Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder diabetes-syk fireåring kan ha blitt drept av fjernstyrt «dødschip»

Dommer advarer mot «legen» Ryke Geerd Hamer (79), som er bosatt i Sandefjord.

OMSTRIDT «LEGE»: Ryke Geerd Hamer (79, t.v.) er straffeforfulgt i flere land på grunn av sin behandling av pasienter selv etter at han ble fratatt legelisensen. Her fra et intervju med Dagbladet i 2010 - som ble avbrutt fordi Hamer ikke ville svare på kritiske spørsmål, og stilte svært strenge krav. T.h. hans advokat Erik Bryn Tvedt og 79-åringens samboer. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
OMSTRIDT «LEGE»: Ryke Geerd Hamer (79, t.v.) er straffeforfulgt i flere land på grunn av sin behandling av pasienter selv etter at han ble fratatt legelisensen. Her fra et intervju med Dagbladet i 2010 - som ble avbrutt fordi Hamer ikke ville svare på kritiske spørsmål, og stilte svært strenge krav. T.h. hans advokat Erik Bryn Tvedt og 79-åringens samboer. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I lys av sammenfallet mellom dødstidspunktene for denne jenta og Susanne Rehklau må påtalemakten nå etterforske om det ikke her foreligger et overlagt drap ved hjelp av en dødschip.

Det sier den Sandefjord-bosatte tyske ekslegen Ryke Geerd Hamer (79) til Dagbladet, som kommentar til at hans navn og lære er blitt trukket inn i en rettssak mot to tyske småbarnsforeldre. Det unge paret er nå dømt til åtte måneders betinget fengsel for uaktsomt drap, etter at deres fireårige datter Sieghild døde julaften 2009.

Behandling uten lisens Dagbladet har i en rekke artikler omtalt Hamer. Den omstridte tyskeren ble fratatt legelisensen i 1986, men har likevel fortsatt å behandle pasienter i henhold sin egen metode, som i mange tilfeller går ut på å råde alvorlig syke personer til å slutte med medisiner og i stedet tenke positive tanker. Helsetilsynet og politiet har ikke klart å reise noen sak mot ham i Norge, selv om han tidligere er anmeldt.

Hannover tingrett finner det bevist at foreldrenes feilbehandling av deres diabetessyke datter for en stor del skyldtes deres tro på Hamers alternative metode.

- At man ikke bør ha særlig mye å gjøre med Hamer, er hevet over enhver tvil, sier dommer Wolfgang Rosenbusch, ifølge Süddeutsche Zeitung.

Samme dag Overfor Dagbladet peker Hamer på at Sieghild døde samme dag som Susanne Rehklau (12). Ekslegen er straffeforfulgt i Tyskland fordi han en måned før den kreftsyke tolvåringens død erklærte henne som frisk, uten noensinne å ha møtt henne.

79-åringen, som tror jødene står bak en konspirasjon for å drepe alle ikke-jøder gjennom skolemedisinen, har hele tida hevdet at Rehklau ikke døde av kreft, men av en skjult og fjernstyrt implantert mikrochip med gift. Nå ser han altså en sammenheng mellom de to dødsfallene.

- Siden jeg (på grunn av Rehklau-saken) i fem år var etterlyst i hele Europa, tillater jeg meg å se en stor likhet mellom de to sakene, sier Hamer.

Manglet insulin Fembarnsforeldrene på 28 og 32 år fra byen Uelzen i Niedersachsen sto tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge fordi deres diabetessyke datter manglet insulin og derfor hadde skyhøye blodsukkerverdier på dødstidspunktet. I tillegg tilkalte de legehjelp altfor seint, ifølge dommen, som er referert i en rekke tyske medier, bl.a. Norddeutscher Rundfunk, Hannoversche Allgemeine Zeitung, Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung.

