TVILLINGER I FLENG: I den lille brasilianske landsbyen ender en av fem graviditeter med tvillinger - oftest blonde og blåøyde.
TVILLINGER I FLENG: I den lille brasilianske landsbyen ender en av fem graviditeter med tvillinger - oftest blonde og blåøyde.Vis mer

Hevder «Dødsengelen» står bak arisk tvillingby i Brasil

En av fem graviditeter ender i blonde og blåøyde tvillinger. Gjett hvem som var landsbylege...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En argentinsk historiker hevder å ha funnet løsningen på en medisinsk gåte vitenskapen har grublet på i årevis.

I den brasilianske landsbyen Candido Godoi har så mange som en av fem graviditeter endt i tvillinger - de fleste blonde og med blå øyne.

Gåten kan vise seg å ha en sammenheng med en av Nazi-tysklands mørkeste skikkelser, Auschwitz-legen Josef Mengele - også kjent som dødsengelen.

Tvillingprogram
Utenom å drive horrible eksperimenter på levende fanger i konsentrasjonsleiren, syslet han med forsøk på å øke den ariske fødselsraten, og samtidig styrke den genetiske fremveksten av blonde og blåøyde mennesker. Et av forsøksprogrammene han hadde i Auschwitz var det såkalte tvillingprogrammet.

Det er den argentinske historikeren Jorge Camarasa som avslører at Mengeles forskning kan ha båret frukter, melder Telegraph.

Behandlet landsbyens kvinner
Camarasa er spesialist på nazi-toppers flukt til Sør-Amerika etter krigen, og har nitidig lappet sammen kjente og ukjente bruddstykker fra Mengeles mystiske liv etter nazistenes fall i 1945.

Innbyggerne i den lille landsbyen  Candido Godoi skal ha fortalt at doktor Mengele kom på gjentatte besøk tidlig på 60-tallet. Først som veterinær, men senere med tilbud om å gi landsbyens kvinner medisinsk behandling.

RØMTE Dette er nok det mest kjente bilde av Mengele, slik han fremstod på etterlysningene i flere tiår etter krigen. SS-legen rømte til Sør-Amerika, og ble aldri innhentet av sin fortid før han døde i 1979. Foto: AP/SCANPIX
RØMTE Dette er nok det mest kjente bilde av Mengele, slik han fremstod på etterlysningene i flere tiår etter krigen. SS-legen rømte til Sør-Amerika, og ble aldri innhentet av sin fortid før han døde i 1979. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Ville skape herrerase
Det er fra før av godt kjent at SS-legen hele tiden flyttet mellom Argentina, Paraguay og Brasil for å unngå å bli tatt av de mange nazijegerne som jaktet på ham.

Josef Mengele var frem til sin død i 1979 en av verdens aller mest ettersøkte krigsforbrytere, men klarte å lure seg unna sine forfølgere selv om det flere ganger var nære på.

Forskere har trodd at legens drømmer om å utvikle en herrerase for nazistene aldri førte hen noe sted. Men i Camarasas siste bok, «Mengele: Dødsengelen i Sør-Amerika», avdekker historikeren at Mengele jobbet med kvegfarmere i Argentina for å hjelpe dem med å øke bestanden, før han flyktet landet i 1960 da mednazisten Adolf Eichmann ble kidnappet av israelske nazijegere.

Landsby som laboratorium
Camarasas hevder Mengele fant tilflukt i den tyske enklaven Colonias Unidas i Paraguay, og i 1963 begynte med regelmessige turer over grensen til Brasil der en annen tysk koloni holdt til i Candido Godoi.

Og det var i dette tidsrommet antallet tvillingfødsler i landsbyen gikk i været.

TVILLINGPROGRAM: Tvillingsøstrene Lia Huber og Iudit Barnea var blant jødene som ble deportert til Auschwitz og plukket ut til Josef Mengeles såkalte tvillingprogram. Mengeles mål var å øke fødselsraten samt dyrke ariske trekk for å skape en arisk herrerase.  Foto: AP Photo/Oded Balilty
TVILLINGPROGRAM: Tvillingsøstrene Lia Huber og Iudit Barnea var blant jødene som ble deportert til Auschwitz og plukket ut til Josef Mengeles såkalte tvillingprogram. Mengeles mål var å øke fødselsraten samt dyrke ariske trekk for å skape en arisk herrerase. Foto: AP Photo/Oded Balilty Vis mer

- Jeg tror Candido Godoi kan ha vært Mengeles laboratorium, der han til syvende og sist lykkes med å skape sin herrerase med blonde og blåøyde ariere, sier historikeren til Telegraph.

- Det er vitnesbyrd på at han visiterte kvinner, fulgte deres graviditet, behandlet dem med nye medisiner og preparater, at han snakket om kunstig inseminering av mennesker, og at han fortsatte sine eksperimenter på dyr og hevdet han var i stand til å gjøre kuer drektige med tvillingokser, forteller han.

Huskes med varme
Ifølge historikeren skal eldre landsbyboere minnes den urbane tyskeren med varme.

- Han sa han var veterinær. Han spurte om sykdommer på dyra og ba oss om å ikke bekymre oss. Han kunne helbrede dem. Han fremsto som en kultivert og distingvert mann, sier bonden Aloisi Finkler i et intervju med historikeren.

- Han dro fra gård til gård og sjekket dyra for TB, og satte sprøyte på de som var smittet. Han sa han kunne utføre kunstig befruktning på både kuer og mennesker, noe vi trodde var umulig. Man hadde jo aldri hørt om det på den tida, forteller bonden Leonardo Boufler.

Landsbylegen mistenksom
Det er tidligere ordfører og landsbylege Anencia da Silva som først begynte å nøste i mysteriet rundt de mange blonde tvillingene.

Gjennom sine samtaler og intervjuer med flere hundre i landsbyen, dukket det stadig opp en mystisk skikkelse: Den omreisende legen Rudolph Weiss.

SISTE BILDET? Dette portrettet fra 1956 er et av de siste kjente bildene av Mengele. Foto: AP
SISTE BILDET? Dette portrettet fra 1956 er et av de siste kjente bildene av Mengele. Foto: AP Vis mer

- I vitnesbyrdene vi samlet kom vi over kvinner som ble behandlet av ham. Han fremstod som en slags omreisende landsbylege som gikk fra hus til hus. Han så til kvinner som hadde åreknuter, og ga dem en drikk som han hadde på flaske, eller tabletter han hadde med seg. Noen ganger utførte han tannbehandlinger, og alle husker at han tok blodprøver, fortlerrer legen.

Ekstrem statistikk
I landsbyen er det i dag allment akseptert at det var selveste Mengele som gjestet dem i flere år på 60-tallet. Byvåpenet er to identiske profiler og skiltene hilser velkommen til «Jordbrukssamfunn og og tvillingenes land». Det er også et eget tvillingmuseum i byen.

Selv om statistikken for tvillingfødsler varierer mye fra land til land, er i snitt en av 80 graviditeter tvillinger. Det gjør landsbyen helt enestående.

Og den første kjente tvillingfødselen der var i 1963 - samme år som den mystiske Rudolpg Weiss dukket opp...

DØDSENGELEN: Her står SS-legen i lystig lag ved et hyggested for SS-ansatte utenfor Auschwitz sammen sine medsammensvorne under krigen. Mengele ble en av verdens aller mest beryktede og ettersøkte nazister på grunn av sine fryktelige eksperimenter på jøder og sigøynere i Auschwitz. På vildet, fra venstre: kommandant Josef Kramer i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, doktor Josef Mengele, kommandant i Auschwitz Richard Baer, hans medoffiser Karl Hoecker og en uidentifisert offiser.  Foto: AFP/Holocaust Memorial Museum
DØDSENGELEN: Her står SS-legen i lystig lag ved et hyggested for SS-ansatte utenfor Auschwitz sammen sine medsammensvorne under krigen. Mengele ble en av verdens aller mest beryktede og ettersøkte nazister på grunn av sine fryktelige eksperimenter på jøder og sigøynere i Auschwitz. På vildet, fra venstre: kommandant Josef Kramer i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, doktor Josef Mengele, kommandant i Auschwitz Richard Baer, hans medoffiser Karl Hoecker og en uidentifisert offiser. Foto: AFP/Holocaust Memorial Museum Vis mer