<strong>- SENDER ARBEIDERE TIL UTLANDET FOR Å TA LØNNA DERES:</strong> Utenlandske arbeidere er ikke et ukjent fenomen i verden, men når arbeiderne som drar ut lever under slavelignende forhold og lønna deres sendes rett tilbake til staten de kommer fra, er det mer spesielt. En menneskerettighetsgruppe i Sør-korea hevder Kim jong-un gjør nettopp dette for å få tilgang til utenlaqndsk valuta og for å kjøpe luksusgaver til sine støttespillere. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
- SENDER ARBEIDERE TIL UTLANDET FOR Å TA LØNNA DERES: Utenlandske arbeidere er ikke et ukjent fenomen i verden, men når arbeiderne som drar ut lever under slavelignende forhold og lønna deres sendes rett tilbake til staten de kommer fra, er det mer spesielt. En menneskerettighetsgruppe i Sør-korea hevder Kim jong-un gjør nettopp dette for å få tilgang til utenlaqndsk valuta og for å kjøpe luksusgaver til sine støttespillere. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix Vis mer

Hevder Diktator-Kim sender slaver til utlandet for å kjøpe luksusgaver til sine venner

Rim Il ble møtt av piggtrådgjerde i Kuwait.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Slaveri eller straffarbeid skal være blant de hyppigst brukte konskvensene for politisk motstand i Nord-Korea.

Menneskerettigehetsgruppa NK Watch i nabolandet Sør-Korea hevder nå at Kim Jong-un selger slaver til land som Russland, Kina og land i Midtøsten. Metoden omtales som «statlig sponset slaveri». Pengene hevdes å gå til å kjøpe luksusgaver til Jong-uns tilhengere og for å finansiere byggeboomen i hovedstaden Pyongyang, melder New York Times.

Nord-Korea utnytter deres arbeidskraft og lønninger til å gjøre økonomien til Kim Jong-un enda feitere, sier Ahn Myeong-chul i NK watch til avisa.

Måtte se Kim-filmer på fritida Arbeiderne som sendes til utlandet får ofte svært lite betalt. Lønningene deres går ofte rett tilbake til Kims statskasse for øke valutamengden i landet, hevder gruppa.

New York Times har møtt snekkeren Rim Il som ble lovet 120 dollar i måneden for en jobb i Kuwait i 1996. Det var et tilbud han ikke kunne takke nei til, men han forsto raskt at jobben var ikke slik han hadde tenkt. Han ble busset ut til en arbeidsplass inngjerdet med piggtråd sammen med 1800 andre nordkoreanere. Der jobbet han hver eneste dag fra 7 til 19, og ofte lengre.

- Vi fikk bare fri to fredagsettermiddager i måneden, men da måtte vi studere bøker eller se på filmer om hvor stor vår leder i hjemlandet var, sa Rim på en konferanse i Seoul forleden.

- Vi fikk aldri utbetalt lønn, og da vi etterspurte den sa de at vi måtte tenke på alle som sultet hjemme og at vi skulle være takknemlige for å få tre måltider om dagen, sa han.

Arbeidsutsendingene skal ha foregått i mange tiår, men skal eskalert kraftig etter at Kim Jong-un tok over som leder da hans far døde. På grunn av de mange økonomiske sanksjonene mot landet er dette en av få muligheter landet har til å skaffe utenlandsk valuta il landet.

100 000 Ifølge menneskerettighetsgruppa skal mellom 60 og 65 000 arbeider i 2012 ha jobbet i 40 forskjellige land. Dette skal ha bidratt med mellom 150 og 230 millioner dollar til diktatorkassa i året.

Nå skal tallet ligge rundt 100 000 arbeidere.

Lønningene sendes ikke tilbake i form av pengeoverføringer, men i kontanter. Arbeidere på vei tilbake brukes som pengekurerer, hevder gruppa.

Gruppa har nå samla vitnemålene til 13 arbeidere som skal brukes til å få FN til å etterforske slaveridriften. Gruppa håper det kan bli en del av den store FN-etterforskningen som har bakgrunn i en stor FN-rapport fra februar i fjor der det hevdes at det skjulte landet skal stå bak tiår med bestialske straffe- og torturmetoder mot sine egne innbyggere og de som har utfordret styresettet i landet.

Nord-Korea har avvist rapporten som «svindel» og brukt formuleringer som «krigserklæring» og «katastrofale konsekvenser» mot de som støtter forslaget.

Rim Il sier han bare ble betalt i kontanter i løpet av hans fem måneder i Kuwait. Han rømte til Sør-Korea i 1997.

- Vi levde som slaver, sier han, ifølge New York Times.

<strong>DIKTATOR-KIM SER PÅ BARNESKO:</strong> Det er uklart når dette bildet er tatt, men det viser diktatoren studere en barnestøvel på en skofabrikk i Pyongyang. Det hevdes nå at han bruker utenlandske arbeideres lønn til å kjøpe gaver til sine støttespillere. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
DIKTATOR-KIM SER PÅ BARNESKO: Det er uklart når dette bildet er tatt, men det viser diktatoren studere en barnestøvel på en skofabrikk i Pyongyang. Det hevdes nå at han bruker utenlandske arbeideres lønn til å kjøpe gaver til sine støttespillere. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer