STORE PROTESTER:  Etter drapet på den jordanske piloten ble kjent i forrige uke, sverget Jodans kong Abdullah at drapet skulle bli møtte med harde reaksjoner. IS skulle tas. Torsdag gikk tusenvis av jordanere i gatene for å støtte kongens harde linje mot IS. Foto: Nasser Nasser / AP Photo / NTB Scanpix og Millitant Video / NTB Scanpix
STORE PROTESTER: Etter drapet på den jordanske piloten ble kjent i forrige uke, sverget Jodans kong Abdullah at drapet skulle bli møtte med harde reaksjoner. IS skulle tas. Torsdag gikk tusenvis av jordanere i gatene for å støtte kongens harde linje mot IS. Foto: Nasser Nasser / AP Photo / NTB Scanpix og Millitant Video / NTB ScanpixVis mer

Hevder en av verdens farligste menn er «jaget og redd». Jordan sverger de skal drepe IS-lederen

Som hevn for det bestialske drapet på den jordanske piloten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa Den islamske stat (IS) begikk i forrige uke et av sine hittil mest bestialske drap. Den jordanske piloten Moaz al-Kassasbeh (26) ble brent levende og en video av det ble lagt ut på nett.

Siden har Jordan sverget hevn. Og øverst på hevnlista er IS-leder og selvutnevnt kalif Abu Bakr al-Baghdadi.

- Han er redd på grunn av det vi har gjort de siste tre dagene, sa generalmajor Mansour al-Jabour til NBC News på søndag.

Vil ta IS-lederen Da hadde Jordan bombet IS tre dager i strekk. De hevdet å ha utført 56 luftangrep i løpet av disse tre dagene. Og generalmajoren hevder nå at en av verdens farligste menn er redd.

- Han er på toppen av vår liste, sa al-Jabour.

Men det er ikke første gang at al-Baghdadi har vært på toppen av en attentatliste. Irakiske og kurdiske styrker har med stor internasjonal støtte jaktet på den sagnomsuste IS-lederen i lang tid.

Al-Baghdadi har ikke blitt sett offentlig siden juli 2014. Og har overlevd utallige angrep fra USA og deres allierte.

- De kan ikke love at de skal ta al-Baghdadi, men det er jo litt indremedisin i det for Jordan, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole til Dagbladet.

- Så langt har den amerikanskledede koalisjonen vært vellykket når det kommer til å ta ut en del ledere, både i det øvre sjiktet - altså de strategiske lederne - og mellomledere. Men det å finne dem og koordinere angrep er ikke noe Jordan kan gjøre uten hjelp fra amerikanerne og deres etterretningsressurser, understreker Gundersen.

Ukjent oppholdssted Kong Abdullah av Jordan har sverget at piloten skal hevnes. Jordan har spesielt gått etter ammunisjonslagre, treningsleirer og strategiske punkter rundt IS selvutnevnte «hovedstad» Raqqa i Syria. Men om al-Baghadi oppholder seg der, eller i Irak, er ikke kjent.

- Vi vet jo at han har vært i Mosul i Irak og Raqqa i Syria er jo ansett for å være IS' hovedsete. Men hvor han er nå kjenner jeg ikke til, sier Gundersen til Dagbladet.

Al-Baghdadi skal blitt født i Samarra i Irak i 1971. Han ble fengslet av amerikanerne etter invasjonen i Irak i 2003, og satt på Camp Boca fram til 2004. Da han ble sluppet ut sammen med en gruppe menn regnet som småfisker.

SER NED: Det som skal være den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der den antatte 26-åringen står. Foto: Skjermdump
SER NED: Det som skal være den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, står innestengt i et stort, svart bur. Han ser ned, før en IS-terrorist tenner på en stripe med brennbar væske som leder til buret der den antatte 26-åringen står. Foto: Skjermdump Vis mer

10 år seinere er han lederen av en av verdens mest fryktede terrorgrupper.

Ble såret i november I november lyktes amerikanerne nesten i å drepe sin tredje IS-leder. For da skal al-Baghdadi ha blitt såret i et bombeangrep nær Mosul.

- Det hadde vært et stort tilbakeslag for ISIL om de hadde klart å ta ut «kalifen», sier Gundersen.

Terrorgruppa IS ble grunnlagt etter den amerikanske invasjonen i Irak i 2003 av Abu Musab al-Zarqawi, som ble drept i et amerikansk luftangrep i 2006. Og det var da de to øverste lederne av IS ble drept i 2010, at al-Baghdadi tok over.

På størrelse med Storbritannia Amerikanske styrker, med de arabiske landene, bomber nå mål i Syria. Imens bomber amerikanerne med den internasjonale koalisjonen, hvor Norge er med, mål i Irak.

- Jordan kan ikke bare øke og iverksette angrep på egen hånd, de er avhengig av amerikansk ledelse, ressurser og støtte for å finne de målene de ønsker å ta ut. Og for å gjennomføre. Alle luftangrepene mot ISIL er ledet og koordinert av amerikanerne uansett, sier Gundersen til Dagbladet.

IS har kontrollert et område på størrelse med Storbritannia. Men siden USAs luftangrep startet, hevder utenriksminister John Kerry at de har tatt tilbake 22 prosent av de bebodde områdene som IS har erobret det siste året.

Selv om IS har blitt presset ut av Kobani og nærliggende områder i Nord-Syria, foregår nå blant annet harde kamper i Anbar-provinsen sørvest i Irak, områdene nord for Bagdad og i de kurdiske områdene nord for Mosul.