AVBRYTER REISE: Statsminister Tayyip Ergodan legger om planene sine for å besøke ulykkesgruven - men det kan være for seint for å redde hans renommé i saken. Partiet hans blir nå kraftig kritisert i tyrkiske medier etter en avgjørelse som ble tatt for bare to uker siden: Ifølge Hurriyet avviste partiet et forslag om en offisiell granskning av sikkerheten i gruvene i Soma i Manisa-provinsen. Foto: AFP / NTB scanpix
AVBRYTER REISE: Statsminister Tayyip Ergodan legger om planene sine for å besøke ulykkesgruven - men det kan være for seint for å redde hans renommé i saken. Partiet hans blir nå kraftig kritisert i tyrkiske medier etter en avgjørelse som ble tatt for bare to uker siden: Ifølge Hurriyet avviste partiet et forslag om en offisiell granskning av sikkerheten i gruvene i Soma i Manisa-provinsen. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Hevder Erdogans parti avviste å granske sikkerheten i gruva, og at gruveselskapet skrøt av uorganisert arbeidskraft

Nå er minst 201 personer døde - blant dem en 15-årig gutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringspartiet til statsminister Tayyip Ergodan blir kraftig kritisert i tyrkiske medier etter en avgjørelse som ble tatt for bare to uker siden:

Ifølge Hurriyet avviste partiet et forslag om en offisiell granskning av sikkerheten i gruvene i Soma i Manisa-provinsen, 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Det er samme de samme gruvene der minst 201 personer nå har mistet livet.

Også ifølge Hurriyet er en 15-åring blant de omkomne.

Klar advarsel Opposisjonspartiet CHP ønsket å gjennomføre en slik granskning, etter at talsmenn for de lokale myndighetene i Manisa under et besøk i parlamentet hadde advart om sikkerhetssituasjonen i gruvene.

Viseguvernør Özgür Özel sa da klart i fra at det hadde vært flere dødsulykker - og at de folkevalgte måtte se på dette som en advarsel.

Advarselen ble ikke tatt til følge.

Nå er 201 døde og over 360 personer evakuert fra gruven.

Avviste Det var totalt 787 arbeidere inne i gruven, og dødstallene ventes å stige - tyrkiske myndigheter sier nå at ulykka vil bli den verste i landets historie.

Muzaffer Yurttas, som er valgt inn for Ergodans parti AKP fra Manisa-provinsen, argumenterte for å avvise forslaget i parlamentet.

- Flere av gruvene er tryggere enn gruvene i mange andre land, sa Yurttas.

Til slutt trumfet AKP igjennom flertall for å avvise forslaget om en gruvegranskning, ifølge The Guardian.

Flere tabber Og tabbelista stopper ikke der, ifølge Hurriyets kommentator Murat Yetkin:

Energiminister Taner Yildiz var for ni måneder siden på besøk i gruva, hevder Yetkin. Da roste ministeren opp i skyene de gode sikkerhetstiltakene som var iverksatt.

I et intervju i 2012 skrøt Ali Gürkan, som eier gruveselskapet Soma Komur, av at selskapet hadde klart å redusere kostnadene pr. produsert tonn med kull fra 130 dollar - til bare 24 dollar.

En av metodene selskapet hadde brukt var å hyre inn uorganisert arbeidskraft fra underselskapet, og på den måten slippe unna med lavere lønnskostnader.

Brenner fortsatt Energiminister Yildiz gjør det i formiddag klart at det fortsatt brenner i gruva, noe som gjør redningsarbeidet svært vanskelig:

- Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner.

Ifølge NTB er det blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt. Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av CO2- og kullosforgiftning, ifølge Yildiz.

Statsminister Erdogan har valgt å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår.

Elektrisk feil Det var en feil på det elektriske anlegget som førte til at en transformator eksploderte.

Da det elektriske anlegget ble satt ut av spill sluttet heisene å fungere, og arbeiderne ble stengt inne i gruva.

Ifølge The Guardian skjedde ulykka omkring to kilometer inn i gruven, noe som gjør redningsarbeidet svært krevende.

Ulykka skjedde også ved vaktskifte - dermed var det ekstra vanskelig å slå fast hvor mange som faktisk befant seg i gruva.

KREVENDE: Ulykka skjedde omkring to kilometer inn i gruven, noe som gjør redningsarbeidet svært krevende. Foto: AFP / NTB scanpix
KREVENDE: Ulykka skjedde omkring to kilometer inn i gruven, noe som gjør redningsarbeidet svært krevende. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer