Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hevder en drone tok livet av Basajev

En lastebil full av sprengstoff gikk i lufta. Uhell, eller nøye planlagt aksjon?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

(Dagbladet.no): Russernes største fiende, den tetsjenske terrorlederen Shamil Basajev, døde da en lastebil gikk i lufta natt til mandag.

Basajev sto trolig bak blant annet massakren på Beslans Skole nummer én i 2004 og teater-terroren i Moskva i 2002.

Opprørerne i Tsjetsjenia har forklart at Basajev døde da dynamitt i lastebilen gikk av ved et uhell utenfor byen Nazran i Tsjetsjetias naborepublikk Ingushetia.

Men i dag melder nyhetsbyrået AP at det hele kan ha vært en nøye planlagt aksjon fra de russiske hemmelige tjenester, og at det var en av deres agenter som fikk lastebilen til å gå i lufta. Den russiske avisa Vremya Novostei siterer anonyme kilder som hevder Basajev død var resultatet av seks måneders nøye planlegging.

Ifølge avisas anonyme kilde skal agentene ha infiltrert opprørerne og klart å lokke Basajev i en felle. De ventet til opprørslederen var nær nok lastebilen full av sprengstoff, og trykket på utløserknappen. Flere opprørere døde i eksplosjonen.

Avisa Kosmolskaya Pravda hevder at agenten som ifiltrerte Basajevs opprørsgruppe fikk en halv million dollar for jobben.

image: Hevder en drone tok livet av Basajev

Men russiske medier har også kilder som hevder opprørslederen ble drept av en ubemannet drone.

Basajev skal ha blitt lokalisert via mobilen, samme teknikk som russerne brukte til å ta livet av Tsjetsjenias presiden Dzhokhar Dudajev i 1996.

Talsmann for de tsjetsjenske opprørerne, Akhmed Zakajev benekter at det var noen russisk spesialoperasjon som tok livet av Basajev. Han hevder at det lokale politiet fikk mistanke om at det var Basajev som døde i eksplosjonen etter at de fant en protese. Basajev måtte amputere et bein etter at han ble skadd mens han rømte fra russiske styrker i Grozny i 1999

- Ut fra den informasjonen jeg har fått fra Tjsetsjenia er det absolutt sikkert at eksplosjonen var et uhell. Dette var ingen spesialoperasjon slik de hevder, sier Zakayev til nyhetsbyrået AP .

Talsmann for politiet i Ingushetia, Nazir Yevlojev, sier til AP at de fant restene av ti personer, 10.000 patroner for Kalashinkov-geværer og flere raketter der eksplosjonen fant sted.

Det lokale politiet som var først på stedet, sa til nyhetsbyrået AP at alt tydet på at sprengstoffet gikk av ved et uhell og at det ikke så ut som noe rakett-angrep.

Den resultatløse  jakten på terrorlederen har ikke økt folks tillit til hva de hemmelige tjenester er i stand til. Basajev gjennomførte en rekke terrorangrep mens de russiske styrkene hevdet at de var på sporet av ham. De hadde også utlovet en dusør på 10 millioner dollar til den som kunne lede dem til terrorlederen.

Det er foreløpig ikke offentliggjort noen bilder av hverken stedet Basajev ble drept, eller bilder av ham. Russike myndigheter vil heller ikke fortelle hvor de ti likene nå oppbevares, men nyhetsbyrået AP melder at de trolig er i byen Vladikavkaz, bare 16 kilometer fra skole nummer 1 i Beslan, hvor over 300 mennesker mistet livet.

DREPT AV DRONE:  Russiske medier har en rekke kilder som forteller helt ulike historier om hvordan terrorlederen ble tatt av dage. En av dem hevder at en slik drone tok livet av Basajev etter at han ble lokalisert via mobilen. Bildet er fra 2004. Foto: SCANPIX/AFP
DREPT AV DRONE: Russiske medier har en rekke kilder som forteller helt ulike historier om hvordan terrorlederen ble tatt av dage. En av dem hevder at en slik drone tok livet av Basajev etter at han ble lokalisert via mobilen. Bildet er fra 2004. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer
DREPT: Opprører Shamil Basajev.