Hevder dette fikk nazi-soldater til å føle seg uovervinnelige: - Trodde det var som å drikke kaffe

Bestilte 35 millioner tabletter før invasjonen av Frankrike.

RUSA SOLDATER: En ny bok tar for seg hvordan nazistene delte ut narkotiske stoffer til soldatene for å bedre deres ytelse i andre verdenskrig. Foto: NTB SCanpix / Wiki Commons
RUSA SOLDATER: En ny bok tar for seg hvordan nazistene delte ut narkotiske stoffer til soldatene for å bedre deres ytelse i andre verdenskrig. Foto: NTB SCanpix / Wiki CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny bok kalt «Der Totale Raush» tar for seg den omfattende bruken av narkotiske stoffer under Adolf Hitlers regime i Nazi-Tyskland.

Boka kom ut i forrige uke og er skrevet av Norman Ohler. Den ser på bruken av det amfetamin-lignende stoffet «Pervitin» som var populært blant nazi-soldater i fronten. Bokas innhold gjengis i blant annet Independent og The Daily Beast.

Spesielt under invasjonen av Frankrike (1940) og Polen (1939) brukte soldater det narkotiske stoffet for «å holde seg våkne og for å føle seg opprømt og uovervinnelig», står det i boka.

- Som kaffe Stoffet var i pilleform og var designet for å lindre stress og trøtthet.

- Men i starten visste derimot ikke soldatene at dette var narkotika. Soldatene trodde det var som å drikke kaffe, skriver Ohler i boka.

Ohler baserer påstandene på dokumenter fra militære arkiver i Tyskland og USA. 

Historikere forteller:

- At «Blitzkrieg» var drevet av narkotika, understreker teorien om at den tyske hæren ikke var ren, sier historikeren Hans Mommsen.

35 millioner tabeletter Selv om ikke soldatene var klar over stoffene, visste de militære lederne hva de delte ut. 

Etter invasjonen av Polen i 1939 ble det bestilt 35 millioner tabletter med stoffet «Pervitin» før invasjonen av Frankrike året etter. 

Og angrepet på Frankrike sjokkerte mange. Hitlers «Blitzkrieg» - eller lynkrig på norsk - var en angrepstaktikk som skulle utnytte overraskelsesmomentet. Ifølge Ohlers bok var bruken av oppkvikkende stoffer sentral i denne gjennomføringen.

Selve «Pervitin» ble funnet opp nazi-kjemikeren Fritz Hauschild - og populariteten ble stor. Stoffet skal også ha blitt blandet inn i sjokolader. Den tyske nazi-generalen Erwin Rommel har uttalt at «Parvitin» var hans «daglige brød» og nazistene ønsket også at stoffet skulle kunne utkonkurrere Coca Cola på markedet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram