratontraseen to ganger forut for løpet, uten at hundene fant eksplosiver.

HJEMMELAGET: Bildene, tatt av Joint Terrorism Task Force i Boston, viser blant annet et batteri koplet til en ledning med to poler. Foto: REUTERS
HJEMMELAGET: Bildene, tatt av Joint Terrorism Task Force i Boston, viser blant annet et batteri koplet til en ledning med to poler. Foto: REUTERS Vis mer

Blant annet derfor mener etterforskerne at bombene kan ha blitt utplassert kort tid forut for eksplosjonene.

Politiet saumfarer nå bilder av personer med svarte sekker eller bag'er som har beveget seg i de aktuelle områdene forut for eksplosjonene.

I jakten på en eller flere gjerningsmenn er politiet helt avhenglige av publikum: I går stanset de alle på vei ut av Boston med fly, og spurte dem om de hadde bilder fra Boston maraton.

Brukt i Stockholm Terrorekspert Jeff Beatty sier til CNN at både al-Qaida og Taliban har brukt trykkokere til å lage bomber tidligere.

- Men det betyr ikke at Taliban står bak angrepet i Boston. Andre kan ha lest om dette, sier Beatty, som tidligere har vært tilknyttet både FBI, CIA og det amerikanske militæret.

SORT STOFF: BIldet viser et lokk eller en del av det som kan være en trykkiker, samt et sort stoff. Politiet mener at bombene har vært gjemt i sorte eller mørke bag'er. Foto: REUTERS
SORT STOFF: BIldet viser et lokk eller en del av det som kan være en trykkiker, samt et sort stoff. Politiet mener at bombene har vært gjemt i sorte eller mørke bag'er. Foto: REUTERS Vis mer

Taimour Abdulwahab, som sprengte seg selv i lufta i Stockholm sentrum 11 desember 2010, brukte samme type bombe.

Politiet vil rekonstruere bomba, for å få et innblikk i hvordan den var sammensatt.

Nedre del av kroppen Svært mange av de 170 skadde har skader på nedre del av kroppen. Det skal være gjennomført amputasjoner på minst ti personer.

- Det er så mange av dem. Det er så mange uten bein. Det er bare blod. Det er blod overalt. Det er bein, fragmenter. Det er avskyelig, sa Rhode Island-politimannen Roupen Bastian (35) til New York Times.

Blant de drepte er åtte år gamle Martin Richard, 29 år gamle Krystle Campbell. Ifølge Shenyang Evening News, en statlig kinesisk avis, er det tredje offeret Lu Lingzi, en kinesisk student ved Boston University.

JAKTER BILDER: Politiet mener bombene kan ha blitt utplassert ved målområdet kort tid før eksplosjonene, og jakter nå bilder fra Boston maraton for å forsøke å identifisere gjerningsmennene. Foto: REUTERS
JAKTER BILDER: Politiet mener bombene kan ha blitt utplassert ved målområdet kort tid før eksplosjonene, og jakter nå bilder fra Boston maraton for å forsøke å identifisere gjerningsmennene. Foto: REUTERS Vis mer

Blant de mer enn 170 skadde skal tilstanden fortsatt være kritisk for 17 pasienter.