Dommer Rosenbusch erklærer at paret har gjort seg skyldig i grov omsorgssvikt, men finner at de handlet i god tro. Derfor er de nå dømt for uaktsomt drap i stedet for legemsbeskadigelse med døden til følge, og slipper å sone i fengsel. Men han irettesatte dem strengt for å ha anvendt Hamers lære på datteren i stedet for skolemedisin:

- Så lenge det dreier seg om ens eget liv, er det greit å prøve ut alternativ behandling. Men man kan ikke hengi seg til tilfeldige irrasjonelle forestillinger når det handler om barn.

Kom ikke på kontroll Foreldrene utelot å dukke opp til regelmessig helsesjekk med datteren, og hadde manglende kontroll med insulinnivået hennes. Dette var ifølge aktoratet en følge av deres tro på «den germanske nye medisin» (GNM, se faktaboks) - en alternativ behandlingsmetode tenkt ut av Hamer.

«UNIVERSITET»: Etter flere år som etterlyst i en rekke europeiske land slo Hamer seg ned i dette huset i Sandefjord. Her driver han virksomheten «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
«UNIVERSITET»: Etter flere år som etterlyst i en rekke europeiske land slo Hamer seg ned i dette huset i Sandefjord. Her driver han virksomheten «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil». Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

Julaften 2009 var datteren svært slapp og kastet opp blod. Foreldrene forklarte at de trodde datteren hadde en mage-tarm-infeksjon, som resten av familien, og ambulanse ble ikke tilkalt før hun sluttet å puste. Da var det for seint å redde fireåringen, som døde på sykehus i Hannover.

Faren fortalte at de satte datteren på et kosthold for en stor del bestående av rotfrukter, fordi det ville dempe seinvirkningene av diabetesen. Paret avviste imidlertid at råkosten skulle erstatte insulintilskuddene.

- Vi trodde vi gjorde alt riktig, sa moren i retten.

- Sekterisk forhold Farens bror tegnet et bilde av et foreldrepar der begge var svært opptatt av GNM helt fram til datterens død. Han fortalte at moren jevnlig gikk på GNM-møter og hadde et «sekterisk» forhold til Hamers lære.

I sin forklaring fortalte moren at datterens sykdom skyldtes en «vannkonflikt» - et typisk begrep i GNM. Men hun hevdet også at Hamer i en telefonsamtale hadde rådet henne til å gi datteren insulin dersom hun hadde diabetes.

Både faren og moren er oppvokst i høyreekstreme miljøer, og har gitt alle fem barna gammeltyske navn.

Nekter forbindelse Til Dagbladet sier Hamer - som siden 2007 har bodd i Norge og står bak «Universitet Sandefjord for den Germanske Nye Medisin, Naturlig Kunst og Livsstil» - at han ikke har noe som helst med saken å gjøre.

- Jeg kan heller ikke huske å ha rådgitt moren om insulin, sier 79-åringen - som framholder at han utelukkende kjenner saken fra media.

Hamer stiller seg bak at foreldrene burde ha målt datterens blodsukker oftere - men i strid med retten er han av oppfatningen at datteren døde av for lite blodsukker, ikke for mye.

- Foreldrene var helt fokusert på «oversukring og insulin». Men når ungen i to dager sulter og kaster opp, kan det derimot gå i stikk motsatt retning. Det kan åpenbart ikke foreldrene ha skjønt, sier han - selv om han altså også er av oppfatningen at jenta kan ha hatt en mikrochip implantert.

Ingen reaksjon Dagbladet omtalte Hamers virksomhet over en serie artikler i 2010. Det kom da fram at han hadde mottatt pasienter fra utlandet, bl.a. ei kreftsyk jente som stakk av fra behandling i Tyskland for å få 79-åringens «behandling» i Sandefjord.

Daværende fylkeslege i Vestfold, Svein Lie, uttrykte stor irritasjon over Hamers virksomhet, og ønsket å forfølge saken. Men saken rant ut i sanden, selv etter at Helsetilsynet anmeldte den lisensløse legen til politiet.

- Hamer er ikke er registrert helsepersonell, og vi fikk ikke inn tilstrekkelige bevis på at han har behandlet norske pasienter i Norge. Dermed var det lite vi kunne gjøre. Det gjelder også i dag, sier Lie, som i dag er direktør for primærhelsedivisjonen i Helsedirektoratet, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media