Hevder disse lufttørkerne er de mest hygieniske. Forskerne mener den sprer 1300 ganger mer virus enn papir

- Skremselspropaganda, svarer produsenten.

POPULÆR: Dyson Airblade-lufttørkerne er blitt svært populære siden de ble lansert i 2008. Det har i tillegg vært opphetet diskusjon om hvilke metoder for å tørke hendene som er mest effektive og hygieniske. Foto: NTB scanpix
POPULÆR: Dyson Airblade-lufttørkerne er blitt svært populære siden de ble lansert i 2008. Det har i tillegg vært opphetet diskusjon om hvilke metoder for å tørke hendene som er mest effektive og hygieniske. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): God håndhygiene, håndvask, bakterier og virus er et evig stridstema. Hva som gjør hendene dine reinest og som utgjør minst risiko for dine omgivelser, klarer ikke alle å bli enig om.

En av aktørene som har kommet inn på markedet det siste tiåret, og etablert seg stort rundt omkring i Europa, er Dyson Airblade.

Høyhastighetslufttørkeren er utviklet av den britiske oppfinneren James Dyson, og hevder å være den mest hygieniske på markedet.

Virusspredning Ifølge en studie, publisert denne uka i tidsskriftet «Journal of Applied Microbiology» har testet høyhastighetstørkeren, og resultatet er neppe hyggelig lesning for den britiske produsenten.

Forskerne ved Universitetet i Westminster har testet lufttørkeren opp mot tradisjonelle papirtørkler og varmebaserte lufttørkere.

De ønsket å finne ut hvilken av metodene som førte til mest spredning av virus.

Funnene viser at Dysons lufttørkere sprer 1300 ganger flere virus enn papirtørkler og 60 ganger flere enn klassiske varmebaserte lufttørkere, skriver britiske The Times.

- Skremselspropaganda Før vi går inn på metoden i studien, får vi legge til at en talskvinne for Dyson kaller studien for skremselspropaganda, og mener den ble gjort under kunstige forhold, ifølge The Guardian.

Forskerne tok viruset MS2 på deltakernes våte hender, og satt opp et mål 40 centimeter unna.

De testet dermed de tre tørkemetodene, før de talte antall virus som var etterlatt på målet 40 centimeter unna.

Antall bakterier som hadde spredd seg fra papirtørklene var så lite at forskerne knapt merket det. Naturlig nok sprutet det mer virus ved bruk av høyhastighetslufttørkeren.

Forskerne konkluderte også med at Airblade-tørkeren sendte viruset så mye som tre meter, mens vanlige tørkere bare kunne sende virusene 75 centimeter. Papirtørkler: 25 centimeter.

Forskerne var ikke direkte overrasket over resultatene og bemerket at de enkelt kan forklares med at de tre metodene for håndtørking rett og slett er ganske forskjellige.

Sykdomsspredning Noe av poenget med undersøkelsen er å finne ut av hva slags metoder for håndtørking som fungerer best på for eksempel sykehus. I helsesektoren brukes det først og fremst papirtørkler.

Studien undersøker imidlertid ikke spredning av bakterier.

Det er imidlertid en saftig pågående diskusjon mellom lufttørkefabrikanter og papirtørkleprodusenter.

De samme forskerne kom i 2014 med en studie som førte til mye diskusjon. Da var Dyson på banen og poengterte at deltakerne i forsøket hadde langt mer virus på hendene enn de ville ha i den virkelige verden, og hevdet at papirtørkler er dekket med bakterier fra tidligere brukere, skriver tidsskriftet Popular Science.

Dyson skriver på egne nettsider at deres maskiner er den raskeste og mest hygieniske. Dyson Airblade fikk i 2008, som de første lufttørkeprodusentene, en utmerkelse for hygiene av britiske helsemyndigheter. Helsemyndighetene skriver at lufttørkerens filter renser 99,9 prosent av bakteriene i lufta de tar inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer