NÆRT FORHOLD: Eric Trump (t.v.) sammen med faren og president i USA, Donald Trump, under valgkampen i fjor. Nå anklages begge for å ha brukt sine veldedige stiftelser på å berike seg selv. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP 
NÆRT FORHOLD: Eric Trump (t.v.) sammen med faren og president i USA, Donald Trump, under valgkampen i fjor. Nå anklages begge for å ha brukt sine veldedige stiftelser på å berike seg selv. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP Vis mer

Presidentsønn i hardt vær

Hevder Eric Trump brukte innsamlede penger, som skulle gå til kreftsyke barn, på å betale pappa Trump

Justismyndighetene i New York undersøker om Eric Trump og stiftelsen hans kan ha brutt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Justismyndighetene i New York varsler at de vil undersøke om Eric Trump, president Donald Trumps nest eldste sønn, og den veldedige stiftelsen hans kan ha brutt loven.

- Kontoret til justisministeren ser på spørsmål som stilles i denne rapporten, sier kommunikasjonssjef for justisminister i delstaten New York, Eric Soufer, til Forbes.

Rapporten han viser til er en omfattende artikkel i det samme magasinet, som kommer med en påstander om den veldedige stiftelsen til Eric Trump.

Betalte pappa

Ifølge magasinet betalte den veldedige stiftelsen penger til farens Trump-organisasjon for å bruke golfbaner og andre eiendommer til arrangementer. Dette til tross for at Eric Trump skal ha sagt til givere at de fikk bruke disse stedene gratis, slik at alle pengene som ble donert, kunne gå til syke barn.

INTERVJU: Eric Trump mener demokrater ikke er ekte mennesker for ham. Det sier at i et intervju med Sean Hannity. Video: CNN Vis mer

Gjennomgangen til Forbes av regnskapene til Eric Trumps stiftelse viser at 1,2 millionder dollar (om lag 10 millioner kroner) «ikke har noen dokumenterte mottakere utover Trump-organisasjonen».

- Dersom Eric visste at han betalte for golfbanene, men fortsatte å si: «Gi meg penger til veldedighet, og golfbanene er gratis», kan det rett og slett være veldedighetsbedrageri, sier professor i filantropi og juss ved New York University, Harvey Dale, til Forbes.

Pengegivere skal, ifølge Forbes, også ha blitt informert om at alle pengene de ga, skulle gå til St. Jude Children´s Research Hospital, for å bekjempe kreft hos barn. Men mer enn 500.000 dollar ble gitt til andre veldedige formål.

- Mange av de veldedige formålene var knyttet til familiemedlemmer i Trump-familien eller interesser, inkludert minst fire grupper som som så betalte for å holde golfturneringer på Trumps golfbaner, skriver Forbes.

Far og sønn

Den demokratiske justisministeren i New York, Eric Schneiderman, etterforsker allerede påstander om Donald J. Trump Foundation - den veldedige organisasjonen til den republikanske presidenten. Nå er også sønnen havnet i justismyndighetenes søkelys.

Amanda Miller, som jobber for Trump-organisasjonen, fungerer også som talsperson for Eric Trump. Hun sier til Reuters at Eric Trump Foundation vil samarbeide med justismyndighetene.

- I løpet av det siste tiåret har Eric Trump Foundation samlet inn mer enn 16,3 millioner dollar for St. Jude Children´s Research Hospital, inkludert mer enn 3,6 millioner dollar til St. Jude og andre verdige formål bare i 2016, skriver Miller i en epost.

- Jeg har samlet inn 16,3 millioner dollar for dødssyke barn på St. Jude med mindre enn 12,3 prosent i kostnadsratio. Hva har du gjort i dag?! skriver Eric Trump selv på Twitter.