Hevder dette fjerner smerte

Ved hjelp av enkle triks skal du kunne bli kvitt smerter på under tretti sekunder, hevder kjent akupunktør. - Ingen vitenskapelige bevis, svarer lege til Dagbladet.

PRESS PUNKTLIG: Så lenge du er nøye med hvor du presser, hvor hardt og hvor lenge, vil du oppnå effekt, hevder eksperten. Foto: Utsnitt fra Instagram/anew.acu.
PRESS PUNKTLIG: Så lenge du er nøye med hvor du presser, hvor hardt og hvor lenge, vil du oppnå effekt, hevder eksperten. Foto: Utsnitt fra Instagram/anew.acu. Vis mer
Publisert

Dersom du har stiv nakke, vond rygg eller andre plager, hevder akupunktøren Eileen Li å sitte på svaret.

Connecticut-kvinnen fra USA er en autorisert akupunktør, og er i tillegg lege med fokus på kinesisk medisin. De siste åra har hun tatt til sosiale medier for å dele det hun mener er sine kunnskaper om smertelindring i kroppen.

Forskningsmessig knytter det seg skepsis til akupunktur som behandlingsform, ifølge Den norske legeforenings tidsskrift. Dette fordi det har vært vanskelig å påvise klinisk relevante forskjeller mellom ekte akupunktur og narreakupunktur.

Skal lindre smerter

For sine 780 000 følgere legger Li daglig ut videoer og bilder på Instagram som angivelig skal kunne hjelpe deg til en smertefri hverdag.

Hun publiserer tips og triks hun hevder fungerer mot hosting, stiv nakke, forstoppelse, angst, anspenthet, hodepine, menssmerter - og alt mulig annet.

- Ingen vitenskapelige bevis

Kjendislegen Wasim Zahid sier til Dagbladet at Lis påstander er «nærmest umulig å kommentere»:

- Akupunktur bygger på prinsipper som er helt på utsiden vanlig naturvitenskapelig virkelighetsforståelse av kroppens fysiologi, sier han og legger til:

- For de som tror på det, har det noe for seg. Men det finnes ingen vitenskapelige bevis på at det virkelig er et fenomen.

LEGE: Wasim Zahid er lege og forfatter. Foto: Privat/NTB.
LEGE: Wasim Zahid er lege og forfatter. Foto: Privat/NTB. Vis mer

En metaanalyse fra 2012 viste at akupunkturnåler virket bedre enn placebo ved hodepine og ulike kroniske smertetilstander. Det har også blitt indikert positiv effekt mot flere andre kroniske plager.

Nå hevder imidlertid akupunktør Li at det er mye smertelindring som kan gjøres hjemmefra - uten nåler eller andre hjelpemidler.

Våkne på 20 sekunder

I et innlegg Li har postet på sin Instagram, som har fått over 80 000 likes, viser hun hvordan hun mener du kan våkne på få sekunder bare ved å trykke på et punkt i ansiktet.

Spotten, som på fagspråket heter DU-26, er kjent for å redusere kvalme, hevder hun i vidoen. Hun sier også at det kan lindre ryggsmerter.

Li advarer om at øynene kan renne litt når du presser ned DU-26. Hun sier også at tette bihuler kan åpne seg - og at du definitivt vil føle deg mer våken i etterkant.

I videoen peker hun på et punkt mellom overleppa og nesa, mens hun forklarer:

- Finn DU-26-punktet, og press ned i 20 sekunder.

DU-26: Den blå prikken representerer DU-26-området i ansiktet. Foto: Utsnitt fra Instagram/anew.acu.
DU-26: Den blå prikken representerer DU-26-området i ansiktet. Foto: Utsnitt fra Instagram/anew.acu. Vis mer

Mener det fungerer

Flere personer har tatt til akupunktørens kommentarfelt, hvor de sier at trikset fungerer:

«Dette var perfekt timing. Jeg har hatt store smerter i ryggen i hele dag. Jeg prøvde trikset ditt, og etter litt over 10 sekunder merket jeg at smertene forsvant. Takk», kommenterer en.

«Dette åpnet definitivt bihulene mine!», skriver en annen.

En tredje skriver at hun selv er akupunktør, og at hun brukte DU-26 på ei yngre jente som mistet bevisstheten en fuktig kveld ute på byen.

Det er likevel usikkert hvor hardt du må presse, og flere skrev de forsøkte flere ganger uten helt å få det til.

«Noe må jeg ha gjort feil, for jeg ble bare sinnssykt trøtt», skriver en av følgerne, hvorpå en annen svarer:

«Dette er et ekte triks, som fungerer. En gang falt bestefaren min om, og nødetatene brukte lang tid på å komme. Bestemoren min presset inn dette punktet og fikk han bevisst igjen. DU-26 var en livredder for oss».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer