Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Khashoggi:

Hevder disse bildene viser drapsteamets «dobbeltgjenger»

En saudiarabisk agent skal angivelig ha tatt på seg Jamal Khashoggis klær, og ble filmet av overvåkingskameraer i Istanbul, etter at journalisten var drept.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som den drepte journalisten. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha nektet i tre uker for å ha noe som helst kjennskap til journalisten Jamal Khashoggis forsvinning og død, innrømmet saudiarabiske myndigheter i helga at Khashoggi ble drept på landets konsulat i Istanbul 2. oktober.

Myndighetene hevdet at Khashoggi mistet livet i en slåsskamp inne i konsulatet, uten at verdenssamfunnet satte nevneverdig lit til forklaringen.

Søndag gikk Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir et skritt lenger, da han i et oppsiktsvekkende intervju med Fox News omtalte «drapet» på Khashoggi som «en fryktelig feiltakelse».

- De gjorde en feil da de drepte Jamal Khashoggi, og de forsøkte å dekke over drapet, sa al-Jubeir.

- Vet ikke hvor liket er

Saudi-Arabias konge og kronprins har beklaget og sendt sine kondolanser etter drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi, men omverdenen krever sannheten på bordet.

- Vi hadde et individ (Khashoggi, red.anm.) som kom til konsulatet. Han ble tilnærmet av medlemmer av det saudiarabiske sikkerhetsteamet. De fortalte oss at han forlot ambassaden, de kom tilbake til Saudi-Arabia og leverte en rapport som ga tilsvarende informasjon, sier utenriksministeren til Fox News.

Han forteller videre at landet igangsatte sin egen etterforskning, da meldinger fra Trykia tydet på at sikkerhetsteamets rapport ikke var sannferdig. Han sier myndighetene fortsatt ikke vet med sikkerhet hvordan Khashoggi ble drept.

- Vi kjenner ikke detaljene rundt hvordan. Vi vet heller ikke hvor liket er, hevder han.

Kledde seg ut

De saudiarabiske påstandene om at Khashoggi skal ha mistet livet i en tilfeldig slåsskamp som oppsto inne i konsulatet, har blitt møtt med generell skepsis. Nylig publiserte overvåkningsbilder fra den aktuelle dagen er på ingen måte med på å styrke Saudi-Arabias sak.

For videoopptak som har blitt publisert av CNN skal vise et av 15 antatte medlemmer av «drapsteamet», som mistenkes å stå bak drapet på Khashoggi, ikledd journalistens klær samme dag som journalisten ble drept.

Det sier en ikke navngitt tyrkisk myndighetsperson, ifølge CNN.

Overvåkningsbildene, som du kan se øverst i denne saken, viser tilsynelatende en mann som forlater konsulatet gjennom byggets bakdør, ikledd Khashoggis klær, et løsskjegg og briller. Den samme mannen ble ifølge CNNs kilde fanget opp på overvåkingskameraer ved Istanbuls berømte Sultan Ahmed-moské få timer etter at Khashoggi sist ble sett i live 2. oktober.

Mannen på bildene identifiseres av CNN som 57 år gamle Mustafa al-Madani, som angivelig skal ha vært del av det 15 mann store drapsteamet - som angivelig ble sendt fra Riyadh til Tyrkia for å drepe journalisten.

Bildene viser at Madanis høyde, alder og kroppsbygning likner på Khashoggis, ifølge CNNs kilde, som sier han opptrådte som en «dobbeltgjenger».

Endrer svar

Siden 2. oktober har Saudi-Arabia en rekke ganger endret sitt svar på de mange spørsmålene om hva som skjedde med journalisten.

Utenriksminister Adel al-Jubeir lovet søndag at de skyldige ville bli straffet.

- Vi er fast besluttet på å finne alle fakta. Og vi er fast besluttet på å straffe dem som er ansvarlige for dette drapet, sa Jubeir til Fox News.

Tyrkias president har lovet å fortelle «den hele og fulle sannhet» om drapet tirsdag. Den statlige tyrkiske TV-kanalen TRT melder også at en mann som gikk inn i konsulatet 2. oktober, seinere forlot bygningen i Khashoggis klær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!